Mark Jacobs finalist bij prestigieuze EBT-stop in Finland

zondag 14 januari 2024

Maar liefst 506 deelnemers kwamen deze week in actie tijdens het Brunswick Ballmaster Open 2024 in Helsinki, Finland. International Mark Jacobs was tussen al die deelnemers de enige Nederlander. En hij liet zich gelden.

Finaleplaats
Van zijn 505 tegenstanders kwamen er veel uit Finland zelf, maar het toernooi kende ook veel mondiale toppers. Zo was een aantal Singaporezen naar de Finse hoofdstad afgereist, onderwie Cherie Tan. De voormalig Wereldkampioene begon haar kwalificatie met een perfect game en hield daarna het hoge niveau vast. Met een gemiddelde 249,5 sloot zij haar 6 games af en met de 40 pins bonus die zij nog ontving eindigde zij de kwalificatie als eerste. Alleen de Zweedse Robin Noberg bowlde gemiddeld hoger, met 252,17 gemiddeld eindigde hij op de tweede plek.

Mark Jacobs had aan één serie genoeg om zich te kwalificeren voor de finales. Een knappe prestatie, in een deelnemersveld met vele toppers uit o.a. Zweden, Italië, Denemarken en Duitsland. Jacobs begon met 254, maar bowlde daarna 166. Dat viel even tegen, maar misschien haalde het ook net even de druk van de ketel bij Jacobs. Want het vervolg was van een hoog niveau, met 235, 268, 224 en 258. Het bleek aan het eind van de week een knappe 15e plaats waard, precies genoeg om zich met de Top 16 direct voor de 2e finaleronde te plaatsen.

Daarin kende Jacobs een prima start, met 223, 232, 222 en 254, maar in het tweede deel van de serie slaagde hij er niet in het hoge niveau vast te houden. De serie werd afgesloten met 211, 162, 204 en 167. Het was niet genoeg om zich bij de beste 16 te plaatsen voor de Round Robin ronde. Jacobs sloot het toernooi uiteindelijk af met een 23e plek. Gezien het deelnemersveld en het aantal deelnemers een prestatie die op waarde geschat mag worden.

Ondanks alle internationale concurrentie, ging de zege toch naar een Fin. Jesse Kallio schreef het toernooi op zijn naam, nadat hij in de finale zijn landgenoot Niko Oksanen versloeg.

Klik hier voor een overzicht van alle resultaten.