Update coronavirus: Bizarre tijden voor bowlingondernemers

zaterdag 30 mei 2020

Het zijn bizarre tijden voor bowlingondernemers en daarmee ook voor de Nederlandse Bowling Federatie en alle aangesloten leden. De afgelopen 3 dagen is er een storm van tegenstrijdige berichten op ons afgekomen, waaruit op moment van schrijven nog altijd geen duidelijkheid gecreëerd kan worden.

Het zijn bizarre tijden voor bowlingondernemers en daarmee ook voor de Nederlandse Bowling Federatie en alle aangesloten leden. De afgelopen 3 dagen is er een storm van tegenstrijdige berichten op ons afgekomen, waaruit op moment van schrijven nog altijd geen duidelijkheid gecreëerd kan worden.

Standpunt blijft overeind
Voordat we hier een update doen over de huidige stand van zaken, is het goed te vermelden dat het standpunt van zowel de NBF als de Nederlandse Vereniging voor Bowlingondernemers (NVB) onveranderd is: Als de horeca open mag per 1 juni, dan begrijpen wij niet waarom de bowlingcentra niet ook op 1 juni open mogen!

De NVB komt op voor de branche, zoals wij opkomen voor onze sport. Daarbij verliezen we geen moment de volksgezondheid uit het oog, dat is en blijft het aller belangrijkste in deze tijd. Maar zolang er geen onderbouwde argumenten zijn waarom het openen van de bowlingcentra en daarmee het toestaan van de bowlingsport een gevaar voor de volksgezondheid is, blijft ons gezamenlijke standpunt overeind.

Tegenstrijdige berichtgeving
Donderdag 28 mei ontvingen wij het bericht dat binnensport per 1 juli weer is toegestaan. Een positief bericht, omdat deze versoepeling eerst op 1 september stond. “Het is nog steeds geen 1 juni, maar het is in ieder geval iets.” Zo was de stemming bij de NBF en NVB op donderdag.

De afgelopen dagen ontvingen wij veel berichten van bowlingcentra, die binnen hun veiligheidsregio het bericht hadden ontvangen dat zij per 1 juni weer open mogen, met in achtneming van alle verordeningen. Echter ontvingen wij de afgelopen 48 uur net zoveel berichten van centra, bij wie de goedkeuring toch weer is ingetrokken. We kunnen ons voorstellen dat deze tegenstrijdige berichtgeving voor ondernemers ontzettend hard aankomt.

“Alleen zitten is toegestaan”
Een bericht vanuit Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op donderdagavond zorgt bij veel ondernemers voor twijfel. In de noodverordening is opgenomen dat gasten gebruik moeten maken van een zitplaats (aan tafel of aan de bar). Dit roept enkele vragen op aangezien de regels vanuit de noodverordening voor meerdere interpretaties vatbaar zijn. Zo wordt bijvoorbeeld niet expliciet genoemd dat daarmee bowlen (en/of darts of biljart) niet is toegestaan.

Daarnaast ontvangen wij vrijdag van NOC*NSF het bericht dat de versoepeling voor binnen sporten op losse schroeven staat en dat mogelijk pas weer per 1 september mogelijk is. Dit bericht zorgt voor nog meer onzekerheid en nog meer vragen.

Huidige stand van zaken
We hebben inmiddels bij verschillende instanties zoals NOC*NSF, Veiligheidsberaad, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om meer duiding gevraagd. Daarnaast hebben we regelmatig contact met de NVB en collega sportbonden, zoals de dartsbond en biljartbond, die in een vergelijkbare situatie zitten. Helaas hebben we tot op heden nog geen concrete antwoorden ontvangen. We blijven er dan ook alles aan doen om antwoorden te krijgen. Zodra er meer duidelijk is, delen wij een nieuwe update.

Ons advies aan bowlingondernemers is om met lokale autoriteiten (gemeente) in gesprek te blijven over de afwegingen die in de betreffende veiligheidsregio worden gemaakt.

Kijk voor meer updates en overige informatie met betrekking tot het coronavirus op nbf.bowlen.nl/corona.

Misschien ook interessant...