Talentontwikkelingsprogramma herstart

maandag 4 april 2022

Zaterdag 2 april heeft in Nieuwegein de herstart plaatsgevonden van het NBF-talentontwikkelingsprogramma. Vanaf seizoen 2022-2023 wordt daar op een andere manier vorm aan gegeven dan in voorgaande jaren.

Eindelijk weer!
We zeggen het de laatste tijd vaker en het blijft ook heerlijk om te zeggen: "Eindelijk, we mogen weer!" Of we kunnen weer, beter gezegd. Na twee jaar vol lockdowns en beperkingen, zagen we weer kans om een bijeenkomst te organiseren in het kader van talentontwikkeling. Een bijeenkomst die in het teken stond van herstarten en kennismaken.

Tot maart 2020 kende we binnen Nederland de afgelopen jaren een structuur waarbij talentvolle spelers zich konden voegen bij één van de vijf regionale jeugdselecties. De beste spelers uit deze groep werden opgeroepen voor de nationale selectie, Team NL Bowling U18. De ambitie achter deze structuur was drieledig: Met Team NL Bowling zo goed mogelijk presteren tijdens de jaarlijkse Europese jeugdkampioenschappen en zoveel mogelijk spelers klaarstomen voor de senioren van Team NL Bowling, maar ook het uitdagen van een grotere groep, jeugdige, talentvolle en vooral enthousiaste en ambitieuze jeugdspelers. 

Niet iedereen haalt het Nederlands team, maar dat betekent niet dat je daarmee niet het maximale uit je talent kunt halen en veel plezier kan beleven aan het serieus beoefenen van je sport. Daarin wil de NBF dan ook blijven voorzien, alleen maken we op basis van diverse ontwikkelingen en ervaringen, vanaf komend seizoen andere keuzes.

Beloftenselectie en nationale selectie
Naast de nationale selecties, komt er een landelijke beloftenselectie voor spelers t/m 21 jaar. Deze selectie is bedoelt voor spelers waarvan we op termijn verwachten dat ze kunnen aansluiten bij de nationale selectie en spelers die daarvoor nét te kort komen. Daarnaast worden spelers die vanuit een topsportprogramma afvallen in deze beloftenselectie opgevangen. Omdat beide selecties volgens dezelfde principes werken, moet doorstroming soepel verlopen van de ene naar de andere selectie.

Zaterdag 2 april stond vooral in het teken van het opnemen van de stand van zaken. Na 2 jaar waarin weinig trainingen en wedstrijden hebben plaatsgevonden, was het voor de begeleidingsstaf onbekend hoe diverse spelers ervoor stonden. Wie is nog fanatiek? Wie heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt? Wie zijn er nieuw?

De bijeenkomst in Nieuwegein was een eerste aanzet om antwoord te krijgen op deze vragen, waarbij de focus nog lag op de groep tot 18 jaar. We konden daarbij weer rekenen op de inzet van een grote groep trainers die ook in het volgende seizoen bij de selectie betrokken zijn. Hoe die invulling er precies uit komt te zien, dat moet nog worden besproken. Feit is dat de kop er weer af is en we terugkijken op een geslaagde dag, waarbij we veel spelers in actie hebben gezien. Zoals we dat ook hopen te doen tijdens aankomende jeugdtoernooien als het Junior Dutch Open, Junior Schietspoel en de NK Jeugd.

Lokaal en regionaal ook actief blijven
Met deze opzet willen we het lokale en regionale trainingsaanbod niet uit het oog verliezen. We zijn blij dit seizoen weer nieuwe trainers te hebben opgeleid, waarvan we natuurlijk hopen dat zij zich ook gaan inzetten om de jeugd te enthousiasmeren en op te leiden. Vanaf de centrale groep trainers wordt ook gekeken hoe we lokaal en regionaal beter kunnen ondersteunen, om zo training en ontwikkeling voor iedereen in Nederland mogelijk te maken, op alle niveaus.

Nieuwsgierig hoe het er zaterdag in Nieuwegein uitzag? Foto's zijn te vinden op onze Facebookpagina.

Misschien ook interessant...