Nederlanders presteren goed in Europa

maandag 28 oktober 2019

Het afgelopen weekend is door Nederlanders goed gepresteerd tijdens internationale toernooien. Tijdens het YET-toernooi in België werd zelfs vijf keer goud gewonnen.

Mooie resultaten in Sofia
Het weekend begon al goed met de bronzen medaille voor Denise Blankenzee tijdens de ECC 2019 in Turkije. Daarnaast stonden nog twee internationale toernooien op het programma. In Sofia werd het goed bezette Sofia International Open gespeeld. Drie Nederlanders deden mee en zij bereikten allemaal de finalerondes. Elco Gorter scoorde het beste in de voorrondes en plaatste zich direct voor final step 3. Helaas verliep die serie in tegenstelling tot de voorrondes niet zo goed en eindigde het toernooi voor Gorter in de Top 20.

Ramon Hilferink kwam in final step 1 in actie, maar kwam daarin helaas 6 pins te kort om zich te plaatsen voor final step 2. Daarvoor had Johnny Spil zich al via de voorrondes geplaatst. Met 841/4 bereikte hij ook final step 3. Met de hakken over de sloot was 847/4 vervolgens voldoende om final step 4 te bereiken. Hierin kwam voor Spil een einde aan het toernooi. 840/4 was niet voldoende om de stepladder finales te halen. Spil eindigde uiteindelijk om een mooie 8e plek. Zie ook www.sofiainternationalopen.com

Vijf keer goud voor Nederlanders
Het JIC-Sinjoor jeugdtoernooi in België kan altijd rekenen op veel deelnemers uit Nederland, zo ook dit seizoen. O.a. de volledige Team NL Bowling U18 selectie deed mee, ter voorbereiding op de Europese jeugdkampioenschappen. Die worden in april in Tilburg georganiseerd.

In diverse leeftijdscategoriën kwamen jongens en meisjes apart van elkaar in actie. Na zes games voorrondes wisten uiteindelijk 18 jeugdleden / jong senioren een plek in de finalerondes te behalen. In categorie A, voor de jongste deelnemers, kwamen geen landgenoten in actie. In categorie B behaalde Veerle Tribulet de halve finale, waarin zij verloor van Violeta Spiller uit Duitsland. Zodoende kreeg Tribulet het brons omgehangen.

In categorie C was Romano Beekman heer en meester. Hij won de voorrondes, won de eerste finaleronde en versloeg in de finale Ivan Sazonov uit Rusland met 341-306, waarmee Beekman het toernooi op zijn naam schreef! In categorie D strandde Zoë de Haan in de eerste finaleronde. Bij de jongens was de eerste finaleronde ook het eindstation voor Milan Scheffer. Vince van der Loo wist deze ronde wel door te komen en versloeg in de halve finale Darren Pellegroms uit België. In de finale nam Van der Loo het op tegen Dwayne Zahra uit Malta. Beide spelers haalden een heel hoog niveau, maar Zahra bleek net iets beter: 445-428 en dus de zilveren medaille voor Van der Loo.

In categorie E, die voor de junioren, werd ook goed gepresteerd. Bij de meisjes won Beaudine Kriele de eerste finaleronde waardoor zij zich direct plaatste voor de finale. Beejée Westerdijk werd derde en moest eerst de halve finale spelen tegen Cecilie Dam uit Denemarken. Met één pin verschil wist Westerdijk de Deense te verslaan en zo kregen we de eerste volledig Nederlandse finale, tussen twee teamgenoten uit Team NL Bowling U18. Westerdijk nam in de finale een kleine voorsprong, maar die werd in de tweede game hersteld door Kriele, die de wedstrijd won met 351-332 en daarmee het goud voor zich opeiste. Het zilver ging naar Westerdijk.

Bij de jongens in dezelfde categorie strandde Harley Snijders in de eerste finaleronde, die werd gewonnen door Kenneth Ramos. Vincent Vluggen plaatste zich als derde voor de halve finale. Hierin stond hij tegenover Frans jeugdinternational Hugo Bonnefoy die hij met 188-166 wist te verslaan. Opnieuw een volledig Nederlandse finale dus. Hierin werd ook hoog gegooid, waarbij Ramos duidelijk de betere was in deze finale. Met 472-407 won hij de wedstrijd en daarmee het toernooi. Vluggen ging naar huis met het zilver.

In categorie F, die voor jong senioren, was Nederland ook zeer goed vertegenwoordigd tijdens de finalerondes. Met de dames viel het doek echter voor Sjoanita Brommer, waar Anouk Keizer zich wel voor de halve finale wist te plaatsen. Hierin verschalkte zij Line Jensen uit Denemarken met 185-152. In de finale wachtte opnieuw een Deense voor Keizer: Cecilie Pedersen. Over twee games hield Keizer 16 pins over op haar tegenstander en daarmee won zij het toernooi!

Bij de jongens kon een Nederlandse eindzege haast niet uitblijven. In de eerste finaleronde sneuvelden drie zuiderburen en Ronan van der Loo, Nick de Gelder en Bart van Beers. Joshua Udink, Mike Bergmann en Brent de Ruiter gingen de medailles verdelen. In de halve finale was Bergmann beter dan Udink (248-218), waardoor Udink het brons kreeg omgehangen bij de medailleceremonie. In de finale stond het gouden EKJ-duo van dit jaar dus tegenover elkaar. Ze maakten er een prachtige finale van. Bergmann won game 1 met 255-221, maar in game 2 kwam De Ruiter sterk terug: 258-216. Het bleek voor De Ruiter voldoende om de finale met 8 pins verschil te winnen! Zo was de vijfde Nederlandse eindzege een feit en nam Bergmann nog het zilver mee naar huis.

Al met al een zeer succesvolle editie van het toernooi voor onze jeugdige landgenoten. Klik hier voor een overzicht van alle uitslagen. We feliciteren alle medaillewinnaars met deze mooie resultaten.

De volgende stop in de Youth Euro Trophy is dit weekend al, als in Dublin het Junior Irish Open wordt gespeeld.