Integratie bowlers met een auditieve beperking bij de NBF

dinsdag 12 mei 2020

De NBF wil er zijn voor alle bowlers. Daarom werken we al enkele jaren samen met de KNDSB en werken we inmiddels toe aan de volgende stap, dat per 1 september alle verenigingen en leden die bij de KNDSB waren aangesloten, aansluiten bij de NBF.

De NBF wil er zijn voor alle bowlers. Daarom werken we al enkele jaren samen met de KNDSB en werken we inmiddels toe aan de volgende stap, dat per 1 september alle verenigingen en leden die bij de KNDSB waren aangesloten, aansluiten bij de NBF. Samen gaan we ons inzetten voor een goede organisatie van het bowlen voor mensen met een auditieve beperking en willen we nóg meer mensen met een auditieve beperking enthousiast maken om onze sport te gaan beoefenen.

Samenwerking
In de afgelopen periode hebben de de Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond en Gehandicaptensport Nederland en de NBF gesprekken gevoerd over de integratie van de doelgroep auditief binnen de NBF. Hier staan wij positief tegenover.

Bowlen met een auditieve beperking
Bowlen is al 41 jaar een sport onder de KNDSB. Op dit moment zijn er in totaal 93 actieve leden, die spelen bij acht verschillende verenigingen. Annette Kieboom bowlt al vele jaren. Zij vertelt dat ze tot nu toe geen echte belemmeringen heeft ervaren vanwege haar auditieve beperking tijdens het bowlen: “Ik geef van te voren aan dat ik slechthorend ben. Ook bij toernooien. Het is bij horende clubs waar ik gebowld heb wel even wennen voor anderen hoe ze met mij kunnen communiceren.” Annette durft een andere speler te vragen als ze iets niet snapt of niet goed gehoord heeft. “Door daar open in te zijn, gaat dit bijna altijd goed.”

Klik hier voor het gehele gesprek van Annette Knieboom met Gehandicaptensport Nederland over haar ervaringen in de bowlingsport:
> “Het leuke van bowlen is om vanuit een goede flow meerdere strikes achter elkaar te kunnen gooien”

D-bowlen
De nationale league, enkele toernooien en de NK voor bowlers met een auditieve beperking blijven bestaan, maar kunnen vanaf volgend seizoen worden georganiseerd onder de vlag van de NBF. Bowlers met een auditieve beperking kunnen zich aansluiten bij de NBF via een D-lidmaatschap, waarmee zij aan deze evenementen kunnen deelnemen. Met een regulier lidmaatschap kunnen zij deelnemen aan alle NBF-activiteiten.

De NBF is er voor alle bowlers en daarom heten wij alle bowlers met een auditieve beperking van harte welkom om samen met ons van de sport te genieten! We hopen dat ook onze aangesloten verenigingen de deuren openen voor deze doelgroep, zodat bowlen laagdrempelig blijft voor iedereen.

Kijk voor meer informatie over D-bowlen, zoals we het bowlen voor mensen met een auditieve beperking kortweg noemen, op https://nbf.bowlen.nl/Voorleden/D-bowlen.aspx.

Gerelateerd artikel:
- Persbericht Gehandicaptensport Nederland (13 mei 2020)
- KNDSB organiseert succesvolle clinic in Arnhem (19 juni 2019)

Foto: Clinic in Arnhem (2019).

Misschien ook interessant...

Dit weekend NTL op banen met String Technology

Dit weekend staat een NTL-speelronde gepland in een bowlingcentrum waar gebruik wordt gemaakt van String Technology (ST). Daarnaast zijn dit seizoen meer verenigingen geconfronteerd met de wijziging in hun bowlingcentrum, waarbij de freefall machines zijn vervangen voor machines met ST. Dit vraagt om duidelijkheid m.b.t. de regels.

Update coronavirus: Groepsgrootte terug naar 4, afstand bewaren blijft van belang

Vanaf donderdag 19 november zijn nieuwe maatregelen van kracht, waarbij we terug gaan naar de situatie als die was vanaf 13 oktober dit jaar. Bowlen blijft beperkt mogelijk, wij moedigen aan daar zeker gebruik van te maken.

Help ons en win een uur gratis bowlen voor 4 personen

Om te toesten of onze ambities voor de toekomst nog aansluiten bij de wensen en behoeftes van onze aangesloten leden, doen we als NBF regelmatig onderzoek. Na verenigingen en bowlingcentra eerder dit seizoen, willen we nu meer weten van jou als bowler.

Selectie voor de EYC 2020 in Tilburg bekend gemaakt

In april 2020 organiseert de NBF de European Youth Championships 2020 in Tilburg. Vandaag is bekend geworden welke 8 spelers Team NL Bowling tijdens dit evenement gaan vertegenwoordigen.