Milan Scheffer eindigt 14e tijdens de eerste Youth World Cup in Peru

woensdag 31 januari 2024

Tijdens de eerste editie van de IBF Youth World Cup, voor spelers t/m 21 jaar, is Milan Scheffer namens Nederland op de 14e plaats geëindigd. Het doel was het bereiken van de top 8, maar al met al kan Scheffer terugkijken op een mooie week in Lima, de Peruaanse hoofdstad.

Nieuwe beleving
Scheffer had Team NL Bowling al twee keer eerder vertegenwoordigd, tijdens twee Europese jeugdkampioenschappen. Nu kreeg hij, als Nederlands kampioen U21, de kans om zich te meten met talenten van over de hele wereld. Met zijn vader en coach Frank Scheffer aan zijn zij vertrok Scheffer 17 januari naar Lima. Daar had hij even de tijd om kennis te maken met de stad en de cultuur en te acclimatiseren in deze nieuwe omgeving.

Ondanks dat veel communicatie vooraf wat laat op gang kwam, bleek als snel dat de organisatie in Peru tip top in orde was. Het team aan vrijwilligers was zeer behulpzaam en zaken als transport van en naar de bowling was goed georganiseerd. Ook het bowlingcentrum zag er prachtig uit en leek klaar voor de sportieve strijd tussen enkele van de grootste talenten van de wereld.

Kwalificatie
In het format had de organisatie duidelijk gehoopt op meer deelnemers. Uiteindelijk stonden 20 jongens aan de start van de kwalificatie, waarin over drie serie van 6 games, werd gespeeld voor een plek bij de beste 16. Scheffer begon moeizaam aan de eerste serie, met 1111/6 stond hij op een voorlopige 16e plaats. Tijdens de tweede serie kwam Scheffer een stuk beter uit de verf. Met de 7e score van die dag, 1267/6, klom hij naar een mooie 12e plek in de ranking. Dit bood perspectief voor het vervolg. Een plek bij de beste 16 kon hem nauwelijks meer ontgaan.

Dat bleek ook in de derde serie. Scheffer kende hierin weer iets meer problemen, maar met 1159/6 kwam zijn plek bij de beste 16 niet in gevaar. Als 14e plaatste hij zich voor de volgende ronde. Hierin stonden 15 games Round Robin op het programma, één game tegen iedere overgebleven deelnemer. Een direct duel, waarbij voor winst 30 bonuspins te verdienen waren en bij gelijkspel 15 bonuspins. 

Round Robin
Omdat alle scores weer op nul gingen, lagen er kansen voor Scheffer om voor zijn doel te gaan: Top 8 halen. Met 161 en 151 begon de Round Robin moeizaam voor Scheffer en pas in zijn derde game wist hij de eerste overwinning te boeken. In de daaropvolgende games volgden nog 4 overwinningen, wat in combinatie met de total pinfall helaas onvoldoende was om een rol van betekenis te spelen richting de Top 8. Uiteindelijk bleek het totaal van Scheffer goed voor een 14e plaats. Klik hier voor de eindstand van de Round Robin.

Ervaring voor het leven
De eindzege ging in Lima uiteindelijk overtuigend naar Robin Ilhammar uit Zweden. Hij onderstreepte zijn vorm met een perfect game in de finale, waarin hij Zeno Janssen uit Duitsland versloeg. Lukas Jelinek maakte het volledig Europese podium compleet door derde te worden. 

Teleurstelling overheerste direct bij Scheffer, die zich later toch zal realiseren dat hij een ervaring voor het leven heeft beleefd in Lima. Meegestreden met de absolute wereldtop in zijn leeftijdscategorie, dat is een ervaring die niet voor veel jong volwassenen is weggelegd. Daarnaast is het ook een enorm leerzame periode geweest, waarmee Scheffer in de toekomst zijn voordeel kan doen.

Wij willen Scheffer in ieder geval bedanken voor zijn inzet en hoe hij Nederland in Lima heeft vertegenwoordigd. Kijk ook op de facebookpagina van Team NL Bowling voor een gesprek met Scheffer voorafgaand aan de Round Robin. Daarnaast zijn er ook veel foto's op de pagina te vinden.

Het volgende event voor Scheffer is mogelijk de WK U21, komende zomer in Zuid Korea. Vanuit de NBF wordt mogelijk deelname aan het event, met teams van 4, onderzocht. Hierover later meer.

Klik hier voor een overzicht van alle uitslagen van de Youth World Cup.


 
Foto: Scheffer in actie in Lima (© Peruaanse Bowling Federatie)

Misschien ook interessant...