Nederland Europees Team kampioen

zaterdag 11 juni 2022

De Team NL Bowling heren hebben de Europese kampioenschappen in Helsinki op de best mogelijke manier afgesloten, door Europees kampioen in het Team Event te worden. De ploeg van coaches Ron van den Bogaard en Menno van den Heuvel versloeg Italië in de finale.

Unieke prestatie
Met deze titel schrijven spelers Nick de Gelder, Kenneth Ramos, Michell Stinissen, Jord van Weeren, Mike Bergmann en Brent de Ruiter geschiedenis, want nooit eerder won het Nederlands herenteam een EK-medaille in het Team Event. Bijzonder en gek genoeg lukte dit in 1995 wel op de Wereldkampioenschappen in Amerika. De laatste medaille buiten de individuele events, stamt op de EK-heren uit 1997, toen brons werd behaald in het Trios Event.

Na een geweldige halve finale tegen Zweden moest Nederland het vrijdag 10 juni opnemen tegen Italië, de Wereldkampioen van 2018 en dit EK al succesvol met Trios goud. De finale werd live uitgezonden op de Finse televisie en YouTube, wat ervoor zorgde dat veel bowlingliefhebbers vrijdagmiddag de wedstrijd hebben bekeken. Heb jij de finale gemist? Kijk 'm dan hier in z'n geheel terug:

 

41:30 Einde frame 4, waarbij Nederland tegen een achterstand van zo'n 70 pins aankijkt
50:00 Na een goed 5e fram van Nederland, volgen de beste frames 6 & 7 die de wedstrijd doen kantelen
1:10:00 Nederland begint met een kleine voorsprong aan frame 9
1:26:00 Aan Van Weeren de eer om als enerlaatste speler de genadeklap uit te delen

Europees kampioen
Een geweldige prestatie voor het team dat halverwege de EK veel moeite had om de (eigen) verwachtingen waar te maken. De titel is een groot compliment voor de spelers & de coaches, maar ook aan iedereen die achter de schermen een bijdrage heeft geleverd aan deze titel: Van familie & vrienden tot (jeugd)trainers, bowlingondernemers en balsponsoren! 

Nadat Joonas Jähi voor thuisland Finland eindelijk nog een gouden medaille won in het Masters Event, klonk al snel het Wilhelmus tijdens de medailleceremonie. Klik hier als je dat kippenvelmoment gemist hebt.

Media
Al snel na het behalen van de Europese titel kwam het nieuws door in Nederland, met o.a. als resultaat:
- Aandacht in het NOS Sport Journaal (vanaf 16min42sec)
- Een interview met Van Weeren in NOS Langs de Lijn en Omstreken (vanaf 1:36:54)
- Een item in het NOS Jeugdjournaal
- Een bericht op NOS.nl
- Nog een bericht op NOS.nl
- Een item op NOS Teletekst
- Een item over Bergmann op 1Limburg
- Een item over De Ruiter op PZC
- Een item over Bergmann op Sittard-Geleen Nieuws
- Een item over Van Weeren op Sleutelstad

Naast de bewegende beelden zijn er ook veel foto's gemaakt door onze collega's van de Finse Bowling Federatie. Een selectie daarvan vind je terug op de social mediakanalen van Team NL Bowling: Instagram & Facebook.

Terugreis
Zaterdag 11 juni staat in het teken van de terugreis naar Nederland. Coach Ron en de spelers vliegen terug en landen rond 15.25 uur op Schiphol met vlucht KL1168. Coach Menno en dochter Gu-Anne, dankzij wie we de gehele week verslag konden doen van de EK met toffe foto's & video's, vertrekken met de bus terug naar Nederland. Zij hebben de schone taak om de 54 bowlingballen van het team veilig terug naar Nederland te brengen. Vrijdag komt het team bij elkaar voor een bbq om het programma 'Road to Helsinki' gezamenlijk af te sluiten, vanuit de NBF staan we zondag 3 juli tijdens de NK in Eindhoven nog eens uitgebreid stil bij dit behaalde resultaat. 

Dat is het team ook pas weer compleet. Voor De Ruiter & Ramos staat namelijk slechts één week rust in Nederland te wachten, voordat zij zaterdag 18 juni alweer vertrekken naar Zweden voor deelname aan de WK Jeugd. 

Voor die WK Jeugd en de daaropvolgende World Games zijn de teams nog op zoek naar support. Met jouw support maak je nieuwe unieke prestaties en daarmee promotie voor onze bowlingsport mogelijk! Klik op onderstaande banners om daar meer over te lezen:
 


Misschien ook interessant...