NBF pakt draad weer op met talentontwikkeling

woensdag 9 maart 2022

Na twee jaar van lockdowns, wil de NBF in april de draad weer op pakken wat betreft talentontwikkeling. De organisatie daarvan wordt anders ingezet dan voor de coronacrisis. Heb jij het talent en de ambitie om hierin mee te gaan? Meld je dan aan!

Het doel van talentontwikkeling binnen de NBF blijft gelijk: Zoveel mogelijk jeugdbowlers enthousiasmeren om door training beter te worden, waarbij we de grootste talenten willen uitdagen om het maximale uit hun talent te halen. Dat moet uiteindelijk voor goede doorstroming naar Team NL Bowling zorgen, waarmee we strijd aan blijven gaan met de mondiale bowlingelite.

Structuur talentontwikkeling
De afgelopen jaren is ingezet op de piramide waarbij talentvolle en enthousiaste jeugdleden konden aansluiten bij één van de vijf regionale jeugdselecties, waarvan de grootste talenten konden doorstromen naar de nationale U18 selectie. In principe blijft die opzet gelijk, al wordt afscheid genomen van de vijf regionale jeugdselecties. Die worden vervangen door één landelijke beloftengroep, die naast de nationale U18 selectie georganiseerd wordt om de doorstroming te blijven realiseren.

Met één landelijke beloftengroep willen we aan de slag gaan met jeugdspelers die bereid zijn extra arbeid te leveren om daadwerkelijk beter te worden. Daarnaast verwachten we het niveauverschil te verkleinen, wat het leereffect moet vergroten.

Zaterdag 2 april kick-off
Op basis van de selecties die in 2019-2020 nog actief waren, hebben we een redelijk goed overzicht van de Nederlandse talenten en beloftes. Maar er kan in 2 jaar natuurlijk veel gebeurd zijn. Daarom gebruiken we het restant van dit seizoen om alle potentiële selectieleden weer goed in beeld te krijgen. Te beginnen met een open training die we zaterdag 2 april organiseren in Nieuwegein. Hiervoor nodigen wij spelers uit waarmee we bekend zijn. Maar daarnaast kun jij jezelf ook aanmelden.

Ben jij of ken jij een jeugdspeler die vol ambitie zit om beter te worden en denkt mee te kunnen op het niveau van de beloftengroep of zelfs de nationale selectie (op termijn), meld je dan bij ons aan via dit online formulier. We nemen dan contact met je op en hopen je 2 april in actie te kunnen zien.

Daarnaast hopen we veel jeugdleden in actie te zien tijdens de resterende jeugdtoernooien dit seizoen, zoals het Junior Dutch Open in Leiden, Junior Schietspoel in Tilburg en de Nederlandse kampioenschappen in Eindhoven. In september, bij aanvang van het seizoen 2022-2023, willen we structureel aan de slag met zowel de beloftengroep als de nationale U18 selectie.

Ontwikkeling
Bij ontwikkeling kijken we niet alleen naar topsportdoelen, maar ook naar de breedtesport. We zijn ervan overtuigd dat leuke, goede trainingen zorgen voor ledenbehoud in de bowlingsport. Met name bij jeugd, maar natuurlijk ook bij de senioren. Dat we afscheid nemen van de vijf regionale jeugdselecties, betekent niet dat we niet meer omkijken naar trainingen op regionaal niveau. Samen met een grote groep enthousiaste en goed opgeleide trainers gaan we ons de komende periode inzetten om meer trainingsaanbod te creeëren, zowel op regionaal als lokaal niveau. We roepen verenigingen en trainers dan ook op ons daarbij te ondersteunen, om samen weer een structuur te organiseren waarbinnen iedere bowler in Nederland zich kan verbeteren op zijn of haar niveau.

Heb je vragen over bovenstaande of wil je een bijdrage leveren, stuur ons dan een mail.

Misschien ook interessant...

Regels rondom bowlingbal veranderd, maar nog niet bij iedereen bekend

Vanaf seizoen 2020-2021 zijn de regels rondom de gaten van de bowlingbal veranderd. In de praktijk merken we dat deze nieuwe regels nog niet bij iedereen bekend zijn. Daarom vragen we nu nogmaals aandacht voor de aanpassingen.

Michell Stinissen ontvangt Faas Wilkes Sportprijs in Rotterdam

Deze week heeft international Michell Stinissen in zijn woonplaats Rotterdam de Faas Wilkes Sportprijs ontvangen. Stinissen werd hiermee verrast door sportwethouden Faouzi Achbar, tijdens het ABN AMRO Open tennistoernooi, waar hij en enkele teamgenoten van de nationale selectie te gast waren.

Sportakkoord centraal tijdens online verenigingsoverleg 9 januari

We starten het nieuwe jaar direct met een online verenigingsoverleg, gratis toegankelijk voor bestuursleden van alle aangesloten verenigingen. Tijdens het overleg van 9 januari vertellen we jullie wat het Sportakkoord is en welke kansen dit jouw vereniging de komende jaren biedt.

17 oktober: Online verenigingsoverleg over werving vrijwilligers

Ook in dit seizoen organiseren we iedere 6 weken een online verenigingsoverleg. Maandag 17 oktober staat de volgende op het programma, waarbij we ingaan op het werven van vrijwilligers voor de vereniging, bestuursleden in het bijzonder.