Crawley uit Engeland koningin van de ECC in Berlijn
Voorheen kon je na de ECC een koning en koningin kronen, maar met het toegevoegde Mixed Doubles Event, springt er toch echt één deelneemster uit: De Engelse Verity Crawley won afgelopen week in Berlijn namelijk twee keer goud! Helaas viel Team NL Bowling buiten de medailles.
Nieuwe opzet
Tijdens de European Championships of Champions (ECC) kwamen maandag 23 oktober de nationale kampioenen namens 35 federaties bij elkaar in Berlijn voor de openingsceremonie. Bekend was toen al, dat de opzet van de ECC iets gewijzigd zou worden. Er werd dit jaar voor het eerst ook Mixed Doubles gespeeld, wat ook gevolgen had voor de kwalificatie van het oorspronkelijke Singles Event. De Mixed Doubles werden beslist over 8 games, waarbij deze 8 games ook meetelden voor de individuele kwalificatie van het Singles Event.
Op dinsdag stonden eerst 8 games Singles op het programma. Namens Team NL Bowling verschenen kampioenen Denise Blankenzee en Mark Jacobs aan de start, waarbij laatstgenoemde op de eerste dag mocht beginnen. Met 1737/8 was de start prima en goed voor een voorlopige 10e plaats, Blankenzee begon in de middag met 1556/8 en stond daarmee na dag 1 ook op de 10e plaats.
Beide resultaten bij elkaar opgesteld, zorgde ervoor dat Nederland zich als zevende had geplaatste voor het Mixed Doubles Event en daarom in de middagserie werd ingedeeld. Hierin kende Nederland een wisselvallige start, met een 354-game in de derde game als dieptepunt. Het team leek dan ook geen rol van betekenis te kunnen spelen die dag. Met nog drie games te gaan vonden we het team terug op de 18e plek. Door een 448 game klom het team naar de 12e plek en na een 470 in de voorlaatste game stond het team zelfs 7e. Alles leek nog even mogelijk in die laatste game, maar helaas voor Blankenzee, Jacobs en coach Ron van den Bogaard viel het de verkeerde kant op. Het team eindigde met 377 en zakte terug naar een tiende plek. Goud was er voor Crawley en Hadley Morgan namens Engeland. Het zilver ging naar Tsjechië en Griekenland won het brons.
Top 16
Zo waren er door alle ECC-deelnemers 16 games gebowld, waarna er nog 8 games volgden om de volgende ronde te bereiken, waar alleen de Top 16 in actie mocht komen. Jacobs kende met 1679 niet zijn beste dag, maar kwalificeerde zich wel voor de tweede ronde. Hij ging als 12e door. Ook Blankenzee had het lastig op die donderdag, maar het was voldoende om als 13e door te gaan naar de tweede ronde.
In de Top 16 moesten beide spelers een flink gat goed maken om de ECC-deelname met nog een dag te verlengen, want op zaterdag kwam de Top 8 in actie en stonden de finales op het programma. Voor Jacobs bleek dat het er helaas niet in zat om de sprong nog te wagen. Jacobs ervaarde de gehele week al een uitdaging om 8 games lang de juiste lijnen te vinden, in tegenstelling tot enkele concurrenten in het sterke deelnemersveld. Uiteindelijk eindigde Jacobs als 13e, met 6844 (gem. 213,88), 179 pins te kort voor de Top 8.
Blankenzee kende vrijdag haar beste serie na wat aanpassingen in haar ballenarsenaal, bowlde 1699/0, waarmee zij zich na een zinderend slot als achtste plaatste voor de volgende ronde. Ze eindigde met 233 en 236 en hield daarmee slechts 10 pins over op de Deense Kamilla Kjeldsen en 14 pins op Mel Oates uit Wales.
Challenge accepted
129 pins, dat was de achterstand die Blankenzee na 32 games had op de nummers 3 en 4 in de stand. Jammer voor haar was dat die laatste ronde voor de finales niet over 8, maar over 4 games ging. Toch ging ze de uitdaging aan en als snel bleek dat het gat niet onoverkomelijk was. Zo klom Essi Pakarinen, die slechts 11 pins meer had dan Blankenzee, binnen twee games (253 en 243) dichterbij de top 4. Blankenzee bowlde 223 en 192 en moest nog steeds een gat overbruggen, maar na de 248 in game 3 was toch nog een stuntje mogelijk. Ze bleef knokken tot het einde, wat veel credits verdient, maar helaas bleek de 198 in de laatste game niet genoeg. Het gat was geslonken, maar onvoldoende. Zo eindigde Blankenzee uiteindelijk als achtste tijdens de ECC.
Kampioenen
Bij de heren was titelverdediger Mats Maggi uit België al de hele week in topvorm, hij plaatste zich als eerst voor de finales. Morgan werd tweede en het Zweedse toptalent Carl Eklund plaatste zich als derde. De Fin Tomas Käyhkö bowlde een geweldige serie van 978/4 en plaatste zich zo als vierde voor de finales. Hij wist vervolgens ook Maggi te verslaan met 2-1 en stond in de finale tegenover Eklund, die met 269 en 258 Morgan aan de kant had gezet. Ook de finale was van hoog niveau, waarbij Käyhkö aan het langste eind trok en de nieuwe kampioen is.
Bij de dames vonden we naast Crawley de Finse Roosa Lundén, Nadine Meier uit Duitsland en Georgia Sagona uit Griekenland terug in de halve finales. Thuisfavoriet Meier versloeg Lundén en Crawley wist Sagona van zich af te houden, nadat de eerste game nog naar de Griekse ging. In de finale verloor Crawley opnieuw de eerste game, waarna ze haar favorieterol als enige profbowlster toch waarmaakte: De beslissende games werden gewonnen en Crawley won zo haar tweede goud van deze kampioenschappen.
Klik hier voor een overzicht van alle uitslagen.
Jacobs en Blankenzee kwamen voor meer, maar het zat er deze keer niet in. Er is veel geleerd en als Nederland kunnen we trots zijn op de inzet en spirit die dit duo getoond hebben.
Volgend seizoen worden de ECC georganiseerd in Wenen. Namens Nederland worden dan opnieuw de Singles kampioenen in de topklasse uitgenodigd om ons land te vertegenwoordigen.