Anderhalve week lang 'opgesloten' in Finland. Resultaat: Veel nieuwe kennis & inzichten.

dinsdag 1 oktober 2019

De afgelopen weken vonden in het nationale trainingscentrum van Finland, in Kuortane om precies te zijn, diverse ETBF opleidingen én iCoach plaats. De NBF werd er goed vertegenwoordigd.

De afgelopen weken vonden in het nationale trainingscentrum van Finland, in Kuortane om precies te zijn, diverse ETBF opleidingen én iCoach plaats. De NBF werd er goed vertegenwoordigd.

Iedere twee jaar verzamelen in Finland
Dat klinkt als een mooi snoepreisje, maar het is iedere keer weer hard werken. Aanwezigheid in Finland tijdens de opleidingen die de European Tenpin Bowling Federation (ETBF) organiseert, betekent dat er ontzettend lange dagen gemaakt worden, waarbij weinig tijd is om bijvoorbeeld even een frisse neus te halen. Een snoepreisje is het dus zeker niet, waardevol des te meer!

De diverse opleidingen worden georganiseerd o.a. voor trainers, coaches en docenten. Iedere twee jaar komt een groot deel van deze opleidingen binnen een tijdsbestek van enkele dagen aan bod, in combinatie met iCoach, een internationale coaching conferentie.

Verschillende Nederlanders wisten deze opleidingen en/of de conferentie al te vinden, maar sinds enkele jaren is de NBF nauwer betrokken bij de ETBF als het gaat om het opleiden van trainers en in het verlengde daarvan, de bowlers in Nederland. Opleidingsdocenten Wendy Haak en Ben van Spronsen hebben veel tijd geïnvesteerd in het eigen maken van de stof die binnen de ETBF wordt aangeboden, waardoor zij deze kennis al enkele jaren kunnen overdragen aan cursisten in Nederland. Een kwaliteitsimpuls voor onze opleidingen, omdat het daarvoor een grotere uitdaging was om bij te blijven bij de laatste trends & ontwikkelingen binnen onze sport. Tevens hebben we voor onze opleidingen nu de beschikking tot meer onderzoek en beeldmateriaal.

Up to date blijven
Omdat het voor ons zaak is om bij te blijven, wordt iedere twee jaar bekeken of het goed is een afvaardiging namens de NBF naar Finland te sturen. Zo ook dit jaar. Haak en Van Spronsen waren aanwezig bij iCoach, maar volgden ook opnieuw de ETBF Level III opleiding, om weer volledig up to date terug te keren in Nederland, klaar voor een nieuw seizoen met opleidingen voor onze trainers.

Daarbij krijgen zij vanaf dit seizoen ondersteuning van Bert Breems en Edwin ten Brink. Beide trainers hebben in Finland ook de ETBF Level III opleiding afgerond, waardoor zij nu ingezet kunnen worden als docent voor onze opleidingen. We zijn ontzettend blij dat Haak en Van Spronsen, die al ruim 10 jaar actief zijn binnen onze opleidingen, versterking krijgen in de persoon van Breems en Ten Brink. Dit zorgt voor meer flexibilteit en borging binnen onze opleidingen.

Naast dit viertal waren ook Team NL Bowling bondscoaches Marieke de Jong en Peter van Zijp aanwezig bij iCoach, waarna Van Zijp ook nog zijn certificaat voor ETBF Level III wist te behalen.

Kennisdeling
Bij terugkomst in Nederland start eigenlijk pas deel 2 pas: Het verwerken van alle informatie én het delen ervan. De informatie wordt gedeeld binnen de begeleidingsstaf van Team NL Bowling, maar ook onder alle betrokkenen bij de regionale jeugdselecties. Daarnaast brengen we alle kennis over tijdens onze opleidingen, bijscholingen en workshops met als doel dat alle bowlers in Nederland daar beter van worden. Van de absolute top in de nationale selecties, tot de beginner die bij een vereniging binnenkomt en zijn/haar eerste training krijgt van een opgeleide trainer.

We bedanken het zestal voor de inspanningen in Finland en bij het uitbreiden van de olievlek over Nederland.

Foto: Het internationale gezelschap dat bij elkaar komt in Finland (klik voor vergroting)

Misschien ook interessant...