Mike Bergmann wint zilver tijdens ECC

zondag 30 oktober 2022

Tijdens het European Championship of Champions (ECC), de jaarlijkse EK voor landskampioenen, heeft de 22-jarige Mike Bergmann de zilveren medaille gewonnen. Bergmann was in Olomouc (Tsjechië) om zijn titel uit 2021 te verdedigen. Helaas slaagde hij daar niet in. In de finale moest Bergmann zijn meerdere erkennen in de Mats Maggi uit België.

Bergmann komt net te kort voor titelprolongatie
Afgelopen woensdag was het EK gestart, waaraan in totaal 35 heren deelnamen. Na twee series van 8 games, vielen vrijdag de eerste 19 deelnemers af. Bergmann stond op dat moment op de 8e plaats. Op zaterdag speelde de Top 16 nog eens 8 games, waarbij alle scores van het EK bij elkaar opgeteld werden. Bergmann slaagde erin om 2 plekken te stijgen, waarmee hij zich als 6e kwalificeerde voor de finaledag. Daar stonden nog eens 4 games op het programma, voordat de Top 4 de medailles ging verdelen. Bergmann keek tegen een achterstand aan van ruim 100 pins, maar slaagde er toch in om de top 4 te behalen. Met een serie van 1031/4, haalde hij de Fransman Thibaut Lanos in met slechts 3 pins: 6619 (gemiddeld 236,4) tegen 6616.

In de halve finale wachtte de als eerste geplaatste Schot Steve Gill. Die versloeg Bergmann koeltjes met 2-0: 223-214 en 218-216. Direct daarna werd de finale gespeeld. Maggi won daarin de eerste game overtuigend met 279-232. De tweede game ging naar Bergmann met 227-206. Er moest een beslissende derde game gebowld worden, waarin Bergmann er niet meer in slaagde om tot voldoende strikes te komen, wat Maggi wel lukte. Het werd 257 - 215 voor de Belg. Maggi is daarmee de eerste Belg die het ECC op zijn naam schrijft.

In de historie van het ECC wist slechts één man zijn titel te prolongeren. De Duitser Norbert Griesert slaagde er zelfs twee keer in, hij won het ECC in 1989, 1990 en 1991. 

Youri Fens twaalfde, Lindsey Paling twintigste
Nederland werd in Tsjechië vertegenwoordigd door twee heren, omdat Bergmann zijn titel mocht verdedigen. Nederlands kampioen Youri Fens was de andere Nederlandse deelnemer. Hij werd 12e. Bij de dames kwam Nederlands kampioene Lindsey Paling voor Nederland in actie. Zij eindigde op de 20e plaats.

Klik hier voor een overzicht van alle uitslagen.
Klik hier om de finale terug te kijken.
Klik hier om de medailleceremonie terug te kijken.
Ga voor meer foto's en video's naar @teamnlbowling op instagram en facebook.Het ECC-podium met Bergmann, Maggi, Gill en Lukas Jelinek (TSJ). © Solene Goron.
??????

Misschien ook interessant...