Spannende finales tijdens NK D-bowlen in Hoofddorp

dinsdag 6 juni 2023

Zondag 4 juni werden de NK 2023 vervolgd met de kampioenschappen voor onze leden met een auditieve beperking. Na een lange dag zijn de Doubles en Singles titels verdeeld. Met name de Singles finales waren erg spannend!

Pittige dag
Het programma op zondag was uitdagend, voor alle 39 deelnemers (helaas was 1 deelnemer geblesseerd). Eerst stonden er 6 games Singles op het programma en vervolgens nog eens 4 games Doubles. De 4 games Doubles bepaalden direct de eindstand in het Doubles Event. De 10 games die iedere deelnemer had gegooid telden bij elkaar voor plaatsing voor de stepladder finales in het Singles Event.

Doubles Event

Bij de Dames speelden alle deelneemsters in één klassement, waarbij de dames uit de D-klasse 10 pins bonus ontvingen per game. Uiteindelijk ging de nationale titel naar Anja Zoomer en Liisa Moity. Met 1296 (gem. 162), waren zij het beste dubbel. Annette Kieboom & Denise Tol werden tweede, Aila Alieva & Doke Perk-Pieterz werden derde. Klik hier voor de volledige eindstand.

Bij de heren speelden de spelers in de D-klasse apart van de ABC-klasse. In die laatstgenoemde klasse waren Jan de Boer en Robin van Vliet niet te stoppen. Met 1582 (gem. 197,75) wonnen zij overtuigend de nationale titel. Frank Braan en Joost Duivenvoorden moesten genoegen nemen met de tweede plek (1467), Andre van Nifterik en Gerard Priems werden derde (1430).

In de D-klasse was het een stukje spannender. Daar ging het duo Shahit Chahat en Michael de Vet er met de titel vandoor. Zij bowlden 1249 (gem. 156,13), wat genoeg was om de duo's Frank van Hoof/Paul Bax en Raph Eijkenboom/Marcel van Opstal voor te blijven. Klik hier voor de beide eindstanden.

Spannende finales
De top 4 na 10 games plaatste zich voor de Stepladder finales, die in sommige rondes ontzettend spannend waren. Bij de Dames D-klasse versloeg Veronique Priems-Kessels (4) Els Kruiswijk-Houterman (3) met 123-103. In de volgende ronde moest Wendy de Wachter er aan geloven (138-116) en zo stond Priems-Kessels in de finale tegenover de als eerste geplaatste Aila Alieva. Het werd een bijzonder spannende finale, die pas in frame 10 beslist werd in het voordeel van Priems-Kessels: 135-133!

Bij de Dames ABC-klasse stonden Annette Kieboom (4) en Liisa Moity (3) tegenover elkaar. Ook hier wist de underdog een ronde verder te komen, Kieboom won deze ronde met 159-131. In de volgende ronde moest Kieboom echter haar meerdere erkennen in Denise Tol. Met 177-140 plaatste Tol zich overtuigend voor de finale. Hierin wachtte Anja Zoomer, maar die was niet opgewassen tegen een ontketende Tol. Met 194-145 trok Tol de nationale titel overtuigend naar zich toe.

In de D-klasse bij de heren won Frank van Hoof (3) de eerste finaleronde van Wim Faber (4) met 175-150. In de tweede ronde moest Van Hoof het afleggen tegen Shahit Chahat (143-157). Chahat bleef in de focus en had in de finale het betere van het spel tegenover de als eerste geplaatste Hans Klepper. Chatat won met 165-136 en verzekerde zich zo van zijn tweede titel in Hoofddorp.

Ook in de ABC-klasse ging de eindzege naar iemand die al een titel op zak had. Dat werd niet Robin van Vliet (3), want hij verloor zijn wedstrijd in de eerste finale ronde van Gerard Priems (4) met 178-164. In de tweede ronde stond Joost Duivenvoorden te wachten. In de serie 'Hoofddorps Helden' liet Duivenvoorden vooraf al optekenen gebrand te zijn op een nieuwe nationale titel. Daarop maaktte hij nog altijd kans na de wedstrijd tegen Priems. Duivenvoorden plaatste zich na een 207-188 overwinning voor de finale, waarin hij het opnam tegen Jan de Boer. De twee vrienden maakten er een spectaculaire finale van, die bol stond van de spanning. Het was daardoor niet altijd even goed, maar de spanning vergoedde een hoop. Uiteindelijk was het Jan de Boer die aan het langste eind trok en de felicitaties in ontvangst mocht nemen. Met 177-166 besliste hij de finale en pakte ook hij zijn tweede titel van de dag.

We feliciteren alle nieuwe kampioenen met dit prachtige resultaat en bedanken alle deelnemers voor hun sportieve inzet! Ook danken we het team van Claus Bowling voor de goede zorgen, tolken Melanie en Erika voor de ondersteuning en vrijwilligers Carel, Eddy en Stefan voor de organisatie.