Terugblik Dutch Senior Open

dinsdag 22 augustus 2023

Medio augustus werd in Franky's Bowling Nieuwegein de 16e editie van het Dutch Senior Open gespeeld. Aan de hand van een verslag van organisator Ad van der Jagt blikken we terug op dit prachtige, internationale 50+ toernooi.

Door: Ad van der Jagt

Met 161 deelnemers uit 13 landen mogen we spreken van een groot succes. Ouder worden gaat soms gepaard met wat ongemakken, zoals een nieuwe knie of heup of andere blessures of ongemakken. We hebben daardoor dit jaar nogal wat trouwe spelers moeten missen, maar dit is ruimschoots opgevuld met nieuwe, vooral wat jongere spelers. Zweden en Frankrijk waren deze editie de voornaamste groeiers. Wij zijn als organisatie ook heel blij dat het voor ons zo belangrijke thuisfront voor de helft deel uitmaakt van het deelnemersveld. Het was het hele toernooi ongekend spannend.

Al in serie 1 werd de toon gezet bij de mannen waar Dirk Friecke met 1443 scratch de boventoon voerde, gevolgd door Giorgio Dessimio, John Bosch met resp. 1405 en 1402 incl. bonus. Frank van Stroe bowlde in de 2e game scratch 278. In dezelfde serie kwam Geert-Jan van Baest tot 1399 scratch en 1423 incl. Bij de Dames nam Liliane Vintens met 1227 de leiding bij de dames. Ron van den Bogaard deed in serie 5 ook zijn best met 1399.

Bij de dames was het uitermate spannend. Daar ging nieuwkomer Beate Jaeger het gevecht aan met Angie Brown, waarbij zij allebei op 1195 eindigden. Als winnaar van de ISBT-stop in München kwam Tini van Dorst ook hier weer goed uit de verf met 1396 gevolgd door Wim van de Veen met 1393 en Eric Koning met 1366. Hiermee stonden zij samen met Frans Middag en Jan Passies in de top 5 van deze serie!
 
In serie 8 speelde Kimberley Oakly een mooie serie 1353 met een 279 in de 2e game. Bij de heren pakte Hermann Wimmer de hoogste score met 1488 gevolgd door nieuwkomer Karl Johan Matsson (ZWE) 1438. Na een vermoeiende lange reis kon Frank Lindsay toch nog een mooie 1464 op zijn palmares zetten gevolgd door Steven Jeeves met 1434.

In de vroege ochtend zaterdag 08.00 uur bleek Steven Jeeves het beste te hebben geslapen en scoorde een serie van 1559 waarmee hij zich als hoogste plaatste in de ranking. Een geweldige gelijkmatige serie: 245, 246,245, 264, 256, 243 = scratch  1499, gem. dus 250. In de voorlaatste serie kwam Ingar Gabrielse (NO) tot 1459, gevolgd door Steve Coates met 1410 en Rob Gorter met 1361, wat naar later bleek helaas net niet genoeg voor de finale. Bij de dames kwam Kimberley Oakley tot 1338 en Lynne Walker tot 1280.

In de laatste serie was het opnieuw spannend wie zich voor de finale zouden plaatsen. Bij de dames was dat Caroline Innergard (ZWE) met 1300, Susanne Olsson (ZWE) met 1280 en Angie Brown (GB) met 1268. Voldoende voor de ½ finale.

Bij de heren gingen Ingar Gabrielsen (NO) met 1541, Uwe Tscharcke (DE) en nieuwkomer Patrick Roland (FR) met 1451 eveneens door.

Na deze laatste serie werd het restaurant geopend en genoten ruim 100 spelers van een gezellige Grill Party.  Een geweldige jaarlijkse happening waar we elkaar allemaal nog beter leren kennen en persoonlijke verhalen met elkaar worden gedeeld.

Uiteraard zijn er evenals voorgaande jaren onder de aanwezigen weer 3 door STORM gesponsorde ballen verloot. Ditmaal een Limited edition. Deze zijn gewonnen door Mick Ince, Jan de Bruin en Lynne Walker.

Zondag stond, na uitgebuikt te zijn, de kwartfinale op het programma. 32 heren startten scratch aan de kwartfinale. Er werden 4 games gespeeld. Geweldig dat er van de 32 kwartfinalisten 12 Nederlanders zich hebben geplaatst. Na een enerverende strijd kwam Eric Koning als beste uit de strijd met 1042. 4e Ron van den Bogaard met 981, 6e Marco Landman met 947 en 7e Wim v.d. Veen 942. Topscores van Marco Landman en Marco van de Griend: 279. Geert-Jan van Baest: 268

Zij gingen door naar de halve finale waarin de top 16 en de top 4 spelers uit de kwalificatie wederom 4 games gaan speelden vanaf scratch. In deze ronde kwam Koning met 1000 als 2e uit de bus en Wim v.d. Veen als 8e met 909. Bij de dames was het een gelijk opgaande strijd en was het tot in de laatste frames bepalend wie er door zouden gaan naar de Round Robin. De Nederlandse dames ontbraken jammer genoeg in de halve finale.

De 3e ronde is de Round Robin voor dames en heren. Vooral bij de dames was het naar het einde onderling enorm spannend. Bij de heren zo niet nog spannender. Steven Jeeves bleef vrijwel steeds aan de leiding, maar de andere 7 hielden elkaar sterk in evenwicht. Uiteindelijk zegevierden bij de dames Lynne Walker, Susanne Olsson en Linda van Kerckhove. Bij de heren Steven Jeeves, Patrick Roland en Robert Bruce.

De organisatie kan terugkijken op wederom een zeer geslaagd toernooi met mooie winnaars en tevreden spelers. Zo enthousiast dat we alweer ruim 130 boekingen voor volgend jaar hebben staan. De toernooiorganisatie bedankt alle spelers en hun supporters voor de geweldige bijdrage aan het welslagen van dit toernooi.

Dank,

Ad van der Jagt

PS
Omdat er in de 50+ de laatste tijd steeds meer meningen zijn over het leeftijdbonus systeem hebben zowel Wittelsheim, Böblingen als München een ander systeem als proef ingezet. Wij, als DSO-organisatie, hebben daarom besloten om al onze deelnemers te vragen anoniem een enquêteformulier in te vullen. Wij zullen de resultaten verzamelen en uitwerken en u later het resultaat ervan laten weten. Met deze enquête willen we als DSO-organisatie duidelijk  aangeven dat we een gevoelig oor hebben voor de wensen van onze gewaarde deelnemers.


 
Foto: Winnaars Lynne Walker en Steven Jeeves (beiden GB)

Ga voor alle uitslagen en meer informatie over het Dutch Senior Open naar senioropen.nl

Misschien ook interessant...