Nederlandse Bowling Federatie
 
Bowlen.nl  
  Home » Actueel » Nieuws Nederlandse Bowling Federatie Nederlandse Bowling Federatie YouTube LinkedIn Facebook Twitter Instagram Mobiele App
 
Nieuws
 

Team NL Bowling U18 wint medaillespiegel EK Jeugd

donderdag 25 april 2019
Team NL Bowling U18 was van 14 t/m 21 april in Wenen actief op de European Youth Championships 2019. Met 2x goud, 1x zilver en 2x brons was Nederland, samen met Finland, het succesvolste land van de kampioenschappen.

Geoliede machine
De ploeg van bondcoaches Peter van Zijp, Marieke de Jong en Jord van Weeren reisde vrijdag 12 april met 8 spelers af naar de Oostenrijkse hoofdstad. Vanuit de NBF was collega Jan Jaap van der Sar het gehele toernooi aanwezig. Hij zag een geoliede machine: "Vanuit mijn rol als topsportcoördinator werk ik nu al jaren samen met Marieke, Peter en Jord. Dat bevalt erg goed en we zijn ook heel tevreden over de samenwerking. Voor hen als trio was dit het vijfde evenement samen en het was mooi om te zien hoe zij te werk gaan. Direct bij binnenkomst op vrijdagmiddag gaat iedereen in de actieve modus. De registratie wordt geregeld, spelers worden voorbereid op de training en wordt direct van alles uitgezocht. Daarbij heeft het drietal weinig woorden nodig. Ze weten wat ze aan elkaar hebben en dat iedereen zijn of haar bijdrage levert," aldus Van der Sar. Hij vervolgt: "Gedurende de week was dit niet anders. Het drietal verdient een groot compliment voor hun bijdrage aan de prestaties die dit jaar en voorgaande jaren geleverd zijn. Ze blijven zelf liefst zoveel mogelijk op de achtergrond, maar ik maak graag van deze gelegenheid gebruik om mijn waardering over te brengen."

Succes van begin tot eind
Direct op de eerste dag was het raak voor het Nederlands team: In het Doubles Event behaalden Mike Bergmann & Brent de Ruiter overtuigend de halve finale, daarmee dus verzekerd van minimaal brons. Een dag later presteerden Sharon Rietveld & Beaudine Kriele hetzelfde. In de halve finale gingen zij onderuit, waardoor zij het brons kregen. De Ruiter & Bergmann bleken onverslaanbaar als duo en kroonden zich tot Europees kampioen.

In het Team Event dat volgde hadden zowel de jongens als de meisjes het moeilijk. Er werd niet goed genoeg gepresteerd om in aanmerking te komen voor een medaille. Een teleurstelling na het zo succesvol verlopen Doubles Event.

In het Singles Event sloeg de sfeer snel om, in positieve zin. De Ruiter leide de voorronde van begin tot eind, wat hem uiteindelijk ook de Europese All Events titel opleverde en een plek in de halve finales. Die ging helaas verloren, maar De Ruiter kon dus direct nog een gouden en zilver medaille bijschrijven. Ook de andere leden van het team presteerden goed, met als resultaat dat maar liefst zes spelers zich in de Top 24 hadden gespeeld wat recht gaf op deelname aan het Masters Event.

Voor debutanten Lizzy Flapper en Micha Groot viel het evenement zwaar. Het lukte, mede door spanning, niet om het niveau te halen waarvan we weten dat ze het kunnen halen. Minder zijn beide spelers er niet van geworden, maar deze ervaring pakt niemand ze meer af.

Twee andere debutanten wisten direct het Masters Event te halen. Beejée Westerdijk leek hierin ook op weg naar de 2e ronde, maar strandde ondanks mooie scores toch direct in de eerste ronde. Zij kan terugkijken op een zeer geslaagd debuut. Net als Kenneth Ramos, die er zelfs in slaagde de tweede ronde van het Masters Event te halen. Zijn tegenstander moest ook alles uit de kast halen om Ramos van zich af te schudden.

De tweede ronde was helaas ook het eindstation voor Rietveld en De Ruiter. Bergmann bereikte knap de kwartfinale. Hierin stond hij ongelofelijk goed te gooien, maar hij trof een tegenstander die 'm op een paar pins de baas was. Dat was toch een bittere pil voor Bergmann, die al aan zijn vijfde EK jeugd toe was en dus volledig met de coaches was meegegroeid. Dat had een mooier einde verdiend.

Een mooi einde van het evenement dat Kriele wel wist te behalen. Zij overleefde twee rondes, na in de eerste al vrij te zijn, en plaatste zich zo voor de halve finale. Hierin ontketende zich een waar gevecht, waarin Kriele helaas niet als winnaar uit de strijd kwam. Toch sloot zij, en daarmee de gehele ploeg, het toernooi hiermee af met een bronzen medaille. En dat leverde de, gedeelde, eindzege in de medaillespiegel op. Een resultaat om zeer trots op te zijn.

Terugblik
Hierboven zijn de EKJ in een notendop samengevat. Ga voor uitgebreidere verslagen per dag naar onze EYC 2019 webpagina. Klik hier om de pagina te bezoeken. Op de instagram en facebook accounts van Team NL Bowling zijn foto's en video's te vinden.

Het volgende evenement voor Team NL Bowling het EK heren in München, medio juni. Blijf het team volgen op social media op jacht naar nieuwe successen.

Foto: De begeleidingsstaf met v.l.n.r. Jord van Weeren, Marieke de Jong en Peter van Zijp

<< Terug naar nieuwsberichten