Update coronavirus: Opheldering over huidige richtlijnen
Het is halverwege december en nooit hadden wij gedacht vandaag de dag nog updates te schrijven over het coronavirus. Toch is het de hoogste tijd om weer eens wat zaken op een rijtje te zetten!Het is halverwege december en nooit hadden wij gedacht vandaag de dag nog updates te schrijven over het coronavirus. Toch is het de hoogste tijd om weer eens wat zaken op een rijtje te zetten!
Het is halverwege december en nooit hadden wij gedacht vandaag de dag nog updates te schrijven over het coronavirus. Toch is het de hoogste tijd om weer eens wat zaken op een rijtje te zetten!
Ons geduld wordt op de proef gesteld
Dinsdag 8 december was er een nieuwe persconferentie van Premier Rutte en minister De Jonge. Helaas hebben zij moeten constateren dat versoepeling van diverse maatregelen op dit moment nog niet mogelijk is.
Belangrijkste richtlijnen op een rij
Dat betekent dat we voorlopig nog flink beperkt worden in het bowlen. Een aantal belangrijke richtlijnen op een rij:
- Voor binnensporten geldt voor 18+ een maximum van 4 personen per groepje (exclusief trainer). En er geldt een maximum van 30 personen per zelfstandige ruimte. Er mogen meer groepjes naast elkaar sporten als:
- de groepjes minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar houden;
- er een duidelijke afbakening is van de verschillende groepjes;
- zij niet mengen.
- kinderen en jeugd die vallen onder juniorencompetities zijn uitgezonderd van groepjes van vier en maximaal dertig personen;
- wanneer er binnen in dezelfde ruimte sporters vanaf 18 jaar samen met jeugd en kinderen sporten dan gelden wel de aantallen van maximaal dertig personen en voor sporters vanaf 18 jaar de anderhalve meter en groepjes van vier personen
- In de spelersruimte is het dragen van een mondkapje niet verplicht, daar buiten wel.
- Het plaatsnemen op de wisselbank is een onderdeel van de sportbeoefening. Het dragen van een mondkapje is dan niet verplicht. Vertaald naar de bowlingsport: Wanneer jij deelneemt aan een game, dan hoef jij op dat moment geen mondkapje te dragen.
Is het spelen van huisleague toegestaan?
“Deelnemen aan een game?! Dat klinkt als een wedstrijd, maar dat mag toch niet?” Dat klopt. Het is momenteel niet toegestaan om competities, toernooien en/of kampioenschappen te organiseren. Deze wedstrijdvormen brengen veel nieuwe contacten en reisbewegingen met zich mee en dat is iets wat we met elkaar moeten voorkomen.
Bij het spelen wat games of zelfs een (aangepaste) vorm van huisleague ligt dit net even anders, omdat het hier om een interne verenigingsactiviteit gaat. Wij zijn in de gelukkige omstandigheid, dat onze sport geen 11-tal aan spelers nodig heeft om een partijtje te spelen. Wij kunnen, met inachtname van al het bovenstaande, nog steeds een onderling partijtje spelen. Je kunt in de meeste centra prima met 2 tot 4 spelers op een banenpaar terecht, waarbij je de anderhalve meter afstand tot elkaar en andere gasten in het centrum kunt bewaren. Daarnaast hóéf je niet te wisselen van baan na iedere game, waardoor je niet vermengd met andere groepjes van max. 4 in het centrum. Kies er daarnaast voor om te spelen middels het Europese systeem en niet het Amerikaanse systeem.
Deze onderlinge partijtjes, die in de beoefening niet verschillen van een trainingsvorm, zoals dit ook is bij sporten als tennis of handboogschieten, lijken volgens de deskundigen door te kunnen gaan. Dát betekent dat sommige verenigingen binnen al de kaders van bovenstaande richtlijnen, de mogelijkheid zien om een vorm van huisleague te spelen.
Let op: De veiligheidsregio bepaalt
De NBF stimuleert iedereen om, waar dat kan, te blijven bowlen, omdat wij de effecten van sport belangrijk vinden. Juist nu is het ontzettend belangrijk om een vorm van ontspanning en lichaamsbeweging te hebben en af en toe nog eens andere mensen te zien.
