Nederlandse Bowling Federatie
 
Bowlen.nl  
  Home » Actueel » Nieuws Nederlandse Bowling Federatie Nederlandse Bowling Federatie YouTube LinkedIn Facebook Twitter Instagram Mobiele App
 
Nieuws
 

EYC dag 7: Team NL Bowling sluit emotionele dag af met brons

zondag 21 april 2019
Beaudine Kriele heeft tijdens de slotdag van de Europese jeugdkampioenschappen 2019 in Wenen de bronzen medaille gewonnen in het Masters Event! Een prachtig slot op wat voor Team NL Bowling een succesvol EKJ is geweest.

Brons!
Doordat Kriele zich als 6e had geplaatst voor het Masters Event, was zij direct gekwalificeerd voor de tweede ronde. Herin werd zij gekoppeld aan teamgenote Sharon Rietveld, die in de eerste ronde Jennifer Grace uit Engeland aan de kant had gezet, en waarmee Kriele eerder deze week nog brons won in het Doubles Event.

De organisatie maakte eerst bekend dat beide meisjes tegen een ander moesten spelen en waren daar blij mee. Toen ze toch tegen elkaar moesten spelen, bracht dat de nodige emoties met zich mee. Dit kwam het spel niet ten goede, maar Kriele ging hier het beste mee om. Met 2-0 trok ze de wedstrijd naar zich toe en zo plaatste ze zich voor de kwartfinale.

Hierin wachtte Ottilla Gunnarsson uit Zweden. Met 201-188 won de Zweedse de eerste game, maar Kriele vocht zich terug in de tweede: 219-199. Een beslissende derde game moest gespeeld worden. Het werd een zenuwslopende game, waarin Kriele haar hoofd koel wist te houden, wat resulteerde in een 183-174 overwinning! Daarmee verzekerde Kriele zich van een plek in de halve finale.

De Engelse Issy Allen werd hierin aan tegenstander. In de eerste game was Kriele op één open frame niet te stoppen. Met 265-191 was de finale een stapje dichterbij gekomen. In de tweede game waren de rollen echter omgedraaid en was Allen niet meer te stoppen. Zij maakte gelijk door de game met 235-174 te winnen. Ook nu een beslissende derde game dus, waarin Kriele dit keer te kort kwam. Ondanks dat ze goed scoorde, was het niet genoeg: 203-245. Zo moest Kriele genoegen nemen met de bronzen medaille! Een geweldig resultaat natuurlijk voor de 16-jarige. Ze kan terug kijken op een geweldig toernooi waar ze haar ervaring van eerdere evenementen goed heeft ingezet. En twee bronzen medailles mee naar huis nemen is een resultaat om ontzettend trots op te zijn.

Masters Event
Team NL Bowling begon het Masters Event in totaal met zes spelers, op zich al een geweldig resultaat. Naast Rietveld, wisten ook Kenneth Ramos en Mike Bergmann hun eerste wedstrijd te winnen. Voor Beejée Westerdijk kwam er helaas in de eerste ronde al een eind aan haar toernooi. Ondanks mooie scores verloor zij 2-1 van Andrea Kvernhusløkken uit Noorwegen.

In de tweede ronde stroomde ook de als eerste geplaatste All Events kampioen Brent de Ruiter in. Hij speelde tegen Laurynas Narusis en kreeg maar moeilijk vat op de kleine man uit Litouwen. De eerste game ging verrassend verloren met 219-194. In de tweede game toonde De Ruiter zijn klasse die hij al de hele week laat zien en zo kwam hij terug tot 1-1. Toch ging het mis in de beslissende derde game, waarin Narusis de wedstrijd met 217-204 naar zich toe trok. Zo kwam er voor De Ruiter een zuur einde aan een geweldig evenement, waarin hij 2x goud en 1x zilver heeft gewonnen.

Een heel ander gevoel hield debutant Ramos aan de Masters over. Hij versloeg in de eerste ronde Jesse Ahokas uit Finland met overtuigende cijfers: 216-213, 219-222 en 247-185. In de tweede ronde wachtte een andere lefty: Paul Sullivan Purps uit Duitsland. Het werd een mooi gevecht. Ramos won de eerste game met 213-180, maar was in de tweede game zoekende naar de juiste lijn. Het kostte hem de game, het werd 191-162 voor onze Oosterbuur. In de derde game gingen beide talenten er vol voor, met Sullivan Purps als uiteindelijke winnaar: 232-224. Ramos gaat helaas zonder medaille naar huis, maar met resultaten om enorm trots op te zijn en een bak aan ervaring die hem in de toekomst nog van pas kunnen komen!

Trots mag Mike Bergmann ook zijn, al houdt ook hij een zure nasmaak over aan het Masters Event. In de eerste ronde werd de Fransman Hugo Bonnefoy met overtuigende cijfers en een 2-0 overwinning aan de kant gezet. De ontspanning was er en de vastberadenheid om te knallen was van het gezicht van Bergmann af te lezen. Dit bleek ook in de tweede ronde, waarin hij opnieuw tegen een Fransman speelde, Enzo Franco dit keer. Het werd een mooi duel, waarin Franco de eerste game won (204-195). In de tweede game kwam Bergmann terug, die met name heel sterk was bij het maken van spares. Met 197-184 werd het gelijk en moest ook hier de derde game beslissing brengen. Bergmann was in die derde game niet te stoppen. Met 279 tegen 186 hield hij Franco ver achter zich en zo plaatste hij zich voor de kwartfinales. Een fase in het toernooi dat vorig jaar zijn eindstation was. 

Zou het Bergmann dan lukken om tijdens zijn vijfde en laatste EYC een Masters medaille te winnen. Het antwoord is helaas nee. De eerste game tegen Patrick Weichert uit Duitsland brak één matige bal Bergmann op, hij verloor met 247-245. In de tweede game scoorde Bergmann nóg beter, met 249 tegen 163. Ook in de derde game vielen de strikes en spares achter elkaar bij Bergmann, wat hem een score van 228 opleverde. De Duitser scoorde echter nog beter, 247, en plaatste zich daarmee voor de halve finale.

Succesvol EYC afgelopen
De Europese jeugdkampioenschappen zijn hiermee ten einde. Het zijn ontzettend succesvolle kampioenschappen geweest voor het team van bondscoaches Peter van Zijp, Jord van Weeren en Marieke de Jong met twee gouden, één zilveren en twee bronzen medailles. Een resultaat om mee thuis te komen! 

En dat gebeurt maandag 22 april rond 16.30 uur op Schiphol, na een vlucht vanuit Wenen, waar het Nederlands team met de medailles om de nek door ons en familie & vrienden ontvangen wordt.

Voor meer dagverslagen, handige links en meer over de EYC 2019, klik hier

Wij feliciteren Team NL Bowling U18 met de geweldige prestaties die zijn geleverd en wensen het gehele team en alle supporters een veilig terugreis.

Foto: Bronzen medaillewinnares Beaudine Kriele met haar coaches.

<< Terug naar nieuwsberichten