We mogen weer, maar anders dan anders

dinsdag 1 september 2020

Het is vandaag 1 september, traditioneel de start van het nieuwe bowlingseizoen! We zijn blij dat dit, ondanks dat coronavirus dat nog altijd aanwezig is, ook voor 2020-2021 het geval is. We mogen weer, maar voorlopig nog wel anders dan anders.

We mogen weer, maar anders dan anders
Het is vandaag 1 september, traditioneel de start van het nieuwe bowlingseizoen! We zijn blij dat dit, ondanks dat coronavirus dat nog altijd aanwezig is, ook voor 2020-2021 het geval is. We mogen weer, maar voorlopig nog wel anders dan anders.

Uitzonderlijke periode
We kijken terug op een uitzonderlijke, onzekere periode. Medio maart ging ons land op pauze, waarbij ook wij dachten aan een paar weken. Inmiddels zijn we bijna een half jaar verder en begint dat ‘nieuwe normaal' steeds normaler te worden. Bij de meeste leden zal de teleurstelling over een abrupt beëindigd seizoen inmiddels verwerkt zijn, de meeste bowlingcentra zijn helaas de klap nog niet te boven.

We waren dan ook blij dat we op 1 juli van de daken konden schreeuwen: We mogen weer! En sindsdien hebben we al vele bowlingbewegingen gezien, met als meest recente activiteit de start van de Nederlandse kampioenschappen 2020, afgelopen weekend in Zoetermeer en Nieuwegein.

We zijn er nog niet!
Nu het nieuwe seizoen begint, is het verleidelijk om de sport weer op te pakken zoals we dat gewend waren. Helaas zit dat er voorlopig nog niet in. We moeten met z'n allen nog altijd rekening houden met het coronavirus, maar zolang we dat doen, blijft het mogelijk onze sport te bedrijven. En dat is waar we ons voorlopig voor moeten inzetten.

Houd rekening met regionale verschillen
Veel gestelde vragen van de afgelopen weken waren: Wat is toegestaan? Wat mag er nu wel of niet? Daarover kunnen we het volgende met jou delen: In de week van 17 augustus hebben NOC*NSF en het Ministerie van VWS het dit bericht gedeeld met alle gemeenten, waarin zij uitleggen hoe zij de protocollen interpreteren als het gaat om o.a. de bowlingsport. Dit is ook de interpretatie die de NBF gedeeld heeft met al haar leden.

Dit neemt niet weg dat er nog altijd lokale en/of regionale verschillen zijn, waarbij autoriteiten een bowlingcentrum of -vereniging andere regels opleggen. Houd hier rekening mee!

Maak goede afspraken
Juist vanwege die mogelijke verschillen in wat wel en niet mag, is het van belang om goede afspraken te maken over de organisatie van verenigingsactiviteiten. Daar komt bij dat iedereen deze crisis anders beleeft. Wat voor de één als veilige situatie wordt ingeschat, is dat voor een ander niet. Om wat voor reden dan ook.

Weet wat er leeft onder de leeft onder de deelnemers / leden en zorg er in samenspraak met de ondernemer en het verenigingsbestuur voor dat helder is omschreven wat in jullie centrum wel en niet mag én kan. Die lokale afspraken zijn het enige dat telt!

Neem je verantwoordelijkheid
Binnen die afspraken is het nog steeds mogelijk om de sport te beoefenen, maar soms moet het iets anders dan anders. In veel spelvarianten is het nog steeds goed mogelijk om vrijwel alle coronamaatregelen in acht te nemen en voldoende afstand te bewaren. Maak geen misbruik van het feit dat de 1,5e meter in de spelersruimte losgelaten mág worden, probeer daar zoveel mogelijk aan te blijven voldoen en houd hierbij ook rekening met de andere leden van jouw vereniging. Voel jij je niet prettig bij een bepaalde situatie, probeer het dan bespreekbaar te maken. Samen staan we hierin sterk!

Deel goede voorbeelden
We leven in een uitzonderlijke tijd, waarbij de uitdagingen die we voorgelegd krijgen nieuw zijn voor ons allemaal! We kunnen daarom leren van elkaars oplossingen, vindingrijkheid en creativiteit. Deel daarom met ons hoe jullie vereniging invulling heeft gegeven aan ‘het nieuwe normaal', om zo van start te gaan aan het nieuwe seizoen.

We nodigen de voorzitters van alle aangesloten verenigingen nog altijd van harte uit zich aan te melden voor de MS Teams omgeving waarbinnen we deze voorbeelden met elkaar kunnen delen en ervaringen kunnen uitwisselen.

Goede voorbeelden, evenals vragen over de situatie, kun je blijven ook stellen via info@nbfbowlen.nl.

Laten we er ondanks alle obstakels een prachtig bowlingseizoen van maken met elkaar! Tot snel op de banen.

Misschien ook interessant...