Deel 2 van terugblik online verenigingsoverleg 19 januari 2021

maandag 25 januari 2021

Hoe langer de beperkingen op onze sportbeoefening duren, hoe groter de uitdaging wordt om als vereniging het contact met de leden te behouden. Precies dat stond als gespreksonderwerp op de agenda tijdens het online verenigingsoverleg van dinsdag 19 januari.

Hoe langer de beperkingen op onze sportbeoefening duren, hoe groter de uitdaging wordt om als vereniging het contact met de leden te behouden. Precies dat stond als gespreksonderwerp op de agenda tijdens het online verenigingsoverleg van dinsdag 19 januari.

Diverse uitdagingen
Het contact onderhouden met de leden van de vereniging is niet de enige uitdaging die tijdens over overleg van 19 januari werd besproken. In deel 1 van de terugblik bespraken we nog twee andere uitdagingen. Klik hier om dat artikel terug te lezen.

Waarde van de vereniging
Het zit al ingesloten in het woord 'vereniging': Het is een plek waar mensen verenigen, samen komen. En dat betekent vaak veel meer dan alleen een wedstrijd tegen elkaar bowlen. Voor het gros van de leden van een bowlingvereniging betekent het lidmaatschap meer dan dat: Het is naast de sportieve uitdaging, de ‘break in de week' vooral een plek waar je jouw vrienden ontmoet en samen met andere leden van de vereniging van je sport geniet. Het sociale aspect is ontzettend belangrijk.

Nu het sporten niet mogelijk is, betekent dat niet dat ook het sociale aspect in de koelkast gezet hoeft te worden. Juist niet! Juist nu, in tijden waarin veel Nederlanders het zwaar hebben door de gevolgen van de coronacrisis, kan het sociale contact binnen de vereniging een ontzettend positieve impuls zijn.

Een boodschap die veel verenigingen goed begrepen hebben, zoals ook de BV Veldhoven. Bestuurslid Ramon Hoeks deelt zijn ervaringen: “We proberen tijdens de coronacrisis het contact met alle leden warm te houden. Zo versturen we regelmatig een update, ook als er niet veel nieuws te vertellen is. Met kerst stuurden we onze leden een kaartje en we hebben als bestuur telefonisch contact opgenomen met al onze leden. De feedback die we daarop kregen was dat dit enorm gewaardeerd werd!”

Wat past bij jouw vereniging?
Er zijn diverse manieren om tijdens deze coronacrisis toch contact te houden met alle leden van de vereniging en daarmee zelfs een leuk verenigingsleven in stand te houden. Voordat we enkele voorbeelden delen, is het van belang voor het bestuur om goed na te denken wat past bij de eigen verenigingen. Is de actie gericht op jeugd of juist op ouderen? Worden onze leden enthousiast van een sportieve of inhoudelijke activiteit of draait het juist alleen maar om de onderlinge gezelligheid?

Voorbeelden van contact onderhouden
Wie nieuws rondom de (lokale) sport volgt, ziet voldoende voorbeelden voorbij komen om in contact te blijven met leden van de vereniging. Zo is de belactie zoals de BV Veldhoven het deed een veel voorkomend voorbeeld. Ook het online organiseren van activiteiten komt veel voor. Bureaumedewerker Jan Jaap van der Sar herkent het van zijn eigen vereniging: “Er is online al een pubquiz georganiseerd en een bingo avond. Natuurlijk verre van het échte werk, maar toch gezellig om veel clubgenoten weer even te zien. Zoals het ook mooi is hoe snel het niveau van onze eigen humor alweer bereikt kan worden, ook al heb je elkaar al een tijd niet gezien!” Tot slot is er ook nog het voorbeeld van de Eindhovense BV, die via whatsapp en een bowlingapp contact hield met de jeugdleden. Lees daar meer over via deze link.

Of ga aan de slag
Zodra bowlingcentra weer open mogen, zijn er natuurlijk legio activiteiten te bedenken, ook wanneer er nog geen wedstrijden georganiseerd mogen worden. Door gezamenlijke te trainen of clinics te organiseren, kan iedereen weer in het ritme komen. Tot die tijd zijn ook andere sportieve activiteiten denkbaar met de leden van de vereniging. Zo worden er online fitness- of yogasessies of inhoudelijke webinars georganiseerd, ontstaat er strijd in apps als Strava of Runkeeper over het fitste lid van de vereniging of kan er samen gewandeld worden (als dat weer mag in grotere groepjes). Het is maar net wat aansluit bij de leden.

Van achter de pc kun je ook gezamenlijk aan de slag met voorbereidingen op een toernooi voor komend seizoen, het uitwerken van die ledenwerfactie waar het maar nooit van komt of het organiseren van een openingsavond, om te vieren wanneer de lockdown voorbij is. Door dit met meer leden op te pakken dan alleen de bestuursleden, ontstaat er vanzelf meer contact en saamhorigheid binnen de vereniging.

Het is dus goed om je als bestuur af te vragen waarmee de leden op dit moment het meest geholpen zijn. Zijn er specifiek leden die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, is men vooral op zoek naar gezellig contact, wil men in beweging blijven of kan er gezamenlijk gewerkt worden aan de toekomst van de vereniging.

Wat het ook is: Het zorgt voor afleiding van de dagelijkse sleur waar veel mensen in beland zijn, het zorgt voor andere contacten dan de gezichten die je thuis iedere dag ziet, het biedt plezier in moeilijke tijden!

Blijf goede voorbeelden delen
De online bijeenkomst werd afgesloten met de aankondiging van het volgende online verenigingsoverleg, op maandag 1 maart 2021, en met de oproep om goede voorbeelden te blijven delen.

Voorbeelden van andere verenigingen kunnen inspireren en laten zien welke acties aanslaan bij de leden. We ontvangen de voorbeelden graag per e-mail of binnen het kanaal in MS Teams.

Misschien ook interessant...

Poule indelingen NTL seizoen 2020-2021

We verwachten dat je, net als wij, nieuwsgierig bent naar wat het nieuwe bowlingseizoen gaat brengen. Wanneer gaat de NTL van start en in hoeverre gaan de Coronamaatregelen onze competitie beïnvloeden? Door de Coronapandemie zijn er in elk geval een flink aantal teams afgehaakt of slaan minimaal een jaartje over.

Nationaal uitstel m.b.t. aanpassingen bowlingballen

Door de Corona crisis zijn mogelijk veel bowlers niet in de gelegenheid geweest hun bowlingballen aan te passen aan de nieuwe reglementen die internationaal op 1 augustus 2020 ingaan. Het NBF bestuur heeft daarom besloten deze regel, alleen voor nationale competities en toernooien, uit te stellen tot 31 december 2020.

Goede start bij 1e speeldag dovencompetitie in Eindhoven

Zaterdag 5 oktober is een nieuw seizoen van de competitie voor bowlers met een auditieve beperking van start gegaan in Eindhoven. Dit seizoen is de competitie uitgebreid met een team uit Arnhem!

Team NL Bowling dames kwalificeren zich voor World Games 2022

De dames van Team NL Bowling hebben zich geplaatst voor de World Games 2022! Dit geweldige multisportevenement wordt deze zomer gehouden in Birmingham, Amerika.