Nederlandse Bowling Federatie
 
Bowlen.nl  
  Home » Wedstrijdbowlen » De internationale bowlingwereld Nederlandse Bowling Federatie Nederlandse Bowling Federatie YouTube LinkedIn Facebook Twitter Instagram Mobiele App
 
World Bowling
 
World Bowling is de wereldwijde bond voor de gehele bowlingsport. World Bowling behartigt de belangen voor de sport op mondiaal niveau. De belangrijkste activiteiten van de bond zijn op dit moment: De Olympische ambitie, algemene bowlingpromotie, het organiseren van WK's, het organiseren van de World Bowling Tour samen met de PBA en het behartigen van de belangen van alle nationale federaties.
 
 


WBT
 
De World Bowling Tour bestaat sinds 2011 en wordt georganiseerd door World Bowling. Met toernooien over de hele wereld draagt de tour bij aan de globalisering van de sport. Elk seizoen kunnen spelers punten verzamelen op de tour met een heuze wereldranking als gevolg. De beste drie spelers mogen ieder jaar deelnemen aan de WBT Finals in Las Vegas. Sinds 2013 zijn de WBT toernooien ook onderdeel van de PBA. De winnaar op de WBT wint dus ook een PBA titel. 

 
 


EBT
 
De Europese Bowling Tour is de belangrijkste tour in Europa. De tour, die tegenwoordig professionals uit de hele wereld aantrekt, wordt ook veelvuldig bezocht door onze Nederlandse sterren. Jaarlijks vinden er ongeveer 15 toernooien plaats. Na deze toernooien plaatsen alleen de beste spelers zicht voor de EBT masters. De EBT komt ook één keer per jaar naar Nederland, Tilburg, voor het  Hammer Bronzen Schietspoel Toernooi.
 
 


ISBT
 
De ISBT is een bowlingorganisatie voor 50+ toernooien binnen Europa. Alle toernooien zijn ‘open’ voor alle spelers aangesloten bij een bowlingfederatie die valt onder het WTBA reglement. Alle bowlers die in het voorafgaande kalenderjaar de minimale leeftijd van 49 jaar hebben, kunnen deelnemen aan de door de ETBF erkende toernooien.

De toernooien hebben allemaal een apart Dames en Heren klassement en idem een prijzenpot. Er is een leeftijd gerelateerdebonus van toepassing. Voor elk jaar boven de 50 krijgt elke speler 1 bunuspunt per leeftijdsjaar. ( met inachtneming van voorgaande)
Voorbeeld: als u op 31 dec. van enig jaar 52 wordt, krijgt u het gehele kalenderjaar 2 leeftijd bonuspunten.

 
 


ETBF
 
De European Tenpin Bowling Federation is de continentale bowlingbond voor Europa. De bond staat boven de nationale bonden in Europa en samen met de ABF(Azië) en PABCON (Amerika) onder World Bowling. De ETBF houdt zich vooral bezig met belangenbehartiging, het organiseren van de Euroean Bowling Tour, Europese kampioenschappen, coachopleidingen en congressen.
.
 
 


PBA
 
De Professional Bowling Assossiaton is de organisatie voor het professionele bowlen. De PBA's belangrijkste taak is het organiseren van de PBA tour. Deze prof tour, die tegenwoordig dankzij de samenwerking met World Bowling over de hele wereld gaat. maakt het mogelijk om bowlen als beroep uit te oefenen. Bijna wekelijks strijden wereldsterren als Jason Belmonte, Dominic Barret en Jakob Butturf om (major)titels en hoofdprijzen die als snel oplopen naar bedragen van 50000 euro per toernooi.
 
 


YET
 
De Youth Euro Throphy is een Europese Tour voor spelers t/m 24 jaar. De tour bestaat officieel sinds 2009 en heeft inmiddels zeven toernooien op de agenda staan met een achtste op komst. Tijdens alle stops kunnen de spelers in verschillende klassen punten verdienen. De top acht van elke klasse speelt op het eind van het seizoen de YET Finale. Door de jaren heen is er zeer veel Nederlands succes geweest op de tour.