1x goud, 2x zilver en 1x brons voor landgenoten tijdens YET-stop Nederland

maandag 17 februari 2020

Dat het internationale deelnemersveld dit jaar sterk was bij het 20e Brunswick Open Internationaal YET Toernooi in Nieuwegein blijkt al uit een overzicht van de winnaars. In 7 van de 8 divisies ging een buitenlandse speler er met de toernooizege vandoor. En dat is wel eens anders geweest.

Dat het internationale deelnemersveld dit jaar sterk was bij het 20e Brunswick Open Internationaal YET Toernooi in Nieuwegein blijkt al uit een overzicht van de winnaars. In 7 van de 8 divisies ging een buitenlandse speler er met de toernooizege vandoor. En dat is wel eens anders geweest.

Goud voor Jean Luc Marijt
Was het dan één groot drama wat onze landgenoten hebben gepresteerd in Nieuwegein? Nee hoor, absoluut niet. Tussen de 82 finalisten die zondag 16 februari in actie kwamen zaten 28 Nederlanders. De concurrentie was erg sterk, zo deden er veel spelers mee die we in april ook in Tilburg in actie gaan zien tijdens de Europese jeugdkampioenschappen.

In de 6e divisie werden twee medailles behaald door jonge landgenoten. In volledig Nederlandse finale namen Jean Luc Marijt en Brian Lo het tegen elkaar op. Ze maakten er een spannende finale van. De eerste game ging naar Marijt (156-129), Lo kwam met 180-158 sterk terug in de tweede game. Een derde game moest beslissing brengen en die wist Marijt net in zijn voordeel te beslissen: het werd 179-164. Goud dus voor Marijt en een mooie zilveren medaille voor Lo.

In de 1e divisie, waar jongens en meisjes gemixed speelden, wisten Delano Beekman (3e), Vincent Vluggen (4e), Dennis Claas (7e), Mike Bergmann (10e) en Beaudine Kriele (12e) de finaledag te bereiken. Het werd in die klasse een beetje Nederland vs. Zweden, want enkel één Fransman had zich ook voor de finalerondes geplaatst.

Na de 1e finaleronde bleven er nog drie Zweden over en één Nederlander: de 17-jarige jeugdinternational Vincent Vluggen, die in april zijn debuut maakt voor Team NL Bowling U18 op de EK jeugd. Hij wist zich op basis van total pinfall als vierde te plaatsen voor de 2e finaleronde, achter drie Zweedse tegenstanders. In ronde 2, waarin één game de beslissing bracht, hieldt Vluggen zich met 188 staande in een super spannende ronde. Daniel Johansson viel af met 184, Eliaz Olsson scoorde 186 en Robin Ilhammar 192.

In de 3e finaleronde deden de Zweden er nog een schepje bovenop (Ilhammar 256 en Olsson 245) en moest Vluggen met 173 afhaken. Daarmee verdiende hij toch een mooie bronzen medaille, resultaat dat hem vertrouwen moet geven richting de EKJ. In de Zweedse finale ging Olsson er uiteindelijk met het goud vandoor na een 2-0 overwinning.

Nog een zilveren medaille
In divisie 7, die voor meisjes, kende jeugdinternational Rosan Hamminga een goed toernooi. Zij plaatste zich als derde voor de finaledag en schoot daarin uit de startblokken. Op basis van total pinfall na de voorronde en de 1e finaleronde stond Hamminga bovenaan! In strijd om de medailles moest Hamminga het opnemen tegen een Belgische, een Deense en een Francaise. Met 160 wist Hamminge in de 2e finaleronde de Francaise net voor te blijven en zich daarmee te plaatsen voor de halve finale.

Ook hierin moest één game beslissing brengen. Hamminga liet hierin niets aan het toeval over en speelde zich met een prachtige 202-game de finale in. Haar tegenstandster daarin werd Kanlaya Paradklang uit België, zij gooide 169. Met 156 moest Maja Loentoft genoegen nemen met het brons.

In de best-of-3 finale waren alle 3 de games nodig om tot een winnaar te komen. Paradklang won de 1e game met 180-160, maar in game 2 vocht Hamminga zich met 177-169 terug in de wedstrijd. De derde game was echter weer een prooi voor onze zuiderbuur: 192-182. Hamminga kreeg dus het zilver omgehangen en kan terugkijken op een geslaagd toernooi.

Alle uitslagen en standen
Ga voor een overzicht van alle uitslagen in de 8 divisies naar yet-netherlands.nl

Het toernooi in Nieuwegein was alweer de vijfde stop in de Youth Euro Trophy van dit seizoen. De volgende stop is over twee weken in Denemarken. Bekijk de volledige kalender en alle rankings na stop 5 op yet-international.com

Foto: Jean Luc Marijt in actie in Nieuwegein (© Stichting YET Nederland)

Misschien ook interessant...