Team NL Bowling dames winnen brons op EK

zaterdag 20 augustus 2022

Net als in 2018 winnen de dames van Team NL Bowling de bronzen medaille in het Team Event tijdens de Europese kampioenschappen 2022 in Aalborg, Denemarken. Het team plaatste zich als nummer één voor de halve finales, waarin Duitsland helaas te sterk was: 1041-908. 

Debutantenbal
Met vier debutanten reisde het jonge Nederlands team dinsdag 8 augustus af naar het Deense Aalborg. Samantha Greiner (29, Den Helder) en Denise Blankenzee (22, Julianadorp) kwamen in 2018 al in actie tijdens de EK dames. Voor Beejée Westerdijk (19, Hoogezand), Beaudine Kriele (20, Wieringerwaard), Lindsey Paling (25, Koudekerke) en Femke Postma (27, Steenwijk) was dit hun eerste kampioenschap bij de senioren.

De kampioenschappen stonden oorspronkelijk in 2020 op de kalender, maar zijn door Covid-19 diverse keren uitgesteld. Vrijdag 12 augustus ging het toernooi dan toch van start. Het Nederlands team kwam eerst in actie tijdens het Singles Event (beste prestatie: 13e, Postma), het Doubles Event (8e, Kriele & Blankenzee) en het Trios Event (9e, Westerdijk, Postma en Blankenzee).

Team Event
Donderdag 18 augustus ging het Team Event van start, waarvoor twee keer 3 games kwalificatie werden gespeeld. Omdat het event met 5 speelsters wordt gespeeld, moest Paling genoegen nemen met de reserverol.

Op de eerste dag nam Nederland na twee games de leiding, om die vervolgens niet meer uit handen te geven en zo plaatste het zich als nummer één voor de halve finale. Hierin wachtte nummer vier Duitsland. De andere halve finale ging tussen Denemarken en favoriet Zweden, dat in alle voorgaande events de gouden plak al had gewonnen.

Halve finale
In de halve finale schoot Duitsland uit de startblokken en keek Nederland direct tegen een achterstand aan. Het team met veel meer ervaring en enkele Wereldkampioenen in de gelederen pakte het tactisch sterk aan, maar de Nederlandse dames lieten zich niet van de wijs brengen. In het middenstuk van de game kwam Nederland sterk terug en begon het Duitse team te wankelen met enkele missers. Toch bleef er een kleine voorsprong voor onze Oosterburen, die zij op het eind toch nog wisten uit te breiden, met een 1041-908 eindstand tot gevolg.

Het goud ging uiteindelijk ook naar Duitsland. Zij versloegen Zweden in de finale.

Laatste dag
Op zaterdag 20 augustus kwamen de beste 24 dames van het algemeen klassement van deze EK nog één keer tegen elkaar in actie om de Masters titel. Hierin kwamen twee Nederlandse dames in actie: Postma en Blankenzee. In één tegen één duels werden in totaal 5 rondes gespeeld om te bepalen wie de laatste gouden medaille mee naar huis neemt. Postma versloeg in de 1e ronde Janin Rigbuth uit Duitsland met 2-1, terwijl Blankenzee de Finse Eliisa Hiltunen met 2-0 versloeg.

In de tweede ronde, met de beste 16 speelsters, werd Postma gekoppeld aan een andere lefty: Anna Andersson uit Zweden, de nummer 2 van de All Events. Zij bleek helaas een maatje te groot voor Postma, het werd 2-0 voor de Zweedse. Blankenzee trof Birgit Noreiks uit Duitsland. In een bloedstollende partij versloeg Blankenzee de Duitse door de laatste game met 179 - 170 over de streep te trekken. 

Zo plaatste Blankenzee zich voor de Top 8, waarin zij gekoppeld werd aan de nummer 3 van de All Events: de Zweede Jenny Wegner. Wegner schoot uit de startblokken en won de eerste game met 286, maar Blankenzee liet zich niet van de wijs brengen. De tweede game won zij dan ook met 224 - 198 en een derde game moest ook nu beslissing brengen. Halverwege stond Blankenzee 10 pins achter en dat verschil bleef staan tot het 10e frame. Hierin gooide Wegner een strike en daarna een split, wat Blankenzee de kans gaf om langzij te komen. Na een eerste strike bleef bij de tweede poging echter de 10-pin staan, waardoor Wegner met 226-218 won. 

Het Masters Event werd uiteindelijk gewonnen door Josefin Hermansson uit Zweden, voor Wegner. Brons was er voor Andersson en de Deense Cecilie Jeanette Mortensen Dam. Deze laatste dag onderstreepte nogmaals de overheersing van Zweden, die van de 17 mogelijke medailles, er maar liefst 14 hebben gewonnen! 

De medaillespiegel na afloop van de EK ziet er als volgt uit:
 

  Goud Zilver Brons
Zweden 4 5 5
Finland 1 - 2
Duitsland 1 - -
Denemarken - 1 2
Nederland - - 1
Frankrijk - - 1

Ga voor alle uitslagen van deze EK naar: https://bowlingresults.info/ewc/2022/

Zondag reist het team weer terug naar Nederland, waarna Blankenzee maandagnacht al direct doorvliegt naar Amerika, waar zij haar studie combineert met full-time bowlen. Wanneer ze in het vliegtuig stapt heeft zij in ieder geval een bronzen medaille in haar tas.

Misschien ook interessant...