Nederlands bowlingteam wint brons op EK

vrijdag 16 juni 2023

Na de Europese titel van vorig jaar wint het Nederlands heren bowlingteam dit jaar de bronzen medaille in het Team Event. In de finale was Zweden dit jaar een maatje te groot. Het Zweedse team gooide in de halve finale een nieuw Europees record.

Opnieuw Zweden als tegenstander
Net als in 2022 was Zweden de tegenstander in de halve finale. Het team dat de laatste jaren heerst in Europa had zich ook dit jaar als eerste geplaatst na zes kwalificatiegames. Het team leidde vanaf game 1 en bleef de rest van het veld ver voor met een total pinfall van 6943. Voor Nederland, dat is actie kwam met Nick de Gelder, Michell Stinissen, Mark Jacobs, Jord van Weeren en Mike Bergmann, was het nog een stuk spannender of plaatsing voor de halve finales weer mogelijk was. 

Met nog één game te gaan stond het team van coaches Menno van den Heuvel en Ron van den Bogaard op de zesde plek. Het voordeel was dat het gat met de nummer 3 en 4 klein was. Nadeel was dat er ook achter Nederland nog enkele teams kans maakten.

Het Nederlands team wist echter onder grote druk goed te presteren en wist de kwalificatie net als in 2022 als vierde af te sluiten met 6625. En zo stond het team dus opnieuw tegenover Zweden voor een plek in de finale.

Europees record en perfect game
Nederland en Zweden begonnen beide goed aan de halve finale, maar waar Nederland af en toe genoegen moest nemen met een spare, bleef Zweden strike na strike gooien. Halverwege was het gat al geslagen en omdat het Zweedse team geen fouten maakte, werd het nooit een spannende halve finale. Nederland zette met 1133 een prima score op het bord, maar tegen de 1302 van Zweden was het niet opgewassen. Deze score, onder andere tot stand gekomen door een perfect game van de Zweedse All-Events kampioen James Blomgren, betekende een nieuw Europees record.

Zweden heeft uiteindelijk het goud gewonnen, door in de finale Frankrijk te verslaan. Nederland en Griekenland, de andere verliezend finalist, ontvangen het brons.

Succesvol EK
Het Nederlands team is er niet in geslaagd de Europese titel te verdedigen, maar mag toch trots zijn op de prestaties deze week. Eerder deze EK werden al goud (Singles, voor Jord van Weeren) en brons (Doubles, Van Weeren en Mark Jacobs) gewonnen. Het maakt deze EK één van de meest succesvolle voor het Nederlands herenteam.

En de EK zijn nog niet klaar. Zaterdag worden de kampioenschappen afgesloten met het Masters Event. Hierin komen de beste 24 spelers van het algemeen klassement nog één keer in actie. Namens Nederland heeft Nick de Gelder zich als 17e geplaatst voor de eerste ronde. Van Weeren werd vierde en is daarmee al geplaatst voor de achtste finales. 

TEAMKPN Sportfonds
Het Nederlands team wordt in voorbereiding op en tijdens de EK gesteund door het TEAMKPN Sportfonds. De financiële boost die het fonds het team geeft, zorgt ervoor dat er in de voorbereiding extra trainingskampen konden plaatsvinden en dat het team een dag eerder kon afreizen naar Frankrijk om te trainen op de wedstrijdbanen.
 

Misschien ook interessant...