Het is daarbij belangrijk te vermelden, dat uiteindelijk de veiligheidsregio bepaalt wat wel en niet mag! Wij adviseren daarom iedereen om in overleg te gaan met jouw ondernemer, gemeente en/of veiligheidsregio. Het is daarbij van groot belang om de gemeente en/of veiligheidsregio op de juiste manier te informeren. Als de gemeente wordt gebeld met de vraag: “Mogen wij de huisleagues spelen?... Ja, dat is een wedstrijd!”, dan zal het antwoord ‘nee' zijn. Wanneer je uitlegt wat voor wedstrijd een huisleague is: een onderling partijtje met enkel leden van de vereniging, waarbij in groepjes van max. 4 personen per banenpaar gebowld wordt en waarbij anderhalve meter afstand in acht gehouden wordt, dan bestaat de kans dat het antwoord anders uitvalt.
Denk ook na over andere vormen van sportbeoefening
Wanneer je samen tot de conclusie komt dat huisleague geen optie is, dan betekent dat niet dat er helemaal niets meer kan. Misschien is het wel mogelijk om individueel in actie te komen of gezamenlijk te trainen. Niet in de laatste plaats vinden we het van belang dat alle aangesloten leden blijven bowlen, omdat we daarmee het bowlingcentrum steunen in deze voor hen ook zeer zware tijd.
Kijk voor leuke individuele uitdagingen op http://nbf.bowlen.nl/corona
Bowl je in Veendam, Emmen, Rijssen, Leusden, Veenendaal, 's-Heerenberg, Goes, Tilburg of Sittard, kijk dan eens op http://nbf.bowlen.nl/lanetalk, voor een toffe coronaproof uitdaging!
Blijf in contact met elkaar
Het belangrijkste in deze tijd is om met elkaar in contact te blijven en bereikbaar te blijven. Dat geldt ook voor ons als bestuur en bureaumedewerkers van de NBF. Daarom zijn we altijd bereikbaar via info@nbfbowlen.nl en onze socials. Bestuursleden van aangesloten verenigingen kunnen toegang krijgen tot ons kanaal in MS Teams, waar vragen ook beantwoord kunnen worden door collega bestuursleden. De online meeting van afgelopen maandag toonde opnieuw de waarde van die uitwisseling en daarom organiseren wij dinsdag 19 januari een nieuwe online meeting voor bestuursleden! Voor vragen over en/of toegang tot het kanaal in MS Teams, stuur een mail naar Jan Jaap van der Sar
Goede communicatie geldt dus voor ons naar onze leden, maar ook voor besturen van verenigingen naar hun leden en andersom en in het contact met de ondernemers en het personeel van bowlingcentra! Houd daarbij rekening met elkaar en blijf elkaar oplossingsgericht en positief benaderen.
Controleer jouw gegevens
In het contact maken we regelmatig gebruik van de contactgegevens uit MijnNBF. De vraag is: Zijn die up to date?! Het loont om zowel voor jouw persoonlijke gegevens als voor de gegevens van de vereniging af en toe in te loggen in MijnNBF en te controleren of alle contactgegevens nog in orde zijn.
We willen je dan ook vragen in te loggen in MijnNBF en de gegevens te controleren! Log hier in op MijnNBF.
We moeten het samen doen!
We leven in een tijd van crisis, waarin het belangrijk is dat we elkaar helpen en samen zorgen dat we hier beter uitkomen. Blijf je daarom ook houden aan onderstaande richtlijnen:
De NBF organiseert voorlopig nog geen landelijke en regionale activiteiten, dus ook geen trainingen van selecties en/of opleidingen voor trainers en wedstrijdleiders. Zo proberen wij ons steentje bij te dragen.
Daarnaast zijn we er om met jullie mee te denken. Heb je vragen over bovenstaande of andere zaken, neem contact met ons op!
Ook wij missen het spel, de sport, de gemiste single pins (minder) en de strikes! Ook wij missen de gezelligheid en het sociale contact. We weten ook dat het weer terugkomt. En dat we, als het zo ver is, kunnen bouwen op een grote groep vrijwilligers die er samen met ons voor zorgt dat er snel weer mooie leagues, toernooien en kampioenschappen worden georganiseerd. Tot die tijd: hou vol en maak er samen het beste van!