Nederlandse Bowling Federatie
 
Bowlen.nl  
  Home » Actueel » Nieuws Nederlandse Bowling Federatie Nederlandse Bowling Federatie YouTube LinkedIn Facebook Twitter Instagram Mobiele App
 
Nieuws
 

Meka en Wiekeraad winnen NBF Bowling Tour en pakken World Cup tickets

maandag 13 juli 2015
Tijdens de finales van de NBF Bowling Tour 2014-2015 hebben Patrick Meka & Bianca Wiekeraad (foto rechts) de 1e klasse gewonnen. Het goud in de 2e klasse ging naar Michiel van der Maas en in de 3e klasse naar Marien Melchionda.

Op naar Las Vegas
Bowlen in Amerika, het is voor veel bowlers een must om een keer mee te maken. Voor Bianca Wiekeraad en Patrick Meka komt deze wens uit en dan ook nog eens op één van de mooiste podia die onze sport te bieden heeft: de 51e QubicaAMF World Cup, komende november in Sam's Town te Las Vegas.

Met de 10 beste heren van dit seizoen ging Meka zondagmiddag 12 juli de strijd aan. Eerst stonden 9 games Round Robin op het programma. Hierbij schoot Michell Stinissen werkelijk uit de start blokken om vervolgens niet meer te stoppen: met 278 - 265 - 232 - 290 - 262 - 215 - 268 - 227 - 245 liet hij al zijn tegenstanders kansloos. Enkel Marco Landman kon hem met 215 op een gelijk spel houden. Stinissen kwam zo tot het prachtige pinfall 2282 en verzamelde daar nog eens 240 bonuspunten bij door winstpartijen en 200+ games. Titelverdediger Eric Kok wist zich door vele winstpartijen tijdig verzekerd van de tweede finaleplek. De strijd om plek 3 was tot het einde spannend. Een mooie 258 game voor Meka op het eind maakte het verschil ten op zichte van o.a. Xander van Mazijk en zo waren de drie finalisten bekend.

In de stepladder finale rekende Meka af met Kok, door het hoofd koel te houden en met 2-1 te winnen. In de goed bezochte finale stonden Stinissen en Meka dus tegen over elkaar. Het lukte Stinissen niet om het hoge niveau van de voorronde van te houden, terwijl Meka de pins wel wist te raken in de 1e game. 261 - 207. In de tweede game ging het niveau iets omlaag, maar het was daardoor niet minder spannend. Waar de single pins bij Stinissen net niet vielen, gebeurde dit bij Meka wel, waardoor hij de titel met 2-0 voor zich op eiste.

Dames finale
Er was sprake van een flink uitgedunde damesfinale. Vier dames schreven zich dit seizoen in voor de 1e klasse, waarvan Lisanne Breeschoten afwezig was tijdens de finale i.v.m. het WBT toernooi in Tokyo. Op de finaledag zelf ontving de organisatie een telefoontje dat Jolanda Visser zich tot haar eigen verdriet geblesseerd moest afmelden. Zo was zonder te spelen al bekend wie de finale gingen spelen: Cheska Tomas en Bianca Wiekeraad.

Beide speelsters verdienen een groot compliment dat zij zich na een lange dag wachten, waarop zij nog wel games bowlden voor het ritme, konden opladen voor de finale. En ze schotelden het aanwezige publiek nog een spannende finale voor ook. Game 1 was een prooi voor Tomas, met 184 - 169 pakte zij de leiding in de finale. In game 2 tapte Wiekeraad duidelijk uit een ander vaatje en zo trok zij de stand gelijk door met 249 - 173 te winnen. Dit was toch een mentaal tikkie dat werd uitgedeeld en die ook beslissend bleek. De laatste game van de dag, en daarmee de eindoverwinning, werd ook gewonnen door Wiekeraad: 247 - 202.

Tijdens de medailleceremonie ontvingen Meka en Wiekeraad het World Cup ticket uit de enige Nederlandse die de World Cup ooit wist te winnen: Mevr. Irene Gronert.

Klik hier voor alle uitslagen uit de voorronde.
Klik hier voor de stepladder finales bij de heren.
Klik hier voor de finale bij de dames.

