Denise Blankenzee wint brons op de ECC 2019

vrijdag 25 oktober 2019

Tijdens de European Championships of Champions (ECC) in Ankara heeft Denise Blankenzee de bronzen medaille gewonnen! De 19-jarige international uit Julianadorp kende een superweek die werd beloond met een mooie medaille.

Tijdens de European Championships of Champions (ECC) in Ankara heeft Denise Blankenzee de bronzen medaille gewonnen! De 19-jarige international uit Julianadorp kende een superweek die werd beloond met een mooie medaille.

Voorrondes
Blankenzee, deze week gecoacht door haar teamgenoot Nicole Sanders, kende afgelopen woensdag een bliksemstart in Turkije. Ze gooide o.a. 287 in haar derde game, wat tot het einde van het toernooi bleef staan als de hoogste game bij de dames. Uiteindelijk vond Blankenzee zich na de eerste acht games terug op plek 4, wat ook na nog eens acht games op donderdag haar plek was.

Op het zelfde moment speelde Nederlands kampioen 2019 Jord van Weeren namens Nederland zijn voorrondes. Hij kende helaas een valse start op woensdag en begon uiteindelijk met een voorlopige 13e plaats. Hij slaagde er vervolgens niet in om dichter bij de top 8 te komen, maar moest donderdag nog vrezen voor een vroege uitschakeling. Uiteindelijk hield hij 5 pins over om zich als 16e toch te plaatsen voor de volgende ronde.

Top 16
Op vrijdag kwamen de beste 16 heren en 16 dames opnieuw acht games in actie. Voor Van Weeren was de kans om de top 8 nog te halen erg klein, hij moest zo'n 200 pins goed maken. Er zat niets anders op dan alles te geven en de eer hoog te houden. En dat is precies wat Van Weeren deed. Met een 1703 serie klom hij nog drie plekken, waarmee hij uiteindelijk eindigde op de 13e plek. Niet waarvoor hij naar Ankara was afgereisd, maar de ervaring kan hij weer mee nemen in voorbereiding op de EK heren in augustus 2020.

Voor Blankenzee was het perspectief helemaal anders. Met een vierde plek was het halen van de top 8 zeer realistisch en wilde ze eigenlijk vooral haar plek in de top 4 behalen. Daarin zou ze zich voegen tussen niet de minste dames: De Deense Mai Ginge Jensen, de titelverdedigster in Ankara en recentelijk Wereld en Europees kampioene is één van hen, naast Joline Persson Planefors uit Zweden, die in augustus met haar land nog WK-goud behaalde in Las Vegas.

Blankenzee begon met 257 ijzersterk, maar moest vervolgens toch iets inleveren. Een zeldzame dip kwam er in game 4: 153. Hiervan wist zij zich prima te herstellen, maar het zorgde er toch voor dat haar achtervolgers dichterbij konden komen. Na acht games stond wederom een prima serie van 1650 op het bord en een total pinfall van 4957 (gem. 206,5), waarmee ze zich dus als vijfde plaatste voor de finaledag.

Finaledag
Zaterdagochtend kwam Blankenzee vanaf 08.00 uur Nederlandse tijd met de top 8 in actie, dit keer stonden er slechts 4 games op het programma. Blankenzee keek daarbij tegen een achterstand van 43 en 44 pins aan ten op zichte van de nummers 3 en 4. Ginge Jensen en Persson Planefors zijn vrijdag verder uitgelopen en leken al zo goed als zeker van een plek in de halve finale. Voor Blankenzee was het dus zaak in ieder geval één van de dames boven haar in te halen én haar achtervolgers voor te blijven.

Het begin was zaterdag direct goed. Met 207 kroop ze direct dichter bij Tania Yusaf uit Schotland die zelf 173 gooide. Dat gaf blijkbaar vertrouwen voor Blankenzee, want daarna was ze los! Met 246, 247 en 225 kwam haar total pinfall op 925/4 en daarmee wist zij Laura Marcham uit Engeland ook nog in te halen. Als derde geplaatst door naar de halve finales!

Halve finale
Hierin wachtte Persson Planefors, die zich als tweede had geplaatst. In game 1 haalden beide dames eigenlijk niet hun niveau. Spanning? Toch trok de Zweedse de eerste game naar zich toe met 196-168. In de best-of-3 serie moest Blankenzee dus aan de bak en dat deed ze. Met 212-199 won ze game 2 en trok ze de stand gelijk. Er moest een beslissende derde game aan te pas komen. Die begon Blankenzee prima met een strike, 8-spare en een strike, tegenover 81, 9-spare en 8-spare van Persson Planefors. In frame 4 en 5 werd de wedstrijd echter beslist. Waar de Zweedse favoriet twee strikes produceerde, kwam Blankenzee niet verder dan twee open frames. Het initiatief was uit handen en dat verschil werd niet meer goed gemaakt: 210-171 werd het en daarmee plaatste Persson Planefors zich voor de finale. Die wist ze uiteindelijk ook te winnen, ten koste van Ginge Jensen.

Na de finale kreeg Blankenzee het brons omgehangen, samen met haar coach Sanders. Een mooie prestatie voor de jongeling, die bij de senioren met het team op de EK ook al eens brons wist te winnen, maar nu haar eerste inidividuele medaille wint bij de senioren. In de jeugd was Blankenzee al eens Europees kampioene.

Namens het NBF-bestuur en alle bureaumedewerkers feliciteren we Blankenzee met deze prachtige prestatie!

Klik hier voor alle uitslagen van de ECC 2019. Kijk voor meer foto's op de social media kanalen van Team NL Bowling. Het volgende event is volgende maand alweer, wanneer Lindsey Paling, Michell Stinissen en coach Ron van den Bogaard ons land vertegenwoordigen tijdens de QubicaAMF World Cup in Indonesië.

Foto: Blankenzee op het podium met haar bronzen medaille, geflankeerd door coach Nicole Sanders (klik voor vergroting)

Misschien ook interessant...