World Games zitten erop voor Team NL Bowling

maandag 11 juli 2022

Na drie dagen bowlen tegen de wereldtop, zitten de World Games erop voor Team NL Bowling. Op de vierde en laatste dag van het bowlingevent, waarop de medailles verdeeld worden, komt het team helaas niet meer in actie. Met twee keer een top 8 notering, kan het team tevreden terugkijken.

Kleine verschillen
De World Games in Birmingham (VS) gingen van Denise Blankenzee, Samantha Greiner en coach Mariska van den Bos op vrijdag 8 juli van start. Het team was één van de 16 landen die zich via de continentale spelen geplaatst hadden voor de World Games, na de Olympische Spelen het grootste mulitsportevenement ter wereld. 

Dat betekende dan ook dat de absolute wereldtop aanwezig is in Amerika, met landen als Maleisië, Singapore, Colombia, Zweden, Denemarken en het thuisland zelf. Nu zijn in de top de verschillen altijd al klein, het gekozen format (knock-out via best-of-3) zorgde ervoor dat details nog meer de uitkomst bepaalde.

Singles Event
8 juli werd begonnen met de eerste ronde van het Singles Event. Greiner werd daaraan gekoppeld aan Janin Ribguth uit Duitsland. De eerste game ging gelijk op, maar werd met 2 pins verschil gewonnen door de Duitse (196-194). Het bleek meteen de beslissing, want de winst in game 1 gaf Ribguth een boost, waar het voor Greiner een domper was. Het resulteerde in een 219-172 nederlaag voor Greiner, waarmee haar Singles Event direct ten einde was. Ribguth stootte uiteindelijk door tot de halve finales, die zij zondagavond verloor. Vandaag speelt zij daarom om de bronzen medaille.

Blankenzee moest het in de eerste ronde opnemen tegen Hui Fen NEW uit Singapore. De eerste game ging met gemak naar Blankenzee (203-159), in game 2 spande het erom tot de laatste bal. Maar uiteindelijk trok Blankenzee de winst in 2 games naar zich toe, door de tweede game met 226-224 te winnen. Een knappe prestatie tegen de Singaporeze die haar sporen in de sport al verdiend heeft.

Zondag stond de tweede ronde op het programma. Hierin nam Blankenzee het op tegen Juliana Franco uit Colombia. Het werd een wedstrijd waarin beide dames hun spares wisten te maken, waarbij het gooien van enkele strikes de doorslag gaf. Dit deed Blankenzee net iets beter dan Franco, waardoor zij ook deze wedstrijd met 2-0 wist te winnen: 194-191 en 212-203 waren de gamestanden.

Daarmee plaatste zij zich voor de kwartfinale en dus voor de mondiale top 8. Een prestatie op zich, maar daarmee nam Blankenzee natuurlijk geen genoegen. In de kwartfinale wachtte Jenny Wegner, de Zweedse die al eens Wereldkampioen werd en de QubicaAMF World Cup wist te winnen. Opnieuw een pittige opgave voor Blankenzee, die wel de eerste game naar zich toe trok: 212-202. In het vervolg deed Wegner er een schepje bovenop, wat opnieuw resulteerde in een spannende wedstrijd. Helaas bleek Wegner de bovenliggende partij, want zij wist de volgende twee games te winnen: 203-236 en 227-246 waren de uitslagen. Wegner verloor vervolgens haar halve finale en neemt het in de strijd om brons dus op tegen Ribguth.

Doubles Event
Tussendoor werd het Doubles Event gespeeld, dat zaterdag begon. Van de 15 mogelijke tegenstanders rolde Frankrijk uit de bus als eerste tegenstander, met speelsters Solene Goron en Alexandra Lopes D'Andrade. Team NL Bowling schoot uit de startblokken en won de eerste game met 242-213. Tijdens het Doubles Event werd gespeeld in bakerformat, waarbij de spelers om en om een frame gooien.

In game 2 gooide Frankrijk wederom 213, maar daar stond dit keer een 205 van Nederland tegenover. Een derde game moest beslissing brengen. Hierin hielden de Nederlandse dames het hoofd koel, met een 206-187 overwinning tot gevolg. Daarmee was het team geplaatst voor de kwartfinales.

In de kwartfinale wachtte Maleisië, met speelsters Li Jane Sin en Natascha Mohamed Roslan. En waar Maleisië gelijk tot mooie scores kwam, bleef het Nederlandse team zoeken naar de juiste lijnen. Het resulteerde in een afgetekende 259-144 in de eerste game. Het Nederlands team moest aan de bak en deed dat ook, maar kwam helaas toch net te kort voor gamewinst: Met 194-188 ging de overwinning naar de Aziatische dames en daarmee zat het Doubles Event erop voor Greiner en Blankenzee.

Ervaring rijker
Meedoen aan de World Games is al een resultaat om trots op te zijn, daarbij twee keer de top 8 halen geeft reden tot tevredenheid. Voor beide speelsters was het een hele ervaring om met de dames die fulltime bowlen op de baan te staan en de competitie met hen aan te gaan. Het is dan ook een ervaring die zich in de toekomst moet laten uitbetalen, bijvoorbeeld tijdens de aankomende EK dames, waar Blankenzee en Greiner onderdeel van het Nederlands team uitmaken, samen met Lindsey Paling, Femke Postma, Beejée Westerdijk en Beaudine Kriele. Laatst genoemden speelden in juni nog de WK U21 en zo heeft een deel van de selectie dus waardevolle ervaringen opgedaan in aanloop naar de EK, van 10 t/m 20 augustus in Aalborg, Denemarken.

Benieuwd hoe het team zich daar op voorbereid en hoe het daar presteert. Volg dan Team NL Bowling op instagram en/of Facebook via @teamnlbowling.

Wij wensen Blankenzee, Greiner en Van den Bos nog een goede laatste dag in Birmingham toe en alvast een voorspoedige en veilig terugreis naar Nederland.

Meer weten over het bowlingevent tijdens de World Games 2022, waar ook 32 heren in actie kwamen, ga dan naar twg2022.com.


Misschien ook interessant...