EK jeugd in Tilburg: Nog ruim 6 weken

woensdag 28 juli 2021

De Europese jeugdkampioenschappen worden dit jaar in Tilburg gespeeld, met de Nederlandse Bowling Federatie als trotse organisator. Met nog 6,5e week tot de openingsceremonie is het de hoogte tijd voor een update.

De Europese jeugdkampioenschappen worden dit jaar in Tilburg gespeeld, met de Nederlandse Bowling Federatie als trotse organisator. Met nog 6,5e week tot de openingsceremonie is het de hoogte tijd voor een update.

EYC 2020 ==> 2021
Voordat we vooruit blikken, kijken we nog even terug in de tijd. Al in 2018 startte de voorbereidingen op de EYC 2020, met een bid bij de ETBF en afspraken in Tilburg. Vervolgens begonnen we in 2019 vol ambitie aan de organisatie van de kampioenschappen die voor april 2020 gepland stonden.

De EYC, European Youth Championships, moeten in de eerste plaats een geweldig, topsportwaardig evenement zijn voor alle Europese talenten en hun begeleidingsstaf. Daarnaast ziet de NBF het organiseren van de EYC ook als kans om iets moois neer te zetten waar alle bowlers in Nederland plezier aan kunnen beleven en trots op kunnen zijn.

Zo ontstond het plan om, net als in 2012 bij de EK dames, finales op locatie te organiseren. In Valcke Bowling vonden we een partner die hieraan mee wilde werken en met de Koepelhal in Tilburg vonden we een geweldige locatie. Het plan was om hier zo'n 700 toeschouwers te verwelkomen, met daar omheen een randprogramma met voor ieder wat wils. Daarnaast wilden we die dag ook een Team NL Bowling reünie organiseren, om alle bowlers die zich ooit voor Nederland hebben ingezet te eren, maar vooral om met elkaar mooie herinneringen op te halen.

Lockdown
Inmiddels is het zomer 2021 en hebben we de EYC voor de derde keer moeten verplaatsen. De wereldwijde lockdown heeft flink roet in het eten gegooid van alle plannen die we hadden en met nog 6,5e week te gaan tot de kampioenschappen weten we inmiddels dat niet alle plannen doorgang kunnen vinden.

Zo ging er door het coronavirus al een streep door de finaledag in de Koepelhal en is ook het organiseren van een Team NL Bowling reünie momenteel niet haalbaar. Van 11 t/m 18 september worden alle events georganiseerd in Dolfijn - The Plays To Be -, aan de Ringbaan Oost in Tilburg.

Lang zijn er twijfels geweest over doorgang van de kampioenschappen in september. Toch werd in juni de beslissing genomen om ervoor te gaan! Dat betekende dat opnieuw alle afspraken met de diverse partners bijgesteld moesten worden en opnieuw de inschrijving voor onze collega federaties geopend moest worden.

119 deelnemers, 22 landen
Inmiddels weten we dat de meeste landen die in 2020 stonden ingeschreven in september wederom van de partij zijn. Grote afwezigen zijn Engeland, Ierland en Schotland, die het in deze tijd niet zien zitten om de oversteek te maken.

Met 119 deelnemers namens 22 landen zijn we als organisatie toch tevreden, gezien alle omstandigheden. Momenteel zijn we dan ook volop bezig om de kampioenschappen zo goed mogelijk voor te bereiden. Dat doen we gelukkig niet alleen. De medewerking van Dolfijn Bowling is top, het contact met de hotels is goed en met de BV Tilburg zijn we te gast in een bowlingcentrum van een vereniging die zeer bereid is om te ondersteunen!

The show must go on
Momenteel leven we nog steeds in een onzekere tijd over wat er volgende week mag en kan. Toch zijn we er van overtuigd dat in ieder geval de wedstrijden door kunnen gaan. Dat is uiteindelijk ook de basis, hetgeen waar deze kampioenschappen om draaien. Het enige dat daarbij nog roet in het eten kan gooien, is dat er meer internationale reisbeperkingen komen. We hopen dus op meer 'groene landen' de komende periode.

Waarover onlangs is gesproken met verenigingen en wat momenteel hoogst onzeker is, is of er ook publiek is toegestaan tijdens de kampioenschappen. De komende weken staan naast het voorbereiden op de kampioenschappen in het teken van het uitwerken van diverse scenario's, in overleg met de gemeente Tilburg, NOC*NSF en de ETBF. Natuurlijk doen we er alles aan dat toeschouwers de EKJ in de bowling kunnen bezoeken, maar gezien de beperkte capaciteit en de huidige regels (1,5 meter afstand en zitplaats voor iedereen) is het voorlopig nog onzeker wat er mogelijk is. O.a. middels deze updates houden we jou en alle verenigingen daarvan op de hoogte.

Blijf op de hoogte
De kampioenschappen, maar ook de side-events die nog wel door kunnen gaan, zoals het bowlen op het Pieter Vreedeplein in Tilburg, van 2 t/m 11 september, organiseren wij niet alleen. Dat kan ook niet. Naast eerder genoemde partners doen wij zoals bij alle evenementen een beroep op diverse vrijwilligers. Momenteel wordt binnen de BV Tilburg geïnventariseerd welke leden beschikbaar zijn om te ondersteunen bij o.a. de side-events en de wedstrijdleiding. Daarnaast is er een groepje leden dat ondersteunt bij bijvoorbeeld de ceremonies, het verzorgen van de live streaming en andere zaken.

Mocht de komende periode blijken dat wij daarbij nog ondersteuning missen, dan zullen wij daarvoor een oproep delen.

Wil je tot die tijd alvast op de hoogte blijven van de EYC en kennismaken met de deelnemers, volg dan @eycbowling op Facebook & Instagram. Wordt ons de kans ontnomen om er in de bowling een mooi evenement van te maken, dan gaan we er toch in ieder geval voor om dit bowlingfeest online met elkaar te beleven en er samen van te genieten.

Voor het speelschema en overige informatie ga je naar www.eycbowling.eu

Misschien ook interessant...