Update coronavirus: De lobby gaat onverminderd door!

woensdag 20 mei 2020

De persconferentie van onze minister-president Mark Rutte op 19 mei heeft niet direct duidelijkheid opgeleverd wanneer er in heel Nederland weer gebowld kan worden. Onze lobby om alle bowlingcentra per 1 juni te openen en daarbij de bowlingsport toe te staan, gaat daarom onverminderd door.

De persconferentie van onze minister-president Mark Rutte op 19 mei heeft niet direct duidelijkheid opgeleverd wanneer er in heel Nederland weer gebowld kan worden. Onze lobby om alle bowlingcentra per 1 juni te openen en daarbij de bowlingsport toe te staan, gaat daarom onverminderd door.

Lokale verschillen
Wat weten we nu? Horeca mag open per 1 juni, binnensport is weer toegestaan per 1 september. Omdat de bowlingsport binnen horecagelegenheden wordt beoefend leeft echter nog steeds de vraag, zowel bij de NBF als bij de Nederlandse Vereniging voor Bowlingondernemers (NVB), wanneer er weer gebowld mag worden.

Zoals we eerder schreven, bepalen lokale autoriteiten uiteindelijk wat er binnen de betreffende gemeente / veiligheidsregio wel of niet mag. Van diverse ondernemers weten wij dat zij groen licht hebben ontvangen om per 1 juni de deuren weer te openen én vanaf dat moment bowlers te ontvangen op de banen. Prachtig nieuws voor die ondernemers en onze leden die daar in de buurt wonen. Maar daarmee zijn we nog niet tevreden!

Gesteund door NOC*NSF en andere sportbonden, blijven wij ons inzetten voor het openen van bowlingcentra en het toestaan van de bowlingsport per 1 juni 2020.

Onze lobby gaat door
We voelen ons zeer gesteund door NOC*NSF, die zich namens de NBF inzet voor vervroegde opening van bowlingcentra. Zoals we eerder al deelden, is de NBF van mening dat bowlen op een verantwoorde manier mogelijk is binnen de 1,5e meter samenleving. Er is voldoende ruimte aanwezig in bowlingcentra, onze leden maken gebruik van eigen materialen (en materialen voor recreanten kunnen goed gedesinfecteerd worden na gebruik), de sport kent een lagere intensiteit en we zien alle centra zich inzetten voor een goede infrastructuur, waarbinnen goede gezondheid van zowel bezoekers als personeel gewaarborgd blijft. Deze overtuiging sterkt ons deze dagen onze lobby i.s.m. NOC*NSF en sportbonden aan de ene kant en de NVB aan de andere kant voort te zetten, met vertrouwen in versoepeling van de regels per 1 juni 2020.

Updates
Deze lobby en alle overleggen en gesprekken tussen de diverse partijen vinden niet plaats in het zicht van het grote publiek. We vragen onze leden dan ook om nog geduld op te blijven brengen en te vertrouwen op alle bovengenoemde organisaties die zich dagelijks inzetten voor het belang van de bowlingsport, met daarbij inachtneming van de volksgezondheid.

Zie ook: https://nocnsf.nl/nieuws/2020/05/nocstarnsf-teleurgesteld-over-nog-niet-openen-van-sportkantines

Zodra er meer bekend is over een definitief groen of rood licht voor bowlen per 1 juni, dan delen we dat nieuws via onze kanalen. Wanneer de uitkomst is dat sommige centra wel open mogen en anderen niet, dan delen we dat ook.

Belangrijk daarbij blijft dat de NBF haar leden adviseert om het aantal verplaatsingen te beperken en tot 1 september dan ook geen competitievormen te organiseren. Op korte termijn komen wij met diverse suggesties hoe je op de baan ook met jezelf de competitie aan kunt gaan, waarbij we als altijd openstaan voor andere leuke ideeën en spelvormen.

Misschien ook interessant...

Nationaal uitstel m.b.t. aanpassingen bowlingballen

Door de Corona crisis zijn mogelijk veel bowlers niet in de gelegenheid geweest hun bowlingballen aan te passen aan de nieuwe reglementen die internationaal op 1 augustus 2020 ingaan. Het NBF bestuur heeft daarom besloten deze regel, alleen voor nationale competities en toernooien, uit te stellen tot 31 december 2020.

Update coronavirus: Wedstrijden en toernooien weer toegestaan, ook buiten eigen centrum

Per direct is het weer toegestaan om wedstrijden en toernooien te organiseren en te spelen buiten je eigen centrum. Er is nog wel een aantal voorwaarden waarmee we rekening moeten houden.

Dag der Kampioenen nog een seizoen verplaatst

De geplande Dag der Kampioenen 2020-2021 gaat in augustus en september van dit jaar niet door. Dit besluit is genomen na inventarisatie bij alle aangesloten verenigingen in relatie tot het organiseren van Vereningskampioenschappen. Natuurlijk ligt de lockdown waarmee we het dit seizoen te kampen hebben gehad ten grondslag aan dit besluit.

Terugblik op online verenigingsoverleg 13 april

Dinsdag 13 april stond weer een online verenigingsoverleg op het programma. Tijdens deze overleggen, die iedere zes weken plaatsvinden, komen bestuurders van aangesloten verenigingen bij elkaar om in gesprek te gaan met elkaar en met bestuursleden en bureaumedewerkers van de NBF.