Update coronavirus: Nieuwe maatregelen van kracht voor de komende drie weken

dinsdag 29 september 2020

We moeten met elkaar weer een tandje terugschakelen in onze activiteiten, om zo een hogere piek in het aantal coronapatiënten te voorkomen. We zijn op zoek naar de exacte gevolgen voor onze sportieve activiteiten. In deze update proberen we zoveel mogelijk antwoorden te verzamelen.

corona anderhalve meterWe moeten met elkaar weer een tandje terugschakelen in onze activiteiten, om zo een hogere piek in het aantal coronapatiënten te voorkomen. We zijn op zoek naar de exacte gevolgen voor onze sportieve activiteiten. In deze update proberen we zoveel mogelijk antwoorden te verzamelen.

Laatste update: 08.52 uur

Nieuwe maatregelen
Maandag 28 september zijn nieuwe, landelijke maatregelen aangekondigd tegen de verdere verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen gaan in op dinsdag 29 september, vanaf 18.00 uur, en zijn in ieder geval drie weken van kracht. De strekking is helder: We moeten met elkaar weer pas op de plaats maken.

Net als na eerdere persconferenties zijn er ook nu volop vragen over de uitwerking van de maatregelen op onze sport. Wij gaan daarbij zelf op zoek naar antwoorden en weten dat er bij NOC*NSF en andere bonden hard gewerkt voor aan verduidelijking voor de sport breed. De verwachting is dat de eerste resultaten van deze verduidelijking later vandaag gereed zijn.

Voor nu is het alvast handig om de veel gestelde vragen van VWS door te kijken omdat daar antwoorden te vinden zijn op een aantal vragen die gisteravond al opgekomen zijn. Zie daarvoor: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sport

Gevolgen voor de bowlingsport
Waar de antwoorden op de website van rijksoverheid vrij helder zijn, weten we inmiddels dat wat voor de sport opgaat niet één op één kan worden overgenomen voor de bowlingsport. Dit heeft te maken met het feit dat wij onze sport in horecagelegenheden beoefenen.

Net als bij vorige maatregelen, lijkt het verstandig om vooral lokaal in gesprek te gaan met betrokken partijen. Leden van de bowlingverenigingen adviseren we hun vragen te delen met het verenigingsbestuur. Verenigingsbesturen adviseren we om in gesprek te gaan met de ondernemer. Over wat lokaal wel en niet is toegestaan (en wie daarover contact opneemt met de gemeente) en hoe invulling gegeven kan worden aan deze nieuwe situatie. De eerste oplossingen hebben we op social media al voorbij zien komen, zoals het verplaatsen van een leagueavond naar een andere avond, waardoor het mogelijk is om voor 22.00 uur klaar te zijn.

Ons vermoeden is dat we op de volgende vragen geen antwoorden krijgen die voor het hele land gelden:
- Mogen wij er vanuitgaan dat onze activiteiten onder sport vallen, waardoor er meer dan 30 personen tegelijk mogen bowlen, ondanks dat we onze activiteiten in een horecagelegenheid beoefenen?
- Zo ja, mag dan ook het bowlingcentrum langer dan 22.00 uur open blijven?

Blijf in contact
We wachten nieuwe informatie vanuit NOC*NSF en de autoriteiten af. Om 11.00 uur komt vandaag het NBF-bestuur online bij elkaar om de persconferentie te bespreken. Ons advies is om in contact te blijven, binnen de vereniging, met de ondernemer en met de gemeente.

Voor vragen zijn wij natuurlijk ook nog steeds bereikbaar. Stel ze vooral via een mail naar info@nbfbowlen.nl of in MS Teams op het kanaal voor de voorzitters van alle aangesloten verenigingen.

Zodra er meer antwoorden op de vragen zijn, volgt er een update op onze website.

We rekenen erop dat ook jij je bijdrage levert om een hogere piek van het aantal coronapatiënten tegen te gaan. Houd je aan de nieuwe regels, let goed op jezelf en houd rekening met anderen. En gebruik zeker nu de bowlingsport voor ontspanning en om in beweging te blijven!

Misschien ook interessant...