Nederlandse selectie voor EK jeugd in eigen land bekend

woensdag 18 augustus 2021

Zondag 12 september beginnen in Tilburg de Europese jeugdkampioenschappen en deze week is bekend geworden welke 8 jeugdspelers Team NL Bowling gaan vertegenwoordigen.

Zondag 12 september beginnen in Tilburg de Europese jeugdkampioenschappen en deze week is bekend geworden welke 8 jeugdspelers Team NL Bowling gaan vertegenwoordigen.

Lange aanloop
Wat vooraf is gegaan is inmiddels bekend: Team NL Bowling U18 bereidde zich voor op de EKJ in april 2020, toen Europa in lockdown ging. De selectie van dat moment kreeg de teleurstelling te verwerken dat er in 2020 geen EKJ gespeeld zouden worden. Met name een bittere pil voor Beaudine Kriele en Vincent Vluggen, voor wie het 't laatste jaar in de jeugd was.

Na de lockdown werden trainingen hervat, maar al snel volgde een nieuwe lockdown en kon het team van bondscoaches Marieke de Jong, Peter van Zijp en Jord van Weeren elkaar alleen nog online treffen. Tijdens deze online sessies kwam allerlei theorie aan bod en konden nog enkele trainingen worden aangeboden op het gebied van mentale ontwikkeling. Tot er vanaf juni weer gebowld mocht worden.

Uitdaging
Zonder de twee eerder genoemde spelers, maar met verder dezelfde selectie werd de voorbereiding op de EKJ hervat. Met voor de coaches één extra uitdaging: Hoe moet de selectie bepaald worden. Mede door het gebrek aan (internationale) wedstrijden op de kalender is besloten om eigen meetmomenten te organiseren, waarbij de top 4 na de diverse meetmomenten automatisch in de definitieve selectie voor de EKJ zouden worden opgenomen. De coaches gaven daarmee hun invloed op de keuze deels uit handen. Wat ze er voor terugkregen was dat de selectie weer wedstrijdritme opdeed en dat had prioriteit.

Selectie bekend
Inmiddels zijn alle meetmomenten achter de rug en is het team van 4 meisjes en 4 jongens bekend. Team NL Bowling U18 wordt in september vertegenwoordigd door:
Beejée Westerdijk (18 jaar), Lizzy Flapper (18), Rosan Hamminga (14), Zoë de Haan (18), Kenneth Ramos (18), Milan Scheffer (17), Nick Schokker (17) en Vince van der Loo (16).

Ten opzichte van de selectie die voor de EKJ 2020 bepaald was, zijn alle namen gelijk gebleven, waarbij Hamminga de vrijgekomen plek van Kriele heeft bemachtigd en Schokker die van Vluggen.

Met Westerdijk, Flapper en Ramos kent de selectie drie spelers met EKJ ervaring. Het drietal kwam in 2019 al in actie tijdens de EKJ in Wenen. De overige spelers maken in Tilburg hun debuut op het hoogste Europese jeugdniveau.

Lotte Commandeur, Veerle Tribulet, Senna van Litsenburg, Romano Beekman en Niels Meilink hebben de EKJ-selectie niet gehaald. Voor Van Litsenburg betekent dit het einde van haar periode bij de U18, nadat zij zich vanaf seizoen 2018-2019 heeft ingezet voor het team. De overige spelers zijn nog jong genoeg om voor een plek in de EKJ selectie van 2022 te strijden.

EYC 2021
De European Youth Championships 2021 (EYC 2021), zoals de kampioenschappen officieel heten, worden dit jaar georganiseerd in Nederland. Op zaterdag 11 september worden de kampioenschappen geopend, waarna de strijd vanaf 12 september losbarst. De 22 deelnemende teams spelen achtereenvolgens het Doubles Event, het Team Event en het Singles Event. De top 24 na deze drie events bij zowel de meisjes als de jongens spelen op zaterdag 18 september het afsluitende Masters Event. Alle wedstrijden worden georganiseerd in Dolfijn - The Plays To Be -.

De komende dagen moet duidelijk worden hoeveel publiek er is toegestaan i.v.m. de geldende coronaregels. Hierover volgt spoedig meer informatie.

De selectie heeft na een intensieve periode van meetmomenten een weekje rust, waarna er nog gezamenlijk getraind wordt op zondag 29 augustus en zaterdag 4 september. Vervolgens meldt de selectie zich op vrijdag 10 september in Tilburg voor de laatste voorbereidingen.

Meer informatie
Voor meer informatie over Team NL Bowling U18, klik hier.
Voor meer informatie over de EYC 2021, klik hier.

Foto: De EYC 2021 selectie van Team NL Bowling U18, klik voor vergroting

Misschien ook interessant...