Regels rondom bowlingbal veranderd, maar nog niet bij iedereen bekend

maandag 7 maart 2022

Vanaf seizoen 2020-2021 zijn de regels rondom de gaten van de bowlingbal veranderd. In de praktijk merken we dat deze nieuwe regels nog niet bij iedereen bekend zijn. Daarom vragen we nu nogmaals aandacht voor de aanpassingen.

In het NBF-sportreglement staat het volgende beschreven:
Met betrekking tot de gaten in de bal zijn de volgende regels van toepassing:
a. Er zijn maximaal 5 gaten en/of indeukingen voor het vasthouden van de bal toegestaan, 1 voor elke vinger en 1 voor de duim, allen voor dezelfde hand. De speler moet kunnen aantonen dat hij elk van deze gaten gebruikt voor het vasthouden en gooien van de bal, met dezelfde hand. Elk gat dat niet wordt gebruikt voor het vasthouden en tijdens het gooien van de bal wordt aangemerkt als balansgat. (Zie hierna onder b).
b. Balansgaten zijn niet toegestaan.
c. Bowlingballen zonder een duimgat moet zijn voorzien van een ingegraveerd kruis (“+”) ter hoogte van het midden van de handpalm. Tijdens de worp moet de handpalm het (“+”) bedekken.


Ter verduidelijking: punt c. is van toepassing op two-handed bowlers. Klik hier voor het volledige NBF-sportreglement, zie artikel 717.

We vragen de besturen van alle aangesloten verenigingen om bovenstaande nogmaals onder de aandacht te brengen van de leden. Mogelijk is het door de coronacrisis aan de aandacht ontsnapt. Daarnaast kan herhalen nooit kwaad.
 

Misschien ook interessant...

NBF pakt draad weer op met talentontwikkeling

Na twee jaar van lockdowns, wil de NBF in april de draad weer op pakken wat betreft talentontwikkeling. De organisatie daarvan wordt anders ingezet dan voor de coronacrisis. Heb jij het talent en de ambitie om hierin mee te gaan? Meld je dan aan!

NTL speeldag 16 januari wordt verplaatst

Op dit moment is bekend dat alle bowlingcentra in Nederland zeker tot en met 14 januari gesloten moeten blijven i.v.m. de maatregelen omtrent het coronavirus. Omdat we van mening zijn dat teams minimaal 14 dagen voorafgaand aan een speeldag in de gelegenheid moeten zijn te trainen en/of huisleague te spelen en omdat nu nog onzeker is of de lockdown voor bowlingcentra 14 januari eindigt, hebben we het besluit genomen de speeldag van 16 januari 2022 te verplaatsen. Het is daarbij onze intentie de speeldag te verplaatsen naar zondag 12 juni 2022.

Inschrijving Stedenontmoeting Senioren geopend

We mogen weer en daarom is de inschrijving voor de Stedenontmoeting Senioren 2022 geopend. Na diverse lockdowns is dit een mooie gelegenheid om het verenigingsgevoel weer op te roepen en het op te nemen tegen andere verenigingen uit heel het land.

NK 2022 in mei, juni & juli: Voor alle bowlers!

Van 15 mei t/m 3 juli vinden de Nederlandse kampioenschappen 2022 plaats in Bowling Eindhoven. Alle leden van de NBF kunnen deelnemen aan deze Nederlandse kampioenschappen. De inschrijving opent op maandag 28 maart, om 12.00 uur.