Nederlandse Bowling Federatie
 
Bowlen.nl  
  Home » Actueel » Nieuws Nederlandse Bowling Federatie Nederlandse Bowling Federatie YouTube LinkedIn Facebook Twitter Instagram Mobiele App
 
Nieuws
 

Nederlanders kunnen mee met internationale top in Tilburg

dinsdag 24 april 2018
Direct na de NK A-klasse werden in Tilburg de EBT-stop Hammer Bronzen Schietspoel Toernooi en de EBT Masters 2018 gespeeld. Nederlanders lieten zien mee te kunnen met de internationale toppers die naar Tilburg waren gekomen.

Terug van weg geweest!
Na 9 dagen van organisatie van de beide evenementen zei organisator Luc Jansen: "We zijn weer terug!" En zo is het. Na een jaar van afwezigheid door de brand in Dolfijn Bowling, was de European Bowling Tour weer terug in Tilburg en Jansen en zijn crew hadden het weer geflikt. Een nieuwe editie van het Hammer Bronzen Schietspoel Toernooi, met als winnaar de Fransman Gaetan Mouveroux. "Niet vaak zag ik een speler die zo blij was met de overwinning, mooi om te zien", aldus Jansen.

Voor Mouveroux was het zijn eerste EBT-overwinning, waarmee hij de hoofdprijs van 6.000 euro meenam naar Frankrijk. Net als de voorgaande 14 edities geen Nederlandse winnaar. Betekent dit dat Nederlanders bij voorbaad kansloos zijn voor eindzege? De deelnemers van dit jaar bewijzen dat dit niet het geval is.

In de laatste finaleronde moest Mouveroux namelijk nog afrekenen met Jeroen van Geel. De 24-jarige Van Geel, die al eens succesvol was in de EBT, kende een goede week in Tilburg. Na de 12 voorrondeseries stond Van Geel op een knappe tweede plek met 1509 (gem. 251,5), waarmee hij zich direct plaatste voor Final Step 2. Hierin kwam hij in een poule met Ramon Hilferink, waarbij beide heren Dirk Dreyer (GER) en Cajsa Wegner (ZWE) wisten uit te schakelen en zich zo plaatsten voor Final Step 3. In de andere poules kwamen Mike Bergmann, Yorick van Deutekom en Xander van Mazijk in actie, waarbij Bergmann en Van Deutekom ook de volgende ronde wisten te bereiken.

In Final Step 3 werden Van Geel en Van Deutekom gekoppeld aan Dan Ostegaard-Poulsen (DEN) en Julien Sermand (FRA). Met 449 over twee games wist Van Geel zich als tweede te plaatsen voor de laatste finaleronde. Voor Van Deutekom kwam er in de Top 8 een einde aan het toernooi. Dit gold ook voor Hilferink en Bergmann, die het helaas aflegden tegen uiteindelijke winnaar Mouveroux en Richard Teece (ENG). Toch een knappe prestatie van de vier heren om zo ver te komen.

Van Geel werd uiteindelijk vierde, net achter Teece. Ostegaard-Poulsen werd tweede. Beste Nederlandse dame was Ghislaine Stigter-Van der Tol. Met een 15e plek in Final Step 1 kwam zij helaas net te kort voor een plek bij de beste 16. Andere landgenoten die niet verder kwamen dan de eerste finaleronde waren Jeffrey van de Wakker, Maxime de Rooij, Youri Fens, Micha Groot, Joshua Schuurman, Marco de Bruijn en Daniel Dol.

De Nederlanders waren dus goed vertegenwoordigd tijdens dit "thuistoernooi" in de EBT, een mooi resultaat. Benieuwd naar alle uitslagen? Ga dan naar de website van het Bronzen Schietspoel Toernooi.

> Officiële website Bronzen Schietspoel Toernooi

EBT Masters
Voor international Maxime de Rooij kreeg de week in Tilburg nog een mooi toetje. Gedurende het seizoen in 2017 had zij zich bij de beste 8 dames van de European Bowling Tour gespeeld, waardoor zij mocht deelnemen aan de EBT Masters. In een veld met vijf Zweedse dames, één Finse en één Duitse, begon De Rooij maandagochtend aan drie series van vier games. En dat begon niet goed...

Met 731 (gem. 182,8) stond De Rooij na vier games op de achtste en laatste plaats, waar Sanna Pasanen (FIN) op de eerste plek stond met al 953 pins. Zaak om in de tweede serie te klimmen in de ranking, maar dat viel nog niet mee voor De Rooij. Met 806 (gem. 201,5) was de stijgende lijn ingezet, maar werd slechts 1 plekje geklommen. 

Met nog vier games te gaan gaf De Rooij niet op, maar de top 3 leek wel ver weg. Daar kwam verandering in na de eerste game van de laatste serie. Met 295 maakte De Rooij een reuzesprong en stond ze ineens tussen de andere speelsters in de top van de ranking, nadat geen van hen een 200+ game wist te produceren. Na nog een 202 game en 278 game stond De Rooij opeens op een tweede plek die ze nog één game moest zien vast te houden.

Ingesloten tussen de zusjes Wegner (Cajsa en Jenny) moest De Rooij haar hoofd koel houden en dat lukte. Jenny Wegner moest ze met 277 nog wel laten passeren, maar Cajsa bleef ze voor en ook de Zweedse Ida Andersson wist De Rooij uiteindelijk op 2 pins voor te blijven, waardoor ze zich plaatste voor de stepladder finales met een total pinfall van 2514 (gem. 209,5).

In de strijd om een finaleplek moest De Rooij het opnemen tegen de als eerste geplaatste Jenny Wegner. Het werd een spannende wedstrijd die gelijk op ging en waarbij De Rooij halverwege op voorsprong kwam. Die verdween door een split in het negende frame, waardoor de laatste ballen beslissing moesten brengen. Wegner hield de druk erop met 2 strikes, maar gooide met de laatste beurt 8, waardoor De Rooij de kans kreeg om het toch nog af te maken. Helaas slaagde zij hier niet in, waardoor Wegner door ging naar de finale en De Rooij genoegen moest nemen met de derde plek. 

Opnieuw een verbetering van haar eerdere prestaties in de EBT-Masters en goed voor 1.300 euro! Een mooi resultaat en een fijne boost in aanloop naar de EK Dames. Wegner zou in de finale Pasanen verslaan en er met de eindzege vandoor gaan. Bij de heren ging de winst naar Pontus Andersson, eveneens uit Zweden. Beide winnaars gingen naar huis met 2.500 euro.

Klik voor alle uitslagen naar onderstaande link.

> EBT Masters 2018

Foto boven: Podium Bronzen Schietspoel Toernooi met Jeroen van Geel (rechts)
Foto onder: Maxime de Rooij (links) na EBT-Masters

Foto's via Luc Jansen, klik voor vergroting.


<< Terug naar nieuwsberichten