Nederlandse Bowling Federatie
 
Bowlen.nl  
  Home » Topsport » Doping Nederlandse Bowling Federatie Nederlandse Bowling Federatie YouTube LinkedIn Facebook Twitter Instagram Mobiele App
 
Dopingcontroles
 
Naarmate je op hoger niveau sport bestaat de kans dat je te maken krijgt met dopingcontroles. In Nederland worden deze controles voornamelijk uitgevoerd door de Dopingautoriteit. In het buitenland kunnen sporters ook gecontroleerd worden door de Internationale Federatie, het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) en door de organisatie van een sportevenement. 

Op www.dopingautoriteit.nl is veel informatie te vinden over doping, dopingcontroles en de rechten en plichten van de sporters.

De dopingcontroleprocedure 
Zorg dat je op de hoogte bent van de rechten en plichten tijdens een dopingcontrole. Hierdoor kom je nooit voor verrassingen te staan. Heb je nog nooit een dopingcontrole ondergaan? Bekijk dan de online video. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe een door de Dopingautoriteit uitgevoerde dopingcontrole verloopt.
>> www.dopingautoriteit.nl/dopingcontrole

De dopinglijst 
Je bent als sporter altijd zelf verantwoordelijk voor wat zich in je lichaam bevindt. Het is daarom van belang alle medicijnen en voedingssupplementen vooraf goed te controleren op de aanwezigheid van doping. Of het nu gaat om iets dat door een arts wordt voorgeschreven of om een middel dat bij de drogist wordt gekocht: in beide kunnen dopinggeduide stoffen voorkomen.
>> www.dopingautoriteit.nl/dopinglijst

Medicijngebruik 
Wanneer je om medische redenen medicijnen gebruikt die op de dopinglijst staan, kun je daar een ontheffing voor aanvragen. In Nederland wordt dit een dispensatie genoemd, in het buitenland wordt vaak de term Therapeutic Use Exemption (TUE) gebruikt. Kom je dus in aanmerking voor dopingcontroles, kijk dan op de website waar je de dispensatie dient te regelen.
>> www.dopingautoriteit.nl/GDS

Doping in je vitaminepil? 
Voedingssupplementen kunnen vervuild zijn met doping. Dit geldt ook voor multi-vitamines en vitamine C. Hierdoor loop je onbewust het risico positief testen bij een dopingcontrole. Om de kans op zo’n onbedoelde positieve dopingcontrole te minimaliseren, is het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) ontwikkeld. Gebruik alleen NZVT-goedgekeurde voedingssupplementen, dan hou je het risico op een positieve controle zo klein mogelijk.
>> www.dopingautoriteit.nl/NZVT

Drugs
Drugs zoals cannabis, XTC en cocaïne zijn alleen binnen wedstrijdverband verboden. Buiten wedstrijdverband zijn ze dus toegestaan. Maar let wel op! Cannabis is bijvoorbeeld enkele weken tot maanden na gebruik nog te vinden in je urine. En als het bij een dopingcontrole binnen wedstrijdverband nog wordt aangetroffen, dan test je positief!
>> www.dopingautoriteit.nl/magdit/drugs

100% Dope Free
100% Dope Free is een campagne waarbij je als sporter nee kunt zeggen tegen doping. Het is een manier van leven waarbij je zelf de verantwoordelijkheid neemt voor een dopingvrije sport. Ga dus naar de website, teken het statement tegen doping en draag de 100% Dope Free – True Winner armband. Want sport is veel te mooi voor doping!
>> www.100procentdopefree.nl

Vragen? Mail de Dopingautoriteit! 
Alle dopingvragen kunnen gemaild worden naar dopingvragen@dopingautoriteit.nl. E-mails worden binnen één werkdag beantwoord. 

Kijk ook eens op www.dopingautoriteit.nl/tips.
 


Tips voor een schone sport
 
 
 


Dopingwaaier app
 
De nieuwe dopingwaaier is een app. Klik hier voor meer informatie en om de app te downloaden.