Eindelijk weer een vol weekend voor Team NL Bowling

vrijdag 27 augustus 2021

Dit weekend komen zowel de selecties van Team NL Bowling U18, dames én heren bij elkaar. En dat is lang geleden. Alle drie de selecties zijn in voorbereiding op de Europese kampioenschappen.

Dit weekend komen zowel de selecties van Team NL Bowling U18, dames én heren bij elkaar. En dat is lang geleden. Alle drie de selecties zijn in voorbereiding op de Europese kampioenschappen.

Waar voor de U18 de EKJ al over twee weken van start gaan (klik hier voor meer informatie), hebben de heren en dames nog wat meer tijd om zich voor te bereiden. En dat is maar goed ook, want ze hebben lang stil gezeten.

Onzekere periode
Bij het ingaan van de lockdown in 2020 begon een onzekere periode voor alle spelers van Team NL Bowling. Wel of geen EK in de zomer? Wel of geen EK in de winter of de volgende zomer dan misschien? Voor de korte termijn lijkt er nu een einde gekomen aan de onzekerheid. In januari staan de European Men Championships 2022 op het programma, een maand later staan de European Women Championships 2022 op de kalender.

De heren hervatten zaterdag 28 augustus de voorbereiding op de EK in Helsinki met een bijeenkomst in Lucky's Bowling Warmond. Daarna wordt de voorbereiding vervolgd met diverse meetmomenten, die van invloed zijn op de 6-koppige selectie die het team in januari gaat vertegenwoordigen.

De dames hervatten diezelfde dag de voorbereiding op de EK in Aalborg, met een training in Bowl & Fun Emmen. De voorbereiding die al startte in januari 2019 heeft nu opnieuw een stip op de horizon gekregen, waarvan we alleen maar kunnen hopen dat het de dames gegund is om in februari in het oranje de baan op te stappen om de strijd aan te gaan met de Europese top.

Invloed Covid-19 op selecties
Het is inmiddels bijna anderhalf jaar geleden dat de beide seniorenselecties als team op de baan stonden. Toch is er in de tussentijd wel wat gebeurd, met name op personeel vlak. Zo heeft Alex de Vries dit voorjaar afscheid genomen van zijn taak als bondscoach. Met de tijd kwamen er sinds de eerste lockdown steeds meer andere prioriteiten in het leven van De Vries, waardoor hij niet meer alles kon geven voor Team NL Bowling. En dat is precies wat De Vries wel van zichzelf vraagt als hij ergens voor gaat. "Natuurlijk respecteren we deze beslissing, maar het is een gemis voor Team NL Bowling", aldus Jan Jaap van der Sar namens de NBF. Hij vervolgt: "De Vries begon in 2019 vol ambitie aan zijn rol als bondscoach. Dan is het jammer dat het er niet van gekomen is om op een eindtoernooi actief te zijn. We zijn De Vries dankbaar voor zijn inzet en verwachten hem stiekem nog wel eens terug op de baan."

Ook in de spelersgroep hebben enkele wijzigingen plaatsgevonden. Om soortgelijke redenen hebben Chantal Jacobs en Anouk Keizer bij de dames en Xander van Mazijk en Yorick van Deutekom bij de heren (voorlopig) ook afscheid genomen van Team NL Bowling. Ook zij worden bedankt voor hun inzet en we wensen hen veel succes met alles waarin ze nu gaan uitblinken.

Blik vooruit
Het lijkt erop dat de blik nu eindelijk weer op vooruit kan. En dat is prettig. Bondscoaches van de heren, Ron van den Bogaard en Menno van den Heuvel, hervatten de voorbereiding met een voorselectie van 10 man: Bart van Beers, Brent de Ruiter, Jeffrey van de Wakker, Jeroen Grove, Johnny Spil, Jord van Weeren, Mark Jacobs, Michell Stinissen, Mike Bergmann en Nick de Gelder.

Bij de dames bestaat de selectie nu uit zeven speelsters, waarvan Denise Blankenzee naar verwachting niet inzetbaar is tijdens de EK in februari, vanwege haar studie in Amerika. Dat betekent dat bondscoach Mariska van den Bos in Emmen de baan opstapt met zes speelsters, waaronder twee nieuwe: Femke Postma en Anique van Ewijck. Van Ewijck maaktte eerder al onderdeel uit van deze voorselectie, voor Postma betekent dit haar debuut bij Team NL Bowling. Het damesteam bestaat daarnaast nog uit Beaudine Kriele, Lindsey Paling, Nicole Sanders en Samantha Greiner.

Sanders en Bergmann voor Team NL Bowling naar de ECC
In oktober worden eerst nog de European Championships of Champions gespeeld op Kreta. Namens Nederland worden de nationale kampioenen van 2020 uitgezonden: internationals Nicole Sanders en Mike Bergmann. Sanders won al eens brons en zilver op deze kampioenschappen en mist dus nog één kleur. Voor Bergmann wordt het zijn eerste toernooi voor Team NL Bowling bij de senioren. Een mooie opmaat naar mogelijk de EK in januari. Als regerend Europees jeugdkampioen dubbels zal ook Bergmann echter niet als baanvulling naar Griekenland afreizen.

We hopen van harte dat hiermee een nieuw bowlingseizoen van start gaat dat niet meer onderbroken hoeft te worden, zoals we dat hopen voor alle bowlers in Nederland!

Wil je de ontwikkelingen rondom Team NL Bowling blijven volgen, volg het team dan op Instagram en/of Facebook.

Misschien ook interessant...