Al vroeg in het seizoen Nederlandse successen in de EBT Youth

dinsdag 17 oktober 2023

Al jaren kennen we in Europa de European Bowling Tour (EBT), een tour langs diverse internationale toptoernooien in Europa. Sinds dit seizoen is Europa een tour rijker en wel de EBT Youth. En al vroeg in het seizoen zijn diverse (jeugdigde) landgenoten succesvol in die nieuwe tour.

Milan Scheffer tweede tussen Deense talenten
Van 8 t/m 15 oktober werd in Brörup, Denemarken, het HAMMER EBT Youth Open gespeeld. Vier jong senioren uit Nederland maakte de reis richting Scandinavië om de strijd aan te gaan met een verder volledig Deens deelnemersveld in de mixed categorie 19-25 jaar: Tim Appelman, Pim van 't Hoog, Sander Kremers en Milan Scheffer.

Na de voorronde van 6 games eindigde Appelman op de 16e plaats, wat helaas niet genoeg was voor een plek in de finales. Met zijn hakken over de sloot wist Kremers zich als 12e te kwalificeren voor de finalerondes. Van 't Hoog (6e) en Scheffer (4e) gingen overtuigend door. In de eerste finaleronde speelde het drietal nog eens 4 games, waarbij de pinfall uit de voorronde meeging. Kremers wist nog knap 2 plekken te stijgen en eindigde zo op de 10e plek. Van 't Hoog kwam helaas 15 pins te kort voor een plek in de tweede finaleronde, hij werd 8e. Scheffer, Nederlands singleskampioen t/m 21 jaar, kende met 960/4 een geweldige ronde en plaatste zich zo als nummer 1 voor de tweede en laatste finaleronde.

Met 5 Deense talenten begon Scheffer aan de finalegames, waar na iedere game de laagste score afviel. Met 246 en 253 wist Scheffer de eerste 2 games zeer overtuigend te overleven. Ook in game 3 stak Scheffer boven de concurrentie uit met 237. Zo waren er nog drie spelers over. Een wat krappere 201 was in de voorlaatste game toch genoeg om door te gaan naar de beslissende game, tegen Jonas Dons. Hierin leek de koek helaas op voor Scheffer, die de game verloor met 217-189. Op basis van zijn gehele finaledag had hij wellicht meer verdiend, maar een tweede plek in een sterk deelnemersveld met o.a. Europees jeugdkampioen Nicolas Carter, is een prestatie om trots op te zijn.

Klik hier voor een volledig overzicht van alle scores. Dit artikel gaat verder onder de foto.

Succesvolle eerste editie van Dutch Youth Masters, met Nederlands succes.
Een maandje eerder al werd de derde EBT Youth stop gespeeld, in Nederland! In Leiden werd de eerste editie van de Brunswick Dutch Youth Masters gespeeld. Natuurlijk mocht de organisatie veel Nederlanders verwelkomen bij Bowling Menken, maar naast hen deden talenten uit nog eens 9 Europese landen mee aan het toernooi. In vier leeftijdsklassen werd gestreden om de prijzen.

In de U13 ging de overwinning naar Lucas Dollevoet. Hij wist in de finale Samuel Caruso uit Malta voor te blijven. In dezelfde leeftijdscategorie werd Xavi van Diest knap vierde. Bij de U15 ging de winst naar Tobias Bryde uit Denemarken. Met een vierde plek was Radin Alizade de beste Nederlander in deze leeftijdscategorie.

Ook in de U19 wisten Nederlanders het tot de stepladderfinales te schoppen. In de eerste ronde versloeg Vince van der Loo zijn oud EKJ-teamgenoot Floris Dollevoet. Vervolgens wist Van der Loo ook Nicolas Carter uit Denemarken te verslaan. In de finale wachtte Albin Gullstrand uit Zweden, die helaas voor Van der Loo net het betere van het spel had. Zilver dus voor Van der Loo.

De klasse U25 kende zelfs een volledig Nederlandse top 3: Mike Bergmann won het toernooi na een overwinning in de finale op zijn maatje Brent de Ruiter. Die had op zijn beurt Milan Scheffer verslagen in de halve finale.

Al met al zeer knappe prestaties van deze jonge landgenoten! Klik hier voor een overzicht van alle uitslagen.

Na afloop van het toernooi kon de organisatie rekenen op aandacht in de lokale media: Europees toptoernooi laat zien: voor bowlen moet je in Leiden zijn op Sleutelstad.nl

EBT Youth komt terug in Nederland
De EBT Youth caravaan trekt nu verder Europa in, met stops in België, Ierland, Denemarken en Frankrijk. Daarna keert de tour in januari terug in Nederland voor het Storm Junior Dutch Open in Haarlem. Voor de volledige kalender van de EBT Youth en links naar alle toernooien, ga naar europeanbowling.sport.