WK Masters: Oranje leeuwen bijten van zich af, beloning blijft uit

maandag 29 november 2021

De WK Masters. voor bowlers van 50 jaar of ouder, zitten erop. Nederland kwam gedurende de week steeds beter op stoom, maar kwam helaas net te kort voor de ultieme beloning voor het harde werken in de vorm van een medaille.

Dames 50+
Na een lange en onzekere periode van voorbereiden begonnen de WK Masters op 18 november. Organisatoren van de hele campagne, Lia Fievet en Frans Wagemakers, hadden de ploeg gezond en veilig op de baan afgeleverd. Daar moest het gaan gebeuren.

Het evenement begon voor Anna Yang, Marja Van Dijk-Uittenbogaard, Sonja Pannen & Kirsten van der Kooij met het Singles Event. Inzet tijdens de kwalificatie was een plek bij de beste 32, om door te gaan naar de 2e ronde, waar gespeeld werd in poules van 8 voor een plek in de kwartfinales. Van der Kooij kwam met een 35e plek het dichtsbij, maar dus ook helaas net te kort. De overige dames eindigde 50e, 52e en 57e.

In het Doubles Event was een plek bij de beste 16 de inzet. Helaas lukte die weer nèt niet. Het duo Van der Kooij en Yang eindigde 19e, het andere duo eindigde 24e. Op naar het Team Event, waar de top 8 na de kwalificatie door zou gaan. Dit event pakte voor Nederland niet goed uit, met een 13e plek.

Mixed team 50+
Daarmee zaten de WK er voor de dames nog niet op, want dit jaar is ook het Mixed Event geherintroduceerd. En daarin werd direct een mooie prestatie geleverd. Het team van Van Dijk-Uittenbogaard, Yang, Jack Edelaar en Geert-Jan van Baest plaatste zich als 6e voor de volgende ronde, waar in twee poules van 4 gestreden werd om een plek in de halve finales. Er werd dus gestreden om medailles. In een poule met twee Amerikaanse teams en een Fins team ontstond een geweldige strijd met ontzettend spannende wedstrijden. Helaas trok Nederland aan het kortste eind. Twee wedstrijden werden verloren (201-199 & 225-215) en één wedstrijd werd gewonnen met 216-215. Maar het was helaas net niet genoeg voor een plek in de halve finales.

Het andere mixed team werd in de kwalificatie 20e.

Heren 50+
Het herenteam 50+ bestond naast Edelaar en Van Baest ook nog uit Ernst Jan Bodemann en Frans Middag. Zij speelden dezelfde events als de dames. Van Baest wist zich in het Singles Event als 28e te plaatsen voor de poulefase in de tweede ronde. Hierin trof hij tegenstanders uit Amerika, Zweden, Qatar, Koeweit, Denemarken en Canada. Van Baest begon goed, maar kon uiteindelijk geen vuist maken en eindigde 8e in zijn poule. Dat hij wel verdienstelijk gegooid had, bleek uit het feit dat hij op basis van zijn gemiddelde als 24e geklasseerd werd na afloop. De beste individuele prestatie van een Nederlander tijdens de WK Masters. Iets om trots op te zijn en een mooi doel voor volgende teams om het in de toekomst mogelijk te verbeteren. De andere heren eindigden als 36e, 41e en 49e.

In het Doubles Event werd de top 16 helaas gemist, de duo's werden 20e en 27e.

In het afsluitende Team Event ging het stukken beter. Met 209 gemiddeld werd een mooie 6e plek behaald in de kwalificatie, wat plaatsing voor de volgende ronde betekende. In deze poule van 4 wachtte het Nederlands team wedstrijden met Frankrijk, Zweden en Canada. De eerste wedstrijd tegen Frankrijk werd overtuigend gewonnen met 213-183. Nog een overwinning zou genoeg zijn voor de plek in de halve finale. Helaas kwam die er niet in het duel met Zweden, die wedstrijd werd met 224-190 verloren. Na twee wedstrijden hadden alle teams een wedstrijd gewonnen en verloren en dus moest aan beide kanten een onderling duel de beslissing brengen.

Nederland en Canada gingen lange tijd gelijk op, even had Nederland een kleine voorsprong te pakken, maar op het eind ging het toch net mis. In een spannende wedstrijd werd met 172 - 158 verloren en dus stond Nederland ondanks het goede presteren toch met lege handen. Zuur, maar er zijn prestaties geleverd waar met trots op terug gekeken kan worden.

Heren 65+

Namens Nederland kwamen er bij de 65+ twee heren in actie: Jan de Bruijn en Martin den Blanken. Zij kwamen dus alleen in actie tijdens de Singles en Doubles Events. In het Singles Event werd Den Blanken knap 10e en De Bruijn 16e. Helaas voor hen geen tweede ronde voor meerdere spelers, alleen de top 4 die gelijk de strijd aan gingen voor het goud. Dit was ook het geval in het Doubles Event. Met een 8e plek werd hier helaas de top 4 ook niet behaald en zaten de WK erop.

We bedanken alle spelers en Lia en Frans als begeleiding voor hun inzet voor Nederland, welkom thuis!

V.l.n.r.: Yang, Fievet, Passen, Van der Kooij, Van Dijk-Uittenbogaart, Wagemakers, Bodemann, Den Blanken, De Bruijn, Middag, Van Baest en Edelaar (klik voor vergroting)