Opnieuw een medaille voor Nederlandse heren bij EK bowlen

maandag 12 juni 2023

Ook tijdens het tweede event van de Europese bowlingkampioenschappen in Frankrijk heeft Nederland succes: De 29-jarige Jord van Weeren uit Leiden en 34-jarige Mark Jacobs uit Nieuwegein winnen de bronzen medaille in het Doubles Event.

Met Europees record naar de halve finale
Het Doubles Event is zondag 11 juni van start gegaan met de eerste van drie voorrondes. Jacobs en Van Weeren, laatst genoemde werd een dag eerder Europees kampioen in het Singles Event, kwamen in actie tijdens de tweede voorrondeserie. Zij schoten daarbij direct uit de startblokken, want in de eerste game bowlde het duo een Europees record. Jacobs bowlde een perfect game’. Van Weeren gooide tegelijkertijd een 268 en dat resulteerde in 568: de hoogste game ooit in het Doubles Event tijdens de EK heren. Deze kickstart gaf de heren vleugels en met een totaalscore van 2914 (gem. 242,8) eindigde het duo bovenaan. Omdat maandagochtend geen van de andere duo’s aan deze score kwam, plaatsten zij zich als eerste voor de halve finales.

Halve finale van hoog niveau
In de halve finale stond het duo tegenover Blomgren en Svensson uit Zweden. In een finale van zeer hoog niveau maakte één bal uiteindelijk het verschil. De winst ging na een bloedstollende wedstrijd met 535-525 naar Zweden. Om aan te geven hoe hoog het niveau in deze wedstrijd was. De andere halve finale werd met 438-400 beslist in het voordeel van Italië. Zij vonden in de finale uiteindelijk toch nog een hoger niveau om de Zweden te verslaan: Met 534-482 ging het goud naar Italië. Zo moest Nederland genoegen nemen met de bronzen medaille, samen met de andere verliezend halve finalist Denemarken. De andere Nederlandse duo’s kwamen ook in actie. Nick de Gelder en Michell Stinissen eindigde 21e. Jeffrey de Wakker en Mike Bergmann eindigden 50e.

Europese kampioenschappen
De EK vinden plaats in het Franse dorpje Wittelsheim, van 9 juni t/m 17 juni. Dinsdag en woensdag staat het Trios Event op het programma. Donderdag en vrijdag het Team Event, waar Nederland de titel van 2022 verdedigt. Zaterdag worden de EK afgesloten met het Masters Event.

TEAMKPN Sportfonds
Het Nederlands team wordt in voorbereiding op en tijdens de EK gesteund door het TEAMKPN Sportfonds. De financiële boost die het fonds het team geeft, zorgt ervoor dat er in de voorbereiding extra trainingskampen konden plaatsvinden en dat het team een dag eerder kon afreizen naar Frankrijk om te trainen op de wedstrijdbanen.