Talenten werken hard aan ontwikkeling

woensdag 7 december 2022

Na de Europese jeugdkampioenschappen in september waaide er een frisse wind door onze jeugdselecties. Inmiddels zijn we enkele maanden verder, hoogste tijd voor een update.

Eén landelijke selectie voor talenten
De afgelopen periode werd binnen de NBF aan talentontwikkeling gewerkt middels ondersteuning van verenigingen en de organisatie van diverse regionale en één landelijke selectie. Die aanpak heeft diverse talenten de kans geboden zich te ontwikkelen naar een hoger niveau, daarnaast werden op de jaarlijke Europese jeugdkampioenschappen mooie resultaten geboekt door Team NL Bowling. Toch hebben we dit seizoen ervoor gekozen om te stoppen met de laag van regionale jeugdselecties en ons de concentreren op één grotere groep met talenten. 

De focus ligt hierbij op het ontwikkelen van alle individuele spelers. Daarnaast willen we nog steeds een jongens- en een meisjesteam voorbereiden op deelname aan de Europese jeugdkampioenschappen.

Nieuwe begeleidingsstaf
De groep talenten wordt ondersteund door een begeleidingsstaf met diverse bekende en nieuwe gezichten. Vanuit de vorige begeleidingsstaf hebben Marieke de Jong en Peter van Zijp afscheid genomen. Omdat de groep spelers vergroot is, is ook de begeleidingsstaf vergroot. Naast Jord van Weeren, die de afgelopen jaren al actief was binnen de U18 coachstaf, werken nu Wendy Haak, Anne Breems, Ben van Spronsen, Bert Breems en Edwin ten Brink mee aan de ontwikkeling van de groep. Daarnaast vervult NBF-bestuurslid Bep Klaassen een belangrijke coördinerende rol.

Toekomst 
De selectie heeft inmiddels een online sessie en vier centrale trainingen achter de rug, waarvan de laatste afgelopen zaterdag in Bowl & Fun Emmen (foto). In januari staat weer een centrale bijeenkomst op het programma, waarna de gehele selectie deelneemt aan het Junior Dutch Open. Na dat toernooi wordt de EKJ-selectie bekend gemaakt, die zich gaat voorbereiden op de EKJ, begin april. De rest van de groep blijft doorwerken aan de persoonlijke ontwikkeling. Aan het eind van het seizoen wordt vervolgens afscheid genomen van de jeugd die de overstap maakt naar de senioren en kunnen we hopelijk andere talenten de kans geven om aan te sluiten.

"In de eerste plaats zijn we blij dat er weer continuïteit mogelijk lijkt in ons programma, van waaruit we weer iets kunnen opbouwen. De staf en spelers verdienen een compliment, hoe zij dit seizoen gestart zijn en met elkaar samen werken, in deze nieuwe opzet. Daarmee zijn we er echter nog niet. De spelers moeten hard blijven werken om daadwerkelijk alles uit hun talent te halen. Ik heb er vertrouwen in dat hen dit lukt. Vervolgens ligt er een uitdaging voor ons om het jeugdbowlen in Nederland weer op het oude niveau te krijgen, zodat we ook in de toekomst kunnen blijven meedoen op het hoogste niveau", aldus NBF-bureaumanager Jan Jaap van der Sar.

Team NL Bowling
De nationale selecties zijn actief onder de naam Team NL Bowling. Meer informatie over o.a. de selecties vind je op deze website onder het kopje 'Topsport'. Voor meer updates en informatie volg je op instagram en facebook @teamnlbowling.

Voor vragen over de selecties, nu of in de toekomst, stuur je een mail naar Jan Jaap van der Sar.


Misschien ook interessant...