Team NL Bowling U18 begint aan nieuwe 'Road to Tilburg'

maandag 3 augustus 2020

De Nationale jeugdselectie komt zaterdag 15 augustus voor het eerst weer bij elkaar sinds het bowlen werd lam gelegd door het coronavirus. In Tilburg wordt opnieuw gestart met de voorbereiding op de EK Jeugd in eigen land, later dit seizoen in Dolfijn - The Plays To Be -.

De Nationale jeugdselectie komt zaterdag 15 augustus voor het eerst weer bij elkaar sinds het bowlen in maart werd lam gelegd door het coronavirus. In Tilburg wordt opnieuw gestart met de voorbereiding op de EK Jeugd in eigen land, later dit seizoen in Dolfijn - The Plays To Be -.

Klaar voor de (her)start!
De voorbereiding op de European Youth Championships 2020, van 4 t/m 12 april in Tilburg, was in de laatste fase. De selectie van bondscoaches Marieke de Jong, Peter van Zijp en Jord van Weeren was er al bijna klaar voor, toen het coronavirus roet in het eten gooide. Weg stip op de horizon, waar sinds juni 2019 naar toe gewerkt was.

In eerste instantie werd er nog een nieuwe periode gevonden door de organisatie, medio oktober 2020, maar inmiddels weten we dat die datum ook nog niet haalbaar bleek. Zo werd de EYC 2020 definitief geannuleerd en viel een droom voor zo'n 150 talenten uit heel Europa in duigen. Voor iedere speler en speelster een ontzettende teleurstelling, maar voor de één misschien net wat meer dan voor de ander. Zo was Beaudine Kriele vastbesloten haar prestaties van vorige EKJ's (ze won al zilver en brons) te verbeteren en zo keek Vincent Vluggen uit naar zijn allereerste EK jeugd, in zijn laatste jaar als jeugdlid. Voor deze spelers extra zuur, omdat zij inmiddels de leeftijd hebben bereikt dat ze doorschuiven naar de senioren.

In overleg met alle partners wist de NBF de EYC wel te behouden voor Nederland en inmiddels staat de EYC 2021 eind maart weer op de wedstrijdkalender. Dat betekent dat de U18 een herstart maakt, waarbij de selectie weer wordt uitgebreid naar een groep groter dan 4 jongens en 4 meisjes.

Bekende gezichten
De selectie die zaterdag 15 augustus bij elkaar komt voor de eerste training sinds maanden, bestaat voorlopig uit 13 spelers. Allemaal spelers die vorig seizoen ook deel uit maakten van de U18. Bij de meisjes zijn dit: Beejée Westerdijk, Lizzy Flapper, Lotte Commandeur, Rosan Hamminga, Senna van Litsenburg, Veerle Tribulet en Zoë de Haan. Bij de jongens bestaat de groep uit: Kenneth Ramos, Milan Scheffer, Nick Schokker, Niels Meilink, Romano Beekman en Vince van der Loo.

Kriele, Vluggen en Jurgen van der Vecht hebben de stap naar de senioren gemaakt. Daarnaast zijn Tijs van Kalkeren en Delano Beekman nog niet uitgenodigd voor dit seizoen. NBF Topsportcoördinator Jan Jaap van der Sar licht toe: "De voorselectie waarmee we dit seizoen van start gaan is kleiner dan voorgaande seizoenen. Dat heeft er alles mee te maken dat we sinds maart geen spelers meer in actie hebben gezien bij de regionale jeugdselecties of op (inter)nationale toernooien. We hebben daarom gekozen voor een groep waarvan we overtuigd zijn dat ze bij de beste van het land horen en vullen deze selectie mogelijk nog aan op basis van van we zien tijdens de NK jeugd bijvoorbeeld. Met name bij de jongens zijn er diverse spelers die we in de gaten houden. Bij de meisjes is de spoeling helaas dunner."

Road to Tilburg
Naast bekende gezichten in de selectie, blijft ook de begeleidingsstaf intact met bondscoaches Van Zijp, De Jong en Van Weeren en bondstrainer Ben van Spronsen. Zij starten zaterdag 15 augustus met frisse moed aan een nieuwe Road to Tilburg. Het programma bestaat naast trainingen voor de selectie ook uit deelname aan de NKJ en het YET-toernooi in België, waarna in december de definitieve EYC-selectie voor 2021 gekozen wordt.

Klik hier voor de EYC-webpagina met meer informatie over het team en de EYC 2021.

Misschien ook interessant...