WBTR: nieuwe, belangrijke wet voor bestuursleden

woensdag 27 januari 2021

Op 1 juli 2021 gaat de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) in. Dit lijkt ver weg, maar elke sportvereniging en stichting heeft deze tijd écht nodig om zaken te regelen.

Op 1 juli 2021 gaat de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) in. Dit lijkt ver weg, maar elke sportvereniging en stichting heeft deze tijd écht nodig om zaken te regelen.

Wat houdt de WBTR in?
In het kort gaat deze wet over:

  • Persoonlijke hoofdelijke aansprakelijkheid van sportbestuurders.
  • Afspraken over bestuurlijke zaken omtrent stemrecht, belet, toezicht en financieel bestuur.
  • Veel gemaakte afspraken moeten statutair via de notaris vastgelegd gaan worden.
Wil je nu al meer over de WBTR weten, kijk dan dit webinar van NOC*NSF. De NBF houdt ook alles voor de aangesloten verenigingen in de gaten en informeert hen zodra er meer bekend is over zaken die opgepakt moet worden.

Hoe bereid je je voor op de WBTR?
We besteden de komende maanden veel aandacht aan de gevolgen van de WBTR voor jouw sportvereniging en voor de bestuursleden van jouw vereniging. Het is van belang dat zij deze informatie aandachtig doornemen. Houd er rekening mee dat je als bestuur de periode tot 1 juli nodig hebt om je voor te bereiden op de WBTR. Doe je dit niet, dan is het wellicht moeilijker straks nieuwe bestuursleden te vinden.

NOC*NSF werkt aan een ondersteuningspakket, uitleg en stappenplan voor verenigingen en stichtingen. Zodra dit beschikbaar is voor jouw vereniging of stichting, informeren we alle aangesloten verenigingen zo snel mogelijk.

Wij staan voor je klaar
Heb je nu al vragen? Neem dan contact op met José Verberk via jverberk@nbfbowlen.nl.

Misschien ook interessant...

Sport & FEC Seminar

Geld biedt kansen, maar kan tegelijkertijd risico's met zich meebrengen. Hoe zorg je als sportvereniging voor een optimale financiële huishouding, maar voorkom je tegelijkertijd dat dubieuze ‘weldoeners' spelers betalen of investeringen in jouw vereniging doen om geld wit te wassen?

Beperkt aantal toeschouwers toegestaan bij NK

Nog een paar weken en dan barst op drie plekken in het land de strijd om de nationale titels los tijdens de Nederlandse kampioenschappen 2020! In verband met het coronavirus zien we ons genoodzaakt enkele maatregelen te treffen, die we nu alvast met je delen.

Online bijeenkomst voor begeleiders G-bowlen

Maandag 1 februari organiseert de NBF een netwerkbijeenkomst voor alle begeleiders die in Nederland betrokken zijn bij het bowlen voor mensen met een verstandelijke beperking. De bijeenkomst is bedoelt met elkaar de actualiteit rondom het coronavirus te bespreken en de gevolgen daarvan voor de specifieke doelgroep.

Lizzy Flapper en Xavi van Diest winnen YET stop in België

Tijdens het Internationale JIC Sinjoor Jeugd Toernooi in België, de tweede stop in de Youth Euro Trophy (YET), kwamen ook dit seizoen weer veel Nederlandse jeugdleden in actie. Flapper en Van Diest gingen er in hun klasse met het goud vandoor.