Wisselingen in selecties Team NL Bowling

vrijdag 18 maart 2022

Het mag al even duren, de voorbereidingen op de EK's heren & dames. Sinds 2019 bereiden beide selecties zich voor op de EK, die nu gepland staan in juni (heren) en augustus (dames). De selecties hebben gedurende die periode al diverse wisselingen doorgemaakt en ook nu hebben die weer plaatsgevonden.

Nicole Sanders stopt na vele jaren in het Nederlands team
Het team van bondscoach Mariska van den Bos bereidt zich momenteel voor de EK in Aalborg. Morgen vervolgen zij de voorbereiding met een gezamenlijke training in Bowling De Maaspoort, Den Bosch. Nicole Sanders zal bij die training niet meer aanwezig zijn, zij heeft besloten om te stoppen. Een lastige keuze voor Sanders, die al een tijdje tegen stoppen aan hikte, maar doordat de EK steeds verplaatst werden door de lockdowns stelde zij haar 'nationale team pensioen' steeds uit. Tot dit moment.

"Het verleden heeft uitgewezen dat een afscheid in de bowlingsport niet altijd definitief is. De sport kan op latere leeftijd nog altijd op hoog niveau beoefend worden. Maar voorlopig nemen we inderdaad afscheid van Nicole. En dat is jammer!", aldus Jan Jaap van der Sar, NBF-bureaumanager. Hij vervolgt: "Nicole heeft een enorme staat van dienst voor de nationale selecties, waarbij ze zich het grootste deel van haar leven voor Team NL Bowling heeft ingezet. Daarvoor zijn we haar enorm dankbaar. En wie weet, als ze in juli voor de vijfde keer Nederlands kampioen wordt zien we haar in oktober mogelijk toch weer even in het oranje tijdens de ECC. Daarnaast blijven we met haar in gesprek over een eventuele coachrol in de toekomst."

Tijdens de ECC 2021 wist Sanders nog het brons te winnen, nadat zij de voorronde met overmacht had gewonnen. Eerder al won Sanders zilver en brons tijdens de ECC. Ook was Sanders onderdeel van het team dat in Brussel tijdens de EK 2018 brons won in het Team Event, waarna Sanders ook nog eens de bronzen plak veroverde in het Masters Event. Een jaar eerder behaalde Sanders met het team een knappe 8e plaats op de WK in Las Vegas.

Om maar aan te geven hoe lang Sanders al medailles wint voor Team NL Bowling, blijkt wel als je verder kijkt op haar palmares. In 2010 was Sanders onderdeel van het team dat zilver won op de EK. In 2006 werd Sanders Europees kampioen met het team op de EK Jeugd.

Oude bekenden keren terug bij de heren
Bij de heren was de selectie voor de EK, komende juni in Helsinki, al bepaald. Naast Jord van Weeren, Michell Stinissen, Nick de Gelder, Mike Bergmann en Brent de Ruiter maakte ook Mark Jacobs onderdeel uit van die selectie. Jacobs heeft de begeleidingsstaf echter laten weten dat hij voorlopig niet meer beschikbaar is voor het Nederlands team. 

En dus moesten coaches Ron van den Bogaard en Menno van den Heuvel op korte termijn op zoek naar vervanging. Na gesprekken met diverse spelers is uiteindelijk de keuze gemaakt om drie spelers aan de selectie toe te voegen: Kenneth Ramos, Joshua Schuurman en Youri Fens. Eén van hen zal in juni de plek van Jacobs innemen tijdens de EK.

Ramos vertrok een dag na de EKJ in september naar Amerika voor de combinatie studie & sport. Daardoor was hij voorlopig niet beschikbaar voor Team NL Bowling. Ramos is echter terug in Nederland om hier zijn studie te vervolgen, wat maakt dat hij weer beschikbaar is voor het Nederlands team. Iets waar coaches Van den Bogaard en Van den Heuvel blij mee zijn. Ook Schuurman en Fens zijn geen onbekenden in het Nederlands team. Beide spelers wonnen al (jeugd)medailles in oranje en werkten bij de heren al samen met o.a. Van den Bogaard. De coachstaf heeft er vertrouwen in dat deze drie spelers er direct staan en dat daarmee het vertrek van Jacobs goed ondervangen wordt.

Ook de heren trainen zaterdag 19 maart in Den Bosch. Volg het team op instagram & facebook via @teamnlbowling voor updates en beelden van de voorbereiding op de EK's.

Misschien ook interessant...