De mondkapjesplicht tijdens het bowlen

dinsdag 1 december 2020

De mondkapjesplicht geldt vanaf 1 december voor iedereen van 13 jaar en ouder die zich begeeft in alle publieke binnenruimtes, zoals binnensportaccommodaties. Deze verplichting geldt in eerste instantie voor drie maanden. In dit artikel lichten we toe welke gevolgen het heeft voor het beoefenen van de bowlingsport.

De mondkapjesplicht geldt vanaf 1 december voor iedereen van 13 jaar en ouder die zich begeeft in alle publieke binnenruimtes, zoals binnensportaccommodaties. Deze verplichting geldt in eerste instantie voor drie maanden. In dit artikel lichten we toe welke gevolgen het heeft voor het beoefenen van de bowlingsport.

Als bron voor dit artikel gebruiken we de website van NOC*NSF, waar veelgestelde vragen worden behandeld. Wij hebben de belangrijkste voor dit moment geselecteerd. Kijk voor alle vragen op https://nocnsf.nl

Wat wordt verstaan onder een binnensportaccommodatie?
Een binnensportaccommodatie is een overdekte sportruimte zoals een zwembad, sportschool of sportzaal. Een binnensportaccommodatie is ook een publieke binnenruimte.

Is het dragen van een mondkapje verplicht tijdens het sporten in een binnensportaccommodatie?
Tijdens het sporten is het dragen van een mondkapje niet verplicht. Daarvoor en daarna is het dragen van een mondkapje in de accommodatie wel verplicht.

Moeten de spelers op een wisselbank een mondkapje dragen?
Nee, het plaatsnemen op de wisselbank is een onderdeel van de sportbeoefening. Het dragen van een mondkapje is dan niet verplicht.

Als we dat vertalen naar de bowlingsport, dan betekent dit dat het dragen van een mondkapje in de spelersruimte niet verplicht is, omdat je dan deel neemt aan de sportbeoefening!

Houd rekening met lokale verschillen!
Al vanaf het begin dat de coronacrisis invloed heeft op onze sportbeoefening, is duidelijk dat er lokaal veel verschil kan optreden over wat wel of wat niet is toegestaan in een bowlingcentrum. Wat er vanuit de veiligheidsregio wordt voorgeschreven is leidend. Ook nu geldt: Ga in gesprek met de bowlingondernemer en houd rekening met de maatregelen die in het centrum van kracht zijn.

Blijf actief!
We vinden het belangrijk dat onze aangesloten leden actief blijven. Omdat het goed is om in beweging te blijven en omdat sport voor een beetje afleiding zorgt in deze crisistijd. Niet in de laatste plaats help je er de lokale ondernemer mee, die een zware tijd doormaakt. Door nog wekelijks een baan te huren en wat games te gooien, steun je het centrum wel degelijk!

Het spelen van huisleagues is hierbij toegestaan, zo lang er voldaan kan worden aan alle maatregelen. Er mogen dus max. 30 personen binnen zijn, ten alle tijden moet de 1,5e meter afstand gewaarborgd blijven en de groepsgrootte mag maximaal 4 personen zijn, waarbij verschillende groepen niet met elkaar mogen mengen.

Het spelen van competitie is landelijk niet toegestaan, omdat dit veel reisbewegingen met zich meebrengt. Omdat het bij een huisleague gaat om een interne verenigingsactiviteit, is dit wel toegestaan.

Kijk voor meer informatie op http://nbfbowlen.nl/corona. Neem bij vragen contact met ons op via info@nbfbowlen.nl.

Misschien ook interessant...