Start Nationale Trio Leagues uitgesteld tot januari 2021

vrijdag 25 september 2020

Na lang beraad is donderdag 24 september besloten de start van het nieuwe Nationale Trio League (NTL) seizoen uit te stellen tot januari 2021. Er is naar de mening van de NBF teveel onzekerheid over de mogelijkheid om een eerlijke en vooral veilige competitie te organiseren.

Na lang beraad is donderdag 24 september besloten de start van het nieuwe Nationale Trio League (NTL) seizoen uit te stellen tot januari 2021. Er is naar de mening van de NBF teveel onzekerheid over de mogelijkheid om een eerlijke en vooral veilige competitie te organiseren. De eerste speelronde van de NTL stond gepland op 18 oktober 2020.

De huidige ontwikkelingen rondom het coronavirus, de lokale verschillen wat wel en niet is toegestaan en de verschillende omstandigheden per bowlingcentrum, zijn de belangrijkste redenen waarom het besluit is genomen om het starten van de NTL en NJTL (zowel regionaal als landelijk) uit te stellen tot januari 2021.

Eerlijke competitie staat voorop!
Er mag nog steeds gebowld worden. Waarom dan toch de keuze om de start van de Nationale Trio Leagues uit te stellen? De belangrijkste reden voor ons is: We willen een eerlijke en veilige competitie organiseren, zowel voor de deelnemers als voor onze vrijwilligers.

Ons hebben de afgelopen dagen veel signalen bereikt van teams die opzagen tegen het spelen van NTL, zoals ook wedstrijdleiders te kennen hebben gegeven voorlopig niet beschikbaar te zijn. Daar komt bij dat het aannemelijk is dat leden van deelnemende teams getroffen worden door het virus, waardoor een (deel van het) team gedwongen wordt in quarantaine te gaan en daardoor niet kan deelnemen aan de speeldag.

Vanwege het feit dat het hier om een competitie gaat over een heel seizoen, levert het missen van een speeldag direct een flinke achterstand op. En daarin zit wat ons betreft het verschil met een toernooi of kampioenschap, waarbij wij er nog steeds achter staan dat die georganiseerd worden. Aan een toerrnooi of kampioenschap doe je (meestal) als individu mee en hoef je alleen voor jezelf een afweging te maken of je het veilig genoeg vindt om deel te nemen. Het heeft daarnaast geen gevolgen voor de rest van het seizoen.

Door het landelijke karakter van de NTL is het voor ons niet mogelijk om de veiligheid tijdens iedere speeldag te garanderen. Ondanks alle inzet van de bowlingcentra om een veilige omgeving te creëren, zijn de verschillen per locatie, met name de faciliteiten en de lokale richtlijnen, te groot om landelijk één lijn te kunnen trekken. We willen daarnaast onze wedstrijdleiders niet opzadelen met de verantwoordelijkheid om te bepalen of de omgeving voldoende veilig is om te kunnen spelen. Daar komt bij dat we met de NTL ontzettend veel verplaatsingen door het land op gang brengen, wat niet bevorderlijk is voor de huidige situatie rondom het coronavirus.

Het was geen makkelijk besluit, juist omdat we het belangrijk vinden dat er weer gebowld wordt. Toch zijn we van mening dat dit voor nu het beste besluit is dat we als overkoepelende organisatie kunnen nemen, met daarbij de gezondheid van onze leden en vrijwilligers in het achterhoofd.

Opzet in 2021
We rekenen tijdens deze coronacrisis op begrip voor dit besluit, waarbij we natuurlijk begrijpen dat het een flinke teleurstelling is dat de NTL start is uitgesteld. Die teleurstelling heerst ook bij ons, bijna alle voorbereidingen waren immers al getroffen voor de competitiestart, maar we gaan zo snel mogelijk nadenken over een nieuwe opzet van de NTL, met een start in 2021. Zodra hierover meer bekend is informeren we alle teams.

Blijf bowlen
Bowlen is momenteel gewoon toegestaan en we bewijzen met elkaar ook al enkele weken dat dit op een veilige manier kan. Zolang we de richtlijnen blijven volgen en rekening houden met elkaar is er op dit moment geen reden om te stoppen met bowlen tijdens huisleagues en toernooien.

Blijf vooral genieten van de sport en bekijk onze wedstrijdkalender voor andere sportieve uitdagingen en blijf vooral gezond. Neem bij vragen gerust contact met ons op per mail.

Misschien ook interessant...