40 jeugdspelers gaan op voor de titel Kampioen der Kampioenen

woensdag 3 juli 2024

Komende zaterdag vinden de jeugdfinales van de Dag der Kampioenen plaats bij Claus Bowling Hoofddorp. 40 bowlers en bowlsters, verspreid over zes leeftijdsklassen, hebben zich geplaatst voor het slotstuk van het bowlingseizoen. 

De Dag der Kampioenen is altijd een bijzonder evenement. Alle verenigingskampioenen en nationale kampioenen komen samen voor het laatste evenement van het seizoen. Extra bijzonder is dat de voorrondes tegelijkertijd worden gespeeld met de senioren. Daardoor staan twee pupillen de ene game met twee aspiranten op het banenpaar en de andere game zomaar met Europees Kampioen Jord van Weeren. 

Bij de Dag der Kampioenen telt voor de jeugd iedere bal. Na 5 games voorronde volgen 5 games halve finales voordat het totaal over 10 games bepaalt welke 3 spelers per klasse naar de stepladder mogen. De strijd voor de finaleplekken was al erg spannend dus kun je nagaan wat voor spektakel ons zaterdag te wachten staat.

De grootste uitblinker was toch Radin Alizade. De 14 jarige aspirant zette de hoogste score neer van alle jeugdspelers met 1058 (211 gemiddeld). Ook de 1041 (208 gemiddeld) van Milan Kunst in dezelfde klasse was van hoog niveau. Beiden zouden zelfs bij de senioren de finales hebben gehaald. Uiteindelijk bleek de 772 (154 gemiddeld) van Ton van Amelsfoort genoeg voor de 12e en laatste finaleplek bij de aspiranten jongens.

Lies Termohlen gaat aan de leiding bij de aspiranten meisjes met een score van 698 (139 gemiddeld). In deze klasse zijn de stepladder plekken nog lang niet zeker... Alexi Rabena (3e), Anne Koops (4e) en Alicya Zant (5e) zitten binnen 20 pins van elkaar. Dat wordt een spannende halve finale.

Over uitblinkers gesproken. Bij de Pupillen Jongens zette Xavi van Diest een bijzonder knappe serie neer van 1030 (206 gemiddeld). Ook hij zou als pupil de senioren finale hebben gehaald. Hij heeft dan ook een gat van ruim 80 pins geslagen naar de nummer 2 Milan Aalders die met 948 (189 gemiddeld) nog steeds een erg knappe serie heeft neergezet. De laatste finaleplek werd uiteindelijk een cadeautje. Door een afmelding mocht nummer 11 Theys Wind met 671 (134 gemiddeld) alsnog meedoen aan de finales. Hij eindigde 6 pins boven de nummer 12. Zo zie je maar dat iedere spare en iedere pin telt.

Bij de pupillen meisjes gaat Ella Weggemans aan de leiding. Na een mooie 2e plek bij de NK in Volendam zet ze haar goede vorm door met een serie van 712 (143 gemiddeld). De strijd is echter nog lang niet gestreden, want Phoebe Immerzeel volgt met 698 (139 gemiddeld) op de voet.

Floris Dollevoet, die eerder dit jaar nog brons pakte op de EK Jeugd in Helsinki, leidt het veld bij de junioren jongens met 1010 (202 gemiddeld). Ondanks dat hij ruim aan de leiding gaat zal hij toch weten dat er meer in zit voor de TeamNL bowler. Hou hem dus in de gaten tijdens de finales, want er kunnen hele mooie dingen gebeuren. De laatste finaleplek bleef lang spannend. Uiteindelijk pakte Tristan Koops hem met 791 (168 gemiddeld). Dit was 6 pins meer dan de nummer 6. 

Tot slot de Junioren Meisjes. Lieke Durieux gaat knap aan kop met een serie van 904 (180 gemiddeld) op de voet gevolgd door Lotte Commandeur die in eigen huis gaat proberen de titel te veroveren. De laatste finaleplek was voor Kyara Offerhaus met 729 (145 gemiddeld).

De kampioenen roll-off
Uit iedere klasse volgt een winnaar. Tradtioneel gaan deze zes winnaars vervolgens de strijd aan in de Kampioen der Kampioenen roll-off om te bepalen wie nu echt de beste is. Iedere bowler gooit een bal en vervolgens valt iedere ronde de laagste af. Dit heeft over de jaren mooie wedstrijden opgeleverd waar werkelijk iedereen kans maakt. Zo werd een eerdere editie in Den Bosch gewonnen door de winnares bij de pupillen meisjes.

Speciale gast
Dit jaar bestaat de roll-off echter niet uit 6 maar uit 7 deelnemers. Europees Kampioen Jord van Weeren sluit (buiten mededinging voor de trofee) aan. Zo hebben de kampioenen niet alleen de kans om de Kampioen der Kampioenen titel te pakken, maar ook om het op te nemen tegen Nederlands beste bowler. 

Bij de finales deelt Jord ook handtekeningen uit op speciale fotokaarten die alle finalisten krijgen en reikt hij de prijzen uit na afloop.

40 jeugdspelers gaan op voor de titel Kampioen der Kampioenen
40 jeugdspelers gaan op voor de titel Kampioen der Kampioenen
40 jeugdspelers gaan op voor de titel Kampioen der Kampioenen
40 jeugdspelers gaan op voor de titel Kampioen der Kampioenen
40 jeugdspelers gaan op voor de titel Kampioen der Kampioenen

Misschien ook interessant...