Jord van Weeren Europees Singles kampioen!

zaterdag 10 juni 2023

Zaterdag 10 juni, exact een jaar na de Europese teamtitel voor de Nederlandse heren, is Jord van Weeren Europees Singles kampioen geworden. In de finale versloeg hij James Blomgren uit Zweden met een spectaculaire 267 - 259.

Prachtige start
Een geweldige start dus voor het team van coaches Menno van den Heuvel en Ron van den Bogaard. Van Weeren kwam in de eerste van drie series in actie, op vrijdagochtend 9 juli. In een serie met Mark Jacobs, gooide Van Weeren 1418. Goed voor een voorlopige tweede plek. In de tweede serie, waarin namens Team NL Bowling Jeffrey van de Wakker en Mike Bergmann in actie kwamen, wist slechts één speler Van Weeren voorbij te gaan. Het beloofde dus een spannende zaterdagochtend te worden waarin de derde serie op het programma stond. O.a. teamgenoten Michell Stinissen en Nick de Gelder schoten uit de startblokken en lang leek Van Weeren zo buiten de top 4 te vallen. Tot in de allerlaatste game leek de top 4 nog uit zicht, maar één voor één liet de concurrentie een plek in de halve finale door de vingers glippen. En zo bleek de score waarvan Van Weeren vrijdagmiddag nog dacht dat het niet genoeg zou zijn, toch voldoende voor een plek bij de laatste vier.

Spectaculaire finale
In de halve finale wachtte de als eerste geplaatste Tim Stampe uit Denemarken. In een strijd die werd beslist over één game, won Van Weeren met 247-203. Zo plaatste hij zich voor de finale, waarin hij tegenover voormalig Wereldkampioen James Blomgren uit Zweden kwam te staan.

Beide spelers maakten er een spectaculaire finale van, die op details werd beslist. Blomgren maakte één foutje meer dan Van Weeren en zo werd de Leidenaar Europees Singles kampioen 2023, met 267-259!

Deze EK worden zondag vervolgt met het Doubles Event, waarna later in de week het Trios Event, Team Event en het Masters Event op het programma staan. De week is dus nog lang voor de Nederlandse ploeg, die over de breedte goed presteerde. Michell Stinissen eindigde vandaag 12e, Nick de Gelder 30e, Mike Bergmann 34e, Mark Jacobs 86e en Jeffrey van de Wakker 100e. Klik hier voor de volledige eindstand van de kwalificatie.

Programma zondag & maandag
Er mag vanavond een klein feestje gevierd worden, maar vanaf morgenochtend moet het vizier weer op scherp voor het Nederlands team. Om 10.00 uur komt het dubbel Bergmann/Van de Wakker in actie in serie 1. In serie 2 speelt zondag het dubbel Van Weeren/Jacobs en op maandag komt het duo De Gelder/Stinissen in actie in de derde en laatste serie. De top 4 plaatst zich voor de finales, die maandagmiddag gespeeld worden.

Klik hier voor meer informatie over de EK in Frankrijk.

TEAMKPN Sportfonds
Het Nederlands team wordt in voorbereiding op en tijdens de EK gesteund door het TEAMKPN Sportfonds. De financiële boost die het fonds het team geeft, zorgt ervoor dat er in de voorbereiding extra trainingskampen konden plaatsvinden en dat het team een dag eerder kon afreizen naar Frankrijk om te trainen op de wedstrijdbanen.


v.l.n.r.: James Blomgren (ZWE, 2), Jord van Weeren (NED, 1), Tim Stampe (DEN, 3) en Evangelos Krizinis (GRI, 3) © EBF

Misschien ook interessant...