Paling en Fens nieuwe Elite kampioenen

woensdag 6 juli 2022

De Nederlandse kampioenschappen 2022 zijn zondag 3 juli afgesloten met de Elite klassen. Lindsey Paling en Youri Fens wonnen de NK Singles, het goud bij de Doubles ging naar de duo's Paling/Samantha Greiner en Mike Bergmann/Brent de Ruiter.

Elite klassen
De afgelopen weken mochten we vele nieuwe kampioenen kronen, in het G-bowlen, het D-bowlen, bij de jeugd en de senioren. Vier titels waren nog niet vergeven, tot zondag 3 juli. In Eindhoven kwamen de beste spelers van het land bij elkaar voor de strijd om het goud en in het geval van het Singles Event: Deelnamebewijzen voor de European Championship of Champions (ECC).

Na twee series van 8 games, hadden de beste 16 heren en 8 dames zich geplaatst voor de finaledag. Daarop werden nog eens 8 games gespeeld om de vijf deelnemers aan de stepladderfinales te bepalen. Klik hier voor de uitslag van die halve finale. Michell Stinissen kende de beste finaledag en plaatste zich dan ook als eerste. Hij was daarmee verzekerd van een plek bij de laatste twee. Bij de dames stak Nicole Sanders met kop en schouders boven de andere dames uit.

In de eerste ronde van de stepladder versloeg Ellen Jansen Femke Postma met 214-203. Bij de heren was Brent de Ruiter beter dan zijn Doublespartner Mike Bergmann: 250-214. Zo gingen beide nummers 5 door ten koste van de nummers 4. In de volgende ronde werd het echter tot een halt toegeroepen. Jansen verloor van Samantha Greiner (203-189) en De Ruiter van Nick de Gelder (246-205).

Vervolgens moet gestreden worden voor een plek in de finale. De strijd verloor Greiner van Lindsey Paling (193-226) en De Gelder van Youri Fens (219-194), waardoor zij genoegen moesten nemen met het brons. In de finales konden beiden favorieten voor de eindzege de titel echter niet veilig stellen. Paling versloeg Nicole Sanders met 218-160 en kroonde zich daarmee voor het eerst tot Nederlands Elite kampioene. Bij de heren voltrok zich hetzelfde scenario, waarbij Fens won van Michell Stinissen (207-201) om ook zijn eerste NK Elite titel te winnen. 

Dit betekent dat Paling en Fens namens de NBF deel mogen nemen aan de ECC in oktober. Hierbij komt Fens o.a. Mike Bergmann als tegenstander tegen, die in Tsjechië zijn ECC-titel van 2021 mag verdedigen.

Doubles Event
Het Doubles Event werd bij de Elite afgesloten met nog eens 8 games bakerformat. Het duo De Ruiter/Bergmann kende een zeer goede dag en klommen over Jord van Weeren/Joshua Schuurman heen. Brons was er voor Elco Gorter/Mathijs Beverdam. Bij de dames hadden koplopers Ellen Jansen/Chantal Jacobs hun dag niet, zij zakten terug van plek 1 naar de derde plek. De titel ging bij de dames naar Paling/Greiner, ten kosten van Anna Petakova/Sanders. Klik hier voor de eindstanden.

Met deze laatste vier titels zijn de NK 2022 ten einde gekomen. We kijken terug op een geslaagd evenement, waarbij we binnenkort de ervaringen van alle deelnemers gaan ophalen.

Tot slot willen we het team van de Eindhovense Bowling Vereniging, onder leiding van Gert van Spelde, ontzettend bedanken voor de ondersteuning in de organisatie. Daarnaast bedanken we Bowling Eindhoven voor de gastvrijheid, goede zorgen en fijne samenwerking. Ook bedanken we partners Probowl, ODIN Sportswear, Sportprijzenkampioen en de Gemeente Eindhoven.
Misschien ook interessant...