Nederlandse Bowling Federatie
 
Bowlen.nl  
  Home » Actueel » Nieuws Nederlandse Bowling Federatie Nederlandse Bowling Federatie YouTube LinkedIn Facebook Twitter Instagram Mobiele App
 
Nieuws
 

Een vijfde plek, twee Masters plekken en heel veel mooie ervaringen tijdens het WK 50+

dinsdag 22 augustus 2017
Zondag 20 augustus kwam een eind aan een mooi WK 50+ in München, dat gedomineerd is door Amerika. Zij wonnen 9 van de 10 gouden medailles. Het Nederlands team kende veel gemengde gevoelens.

Ambitie
De Nederlandse heren begonnen een week geleden goed aan het evenement met het Singles Event. Ron van den Bogaard eindigde het evenement knap op de achtste plaats. Bij de dames eindigde Helma Gruijthuijsen-De Graaf een dag later als beste Nederlandse dame op de 54e plek. Ietwat teleurstellend, zeker gezien de ambitie van het Nederlands team dat verder nog bestond uit selectieleden Farida Pascoal-Blom, Andrea Homan-Zorge, Cory Timisela, Nico Thienpondt, Wim van der Veen, Jack Edelaar, coach Frans Wagemakers en team manager Lia Fievet.

Het team kende voor dit derde WK 50+ een lang en mooi kwalificatietraject. Met het programma, 'Der Weg Nach München', werd door ESBC Nederland een mooie voorbereiding neergezet, inclusief clinics voor alle 60 deelnemers die een gooi deden naar een felbegeerde plek in de selectie. 

De verdiende plek in de selectie bracht de nodige ambitie met zich mee, maar helaas kon het Nederlands team niet aan de eigen verwachtingen voldoen en dat zorgde tijdens het WK voor best wat teleurstellingen. Daar tegenover stonden ook mooie prestaties van met name Thienpondt en Van den Bogaard.

Dichtbij medaille
In het Doubles Event zetten beide heren de goede prestaties van het Singles Event voort, maar helaas was het net niet genoeg voor een medaille. Met 2457 kwam het duo 31 pins te kort voor de top 4. Het bracht het tweetal wel stevig in de top 24, waar ze ook na het Team Event bleven staan. Van den Bogaard werd zelfs achtste, wat hem voor de Masters al in de tweede finaleronde bracht. Thienpondt werd knap veertiende in de All Events en speelde dus wel die eerste finaleronde.

Hierin startte Thienpondt erg sterk en de 245-162 zette hem op 1-0 voorsprong tegen Shaun Cummings uit Australië. In de tweede game kwam de Australiër sterk terug en hij zette de stand op 1-1. Er moest een beslissende derde game aan te pas komen en deze werd helaas nipt gewonnen door Cummings, 194-183.

Van den Bogaard moest aantreden tegen Joe Chiach. De Canadees, die al Singles zilver, Doubles brons en Teams brons had behaald, gooide twee games 202. Het was genoeg om Van den Bogaard te verslaan, die niet verder kwam dan 193 en 176. Een teleurstellend einde van een mooi toernooi voor Van den Bogaard. De Canadees stoomde later nog op tot de finale, waarin hij zijn meerdere moest erkennen in Park Bohn III uit Amerika. Hij behaalde daarmee de 9e gouden medaille voor het Amerikaanse team, die alleen bij de Dames Doubles Canada voor zich moesten laten.

Terugblik
Gedurende de voorbereiding kon iedereen up to date blijven vai de Facebookgroep 'WK 50+ We Gaan Voor Goud'. Ook tijdens het toernooi werd de pagina door Wilma Di Giorno gebruikt voor het delen van updates en nieuwtjes. Na afloop van het toernooi maakt een aantal spelers van de gelegenheid gebruik om terug te blikken op het evenement. Graag hadden ze betere resultaten gezien, maar stuk voor stuk zijn ze blij met de ervaringen die zijn opgedaan. Het is ook niet elk weekend dat je in zo'n enorme bowling staat tussen deelnemers van over de hele wereld natuurlijk. Klik hier om de pagina te bekijken.

Team manager en één van de drijvende krachten achter het 50+ bowlen in Nederland, Lia Fievet, reageert een dag na terugkomst in Nederland: "Zoals al te lezen is geweest op Facebook, hebben de spelers hun beleving gedeeld. Als teamcaptain van deze grandioze sporters was het ook voor Frans en mij natuurlijk niet altijd even gemakkelijk, omdat je de teleurstelling van de spelers uiteraard ook voelt. Je zou de pins wel om willen kijken. De condities waren niet gemakkelijk en de verschillen tussen de banen indeling vaak groot, maar ook dat is topsport. Het omgaan met deze verschillen. Het zou voor elke sporter in Nederland een goede zaak zijn als er op de toernooien en in de huisleagues meer gebowld gaat worden op sport- of challenge patronen. Dan gaan we allemaal beter bowlen en kunnen we als land nog beter op EK's en WK's. Een droom? Misschien, maar wij zijn trots op het feit dat wij er als begeleidingsteam bij mochten zijn."

Voor een overzicht van alle scores en uitslagen, ga naar etbf.eu/his-wor-wse/. Over twee jaar staat een nieuw WK op het programma, dan in Las Vegas, Amerika. Fievet: "We hopen dan weer op net zoveel support te kunnen rekenen van de diverse sponsoren, bowlingcentra en enthousiastelingen die dit programma hebben mogelijk gemaakt!" Fievet sluit af door alvast een tipje van de sluier op te lichten over het kwalificatieprogramma. Het wordt een programma over 2 seizoenen en met 10 kwalificatiemomenten. Een pittige uitdaging dus voor alle ambitieuze vijftigplussers in Nederland.

Foto: Van den Bogaard en Thienpondt na hun Doubles serie, toen nog in de top 4. © bowlingdigital.com

<< Terug naar nieuwsberichten