Nederlandse Bowling Federatie
 
Bowlen.nl  
  Home » Actueel » Nieuws Nederlandse Bowling Federatie Nederlandse Bowling Federatie YouTube LinkedIn Facebook Twitter Instagram Mobiele App
 
Nieuws
 

Stigter-Van der Tol en Stinissen naar QubicaAMF World Cup 2017

zaterdag 2 september 2017
Zaterdag 2 september hebben Ghislaine Stigter-Van der Tol en Michell Stinissen tijdens de QubicaAMF World Cup qualifier in Bowling Scheveningen de twee tickets bemachtigd die recht geven op deelname aan de QubicaAMF World Cup, komend november in Hermosillo, Mexico.

Bowling Mexico
Voor wie Bowling Scheveningen in liep leek het er voor even op alsof hij of zij in Mexico was beland. Overal sombrero’s, piñata’s aan het plafond, Mexicaanse muziek, burrito’s voor lunch en sexy dansparen op de banen. Alles was er aan gedaan om de 23 deelnemende heren en 8 deelnemende dames van de QubicaAMF World Cup qualifier alvast in de stemming te brengen voor hetgeen waar het die dag omdraaide: Deelname aan de QubicaAMF World Cup in Mexico!

De heren begonnen de dag met vijf games kwalificatie, waarbij een plek in de Top 8 het doel was. Johnny Spil zette met 1220 de beste score neer, gevolgd door Mark Jacobs (1194), Michell Stinissen (1164). Ook Xander van Mazijk, Gerrie de Graaf, Michael Kok, Johan Schuurkamp en Youri Fens (1074) bereikten de top 8. Yorick van Deutekom (1054) greep mede door materiaalpech net naast een plek in de volgende ronde.

Top 8
In de top 8 speelden alle heren en dames zeven onderlinge wedstrijden, waarbij bonuspunten te behalen waren voor winstpartijen. Bij de dames kende de winnares van vorig jaar, Lisanne Breeschoten, met 268 een goede start en ze bleef goed scoren waarmee ze al snel zeker was van een plek bij de laatste 3. Ook Inge Hazeleger zette hele mooie scores neer en bleef bij Breeschoten in het spoor. Ze eindigden dan ook op plek 1 en 2 na de Round Robin. Ontzettend spannend was de strijd om plek 3. Na zes games stond Chantal Jacobs daar, met een voorsprong van 6 pins op Stigter-Van der Tol. Het toeval wilde dat beide dames in de zevende game tegenover elkaar kwamen te staan. De “Battle of Nieuwegein” werd gewonnen door Stigter-Van der Tol die zich zo verzekerde van een plek in de halve finale.

Bij de heren deden meer spelers mee om een plek bij de laatste 3. De winst ging uiteindelijk naar Stinissen, gevolgd door Jacobs en Fens, die zich daarmee plaatsten voor de halve finale.

Roll Off
Voorafgaand aan de finales werd een Roll Off georganiseerd voor alle deelnemers, waarbij een ticket  naar Costa Rica op het spel stond. Hier kwam het mentale aspect van de bowlingsport naar voren. In de eerste ronde waren 7 pins om meer nodig om in het spel te blijven, veel strikes volgden. Daarna 8 pins of meer en weer veel strikes. Het zelfde gebeurde toen er minimaal 9 pins om moesten. Tot het moment dat er een strike gegooid moest worden! Van de grootte groep spelers die nog in het spel waren wisten slechts twee ervan een strike te gooien op het moment dat het echt moest: Johnny Spil en Frans Middag. Zo kwam er snel een einde aan de Roll Off, met een direct duel tussen beide heren. Hoe dit afliep kun je zien in deze video:
 

Finales
In  de halve finales wisten Stigter-Van der Tol en Fens hun tegenstanders Hazeleger en Jacobs te verslaan, waarna de finales wachtte. De dames mochten eerst en zo stonden wederom Stigter-Van der Tol en Breeschoten tegenover elkaar in een finale.

Het werd er één van hoog niveau, waarbij beide dames niets voor elkaar onder deden. Een 9/ in het negende frame deed Breeschoten uiteindelijk de das om, niet in de laatste plaats omdat Stigter – Van der Tol koel bleef en uitstrikte. Het werd 258-248.

De herenfinale die volgde was niet minder spannend. Beide heren gaven elkaar weinig ruimte om uit te lopen. Op het moment dat Fens verslagen leek produceerde hij nog flink wat strikes, waardoor ook Stinissen nog aan de bak moest. Zonder dat hij het doorhad, was zijn X9/ in het tiende frame toch genoeg voor de overwinning! En zo gaat ook hij naar de QubicaAMF World Cup.

      
De laatste frames van beide winnaars.

53e editie
De editie van dit jaar wordt georganiseerd in Hermosillo, Mexico. Nederland kan als één van de weinige landen zeggen dat zij bij alle 52 voorgaande edities aanwezig was, iets om best trots op te zijn. Zoals we dat ook zijn op onze enige winnares: Irene Frantzen. Exact 30 jaar geleden won zij de World Cup en daarom waren we vereerd met haar aanwezigheid in Bowling Scheveningen en het feit dat zij de prijzen wilde uitreiken aan Stinissen en Stigter-Van der Tol. Het tweetal reist begint november af naar Mexico, waar zij gecoacht zullen worden door Michael Sassen.

Alle scores zullen later terug te vinden zijn op de QubicaAMF World Cup webpagina. Kijk voor foto’s en video’s van de qualifier alvast op onze facebookpagina.

Via deze weg willen we onze partners QubicaAMF en Bowling Scheveningen bedanken voor de samenwerking in de organisatie van dit event! Het seizoen 2017-2018 is nu echt begonnen!

Foto: Michell Stinissen en Ghislaine Stigter-Van der Tol (klik voor vergroting)

<< Terug naar nieuwsberichten