Nederlandse Bowling Federatie
 
Bowlen.nl  
  Home » Actueel » Nieuws Nederlandse Bowling Federatie Nederlandse Bowling Federatie YouTube LinkedIn Facebook Twitter Instagram Mobiele App
 
Nieuws
 

ECC 2018: Jacobs knap 5e, De Gelder mist de top 16 op een haar

zondag 28 oktober 2018
Van 24 t/m 28 oktober werd in Langen, Duitsland, de European Champions Cup 2018 georganiseerd. Namens Team NL Bowling kwamen Chantal Jacobs en Nick de Gelder in actie. Met wisselend succes.

Grote uitdaging
Voor beide EK-gangers was het de eerste deelname aan het evenement en dat brengt toch de nodige spanning met zich mee. Voor Jacobs was daar in de eerste serie op woensdagochtend weinig van te merken. Op de baan begeleid door Michael Sassen schoot zij uit de startblokken en stond ze na de eerste serie op een mooie tweede plek met 1743 (gem. 217,9). De Gelder kende die avond een heel goede eerste game (243), maar kreeg het daarna toch lastiger. Met name twee andere linkshandigen zaten hem dwars en daar kon hij niet altijd een passende oplossing voor vinden. Na de 1e serie vonden we De Gelder terug op de 20e plek met 1610 (gem. 201,2). 

Donderdagmiddag was het opnieuw de beurt aan Jacobs, met als doel een plek in (de buurt van) de top 4 vast te houden. Gedurende het gehele event wordt de pinfall meegenomen tot de top 4, dus het is vanaf het begin van belang die top 4 in zicht te houden. Iets waar Jacobs die middag helaas niet helemaal in slaagde. Het werd een gevecht met zichzelf en dat resulteerde in een ietwat teleurstellende 1586 (198,2). Nog steeds goed voor een vijfde plek, maar wel met een achterstand van 80 pins op de top 4.

Vrijdagochtend begon De Gelder aan zijn uitdaging om de top 16 te halen, wat nodig was om het toernooi in ieder geval met één dag te verlengen. De Gelder zette een stijgende lijn in die halverwege de serie resulteerde in 235 - 247 - 237 op rij. Het bracht hem in een goede uitgangspositie. Helaas brak het moraal in de zevende game van de dag: Een 147 game gooide roet in het eten. In de laatste game kwam er nog een 193 uit zijn tenen, maar het leek niet genoeg. In de middag kwamen de andere heren in actie en De Gelder was afhankelijk van een offday van 3 á 4 spelers. Helaas bleek het er aan het eind van de middag één te weinig: de total pinfall van 3251 (gem. 203,2) bleek goed voor de 17e plek, 46 pins te kort voor de top 16.

Zo kwam er een wat zuur einde aan het debuut van De Gelder voor Team NL Bowling bij de senioren. Toch mag De Gelder tevreden terugkijken op de afgelopen periode, waar hij door zijn nationale titel deelname aan de ECC al heeft bereikt op zijn 18e. De 16 games die hij daar gespeeld heeft leveren een mooie ervaring op en veel leermomenten. Die komen in de toekomst zeker nog van pas!

Op de naar de finale
Het doel was zaterdagochtend helder voor Jacobs: Het gat verkleinen met de top 4 om uitzicht te houden op een medaile. De top 4 bestond op dat moment uit Mai Ginge Jensen (DEN), Nadine Geissler (DUI), Eliisa Hultinen (FIN) en Solene Goron (FRA). Jacobs kende een aardig begin, maar kreeg het toch lastig. Daar stond tegenover dat de dames in de top eigenlijk geen steken lieten vallen. Met een 1612 serie voor Jacobs (gem. 201,5) was het gat niet kleiner geworden, maar zelfs groter. Het verschil tussen de top 4 en de nummer 5 was bijna 200 pins en daarmee leek final step 2 met de top 8 nog maar een formaliteit.

Jacobs had wel voldoende gegooid om die top 8 nog veilig te stellen. Daarmee was een resultaat behaald waar vooraf voor getekend zou zijn. Maar toch knaagde het gevoel dat er meer in zat. Nog één keer alles geven op zondagochtend en wie weet was er nog kon gebeuren.

Jacobs toonde karakter door het bijltje er niet bij neer te gooien, maar inderdaad nog een keer het onderste uit de kan te halen. Na twee games had Jacobs het gat al flink verkleind: 242 en 245 tegenover 159 en 201 van de Duitse. Zou er dan toch nog een stunt in de maak zijn? Helaas niet. De Duitse kwam terug met 254 en daarmee was de beslissing gevallen. De geweldige serie van 922 (gem. 230,5) bracht Jacobs wel terug op de 5e plek, waarmee ze o.a. nog de twee Zweedse deelneemsters achter zich liet. Net te kort voor een medaille, maar zeker een resultaat om zeer tevreden mee te zijn!

Denemarken en Duitsland pakken het goud
In de halve finales overtuigden beide Scandinavische dames en in het duel om het goud pakte Mai Ginge Jensen zeer verdiend het goud. De Europees kampioene Masters en All Events van het EWC 2018 stond vanaf dag 1 bovenaan de ranking en heeft die plek niet meer af gestaan. Zo pakte de Deense terecht haar derde gouden medaille van dit kalenderjaar.

Bij de heren ook een Deen in de finale: Jesper Agerbo. Hij nam het op tegen de favoriet voor het thuispubliek: Bodo Konieczny uit Duitsland. Na één game leek Denemarken er met de dubbel vandoor te gaan, maar in het vervolg werd de finale toch in Duits voordeel beslist. De beslissende game ging met 263 - 258 naar Konieczny!

Terugblik en op naar Las Vegas
Terugblikken op de ECC 2018 kan op verschillende manieren. Alle scores en eindstanden na de verschillende rondes vind je hier. Voor foto's en video's kun je terecht op de facebookpagina van Team NL Bowling: klik hier. Met dank aan Michel de Gelder voor een groot deel van de foto's. 

Bij Team NL Bowling vindt deze week een wisseling van de wacht plaats: Jacobs en De Gelder maken plaats voor Ghislaine Stigter-van der Tol, Phil Hulst en coach Jord van Weeren. Zij vertrekken zaterdag 2 november naar Las Vegas om Team NL Bowling te vertegenwoordigen tijdens de QubicaAMF World Cup 2018. Ook deze afvaardiging is natuurlijk te volgen via onze website en diverse social media kanalen. Klik hier voor een overzicht en meer informatie.

<< Terug naar nieuwsberichten