Tevredenheid overheerst na Singles Event EK heren

zaterdag 4 juni 2022

Donderdag 2 juni zijn de Europese kampioenschappen heren van start gegaan in Helsinki. Tijdens de eerste twee dagen werd het Singles Event gespeeld. Nick de Gelder presteerde namens Team NL Bowling het beste met een 16e plaats.

Vier debutanten
Na een lange, onzekere periode vol lockdowns en spelerswissels zijn de EK dan eindelijk van start gegaan. Het team van bondscoaches Ron van den Bogaard en Menno van den Heuvel kent naast ervaren spelers Michell Stinissen en Jord van Weeren maar liefst vier debutanten in de herenselectie: Mike Bergmann, Kenneth Ramos, Nick de Gelder en Brent de Ruiter.

Donderdag gingen De Ruiter en Ramos, de All Events kampioenen van de EK jeugd 2019 & 2021, van start in de eerste serie. Beide kende een goede start, maar wisselde vervolgens hoge en lage games met elkaar af. Na vijf games stonden ze allebei exact gelijk op 998. Uiteindelijk wist Ramos nog te komen tot 1220 (gem. 203,3), hetgeen hem een 52e plek opleverde. De Ruiter kwam niet verder dan 1183 (gem. 197,2), goed voor een gedeelde 71e plek.

Vrijdag begon Team NL Bowling met Van Weeren en Bergmann. Met 246 (Van Weeren) en 265 (Bergmann) kenden ze een bliksemstart, waarbij Van Weeren er lang in slaagde het niveau hoog te houden. Na vijf games stond hij op 1135 (gem. 227) en had hij nog uitzicht op de top van de ranking. In de laatste game viel hij helaas met 170 toch nog wat terug, waardoor hij uiteindelijk als 24e is geëindigd met een total pinfall van 1305 (217,5). Eén plek daaronder eindigde Bergmann, met 1303 (217,2). Al met al een prima resultaat in een sterk veld met in totaal 146 deelnemers.

Beste prestatie
In de laatste serie kwamen vrijdag Michell Stinissen en Nick de Gelder in actie. Stinissen startte goed met 243 en 206. De derde game was met 158 lastiger, maar daarna herpakte Stinsissen zich goed. Met 1216 (gem. 202,7) zette hij nog een prima serie neer, goed voor de 56e plek. 

Uiteindelijk bleek De Gelder het beste van het stel. De lefty kwam naar mate de serie vorderde tot steeds betere scores, wat resulteerde in een mooie serie: 210 - 215 - 193 - 224 - 259 - 233. Met een totaal van 1334 (gem. 222,3) eindigde De Gelder daarmee op een prachtige 16e plek. 

"Alle spelers hebben een goede serie gegooid, waarbij de debutanten zich goed staande hebben gehouden! We zien bij allemaal nog perspectief op verbetering, dus dat gaan we met elkaar proberen te realiseren", aldus coach Van den Heuvel.

Finales op zondag
In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn de finales niet direct na de laatste serie gespeeld. Zondag 5 juni worden zowel de finales van het Singles Event als het Doubles Event gespeeld. In de finales van het Singles Event gaan Markus Jansson (ZWE), Jaroslav Lorenc (TSJ), Niko Oksanen (FIN) en Thomas Käyhkö strijden om de Europese titel. Klik hier voor de volledige eindstand na de voorrondes in het Singles Event.

Zaterdag worden de EK vervolgd met het Doubles Event. Ramos/De Ruiter starten in serie 1, Van Weeren/Bergmann spelen serie 2 en op zondag spelen Stinissen/De Gelder serie 3.

Ga naar onze EMC 2022 webpagina voor alle handige links om niets te hoeven missen van de EK heren. Volg @teamnlbowling op instagram en facebook voor updates.Nick de Gelder in actie (©Finnish Bowling Federation)

Misschien ook interessant...