Goed gevuld programma
Zo kwam er rond 18.30 een einde aan de finaledag die bol stond van de activiteiten. Zo stonden Nederlandse kampioenen Ton Plummen & Ellen Jansen in de middagpauze op de baan met 11 enthousiaste jeugdleden om hem wat fijne kneepjes bij te brengen, terwijl John Bosch een groep geïnteresseerden meer vertelde over balreacties, hierbij gebruik makend van vele mooie en duidelijk video's.

Na de Round Robin van de 1e klasse werden Team NL speler Ramon Hilferink en zijn coaches Ron van den Bogaard en Ton Plummen door NBF bestuurslid Ton Zandboer in het zonnetje gezet vanwege de historische bronzen medaille die Hilferink in juni van dit jaar wist te behalen tijdens het EK Heren. Nooit eerder won een Nederlandse man een medaille tijdens het EK Singles Event.

Daarna mocht drie gelukkigen uit het publiek, ze hadden het juiste lootje, een poging wagen om een strike te gooien. Dit lukte jeugdselectielid Bart van Beers en daarmee won hij een gratis NBF lidmaatschap voor één seizoen.

Finales 2e en 3e klasse
De finale dag begon met de finales bij de heren in de 2e en 3e klasse. In totaal stapten 7 heren op de baan voor de finale in 2e klasse. Onder hen het podium van vorig seizoen, met Michael Snijders, Yorick van Deutekom en titelverdediger Danny Kamphorst. Zes games Round Robin stonden voor hen op het programma. Het lukte Van Deutekom en Kamphorst dit keer niet om mee te spelen voor de prijzen. Snijders daarentegen behaalde weer een derde plek.

De strijd om het goud ging in Chandra Bowling Nieuwegein tussen 'home favorit' Patrick Elzendoorn en Michiel van der Maas, vorig seizoen nog de beste in de 3e klasse. Het speelschema pakte zo uit dat beide spelers met een minimaal verschil de laatste wedstrijd ingingen en daarin tegenover elkaar stonden. Winst in die wedstrijd zou voldoende zijn voor de eindoverwinning. Elzendoorn, die in de voorgaande drie games flink op stoom was geraakt (247 - 255 - 210), kreeg het niet voor elkaar het in de laatste game af te maken. Met 10 pins verschil ging de eindoverwinning naar de constante Van der Maas die zo op een totaal uitkwam van 1538, 17 punten meer dan Elzendoorn.

In de finale van de 3e klasse verzamelden zich zondagochtend 5 man om te strijden om de gouden medaille en het prijzengeld van 200 euro. Ook hier stonden in de laatste game de nummers 1 & 2 tegen over elkaar: Marien Melchionda en Stefan Langeloo. Achter hen eiste NBF Bowling Tour deelnemer van het eerste uur, Jan Hospers, het brons op. Melchionda ging die laatste wedstrijd in als leider in de Round Robin finale en gaf zijn finale extra glans door ook zijn laatste wedstrijd winnend af te sluiten en daarmee de gouden medaille op te eisen.

Klik hier voor de volledige uitslagen van de 2e en 3e klasse.
 
Podium klasse 2 Podium klasse 3


Woord van dank
De organisatie kijkt tevreden terug op de finaledag, waarbij het zich naast goed lopende finales als doel had gesteld een leuke dag ervan te maken voor het publiek. We zijn dan ook blij dat het centrum de gehele dag goed gevuld was. Dit was niet gelukt zonder de medewerking van Chandra Bowling Nieuwegein. 

Daarnaast kreeg het bondsbureau in de uitvoering ondersteuning van wedstrijdleiders Willie Driezes en Willem Wilbrink, heeft Jord van Weeren in de voorbereiding gezorgd voor de juiste (ingooi)muziek om de dag muzikaal aan te kleden, waren Hermann-Otto Israël en studente Lisa Lin aanwezig om foto's van de dag te maken en zorgden de mannen met Dutch Bowling TV, Marco Landman en Simon Schepers, er samen met Mark Jacobs voor dat de finales ook via live streaming te volgen waren.

Herbeleef de finaledag
Ga voor meer foto's van deze finaledag naar de Facebookpagina van de Nederlandse Bowling Federatie.

Klik hier voor de beelden van de finales 2e & 3e klasse.
Klik hier voor de beslissende game in de 2e klasse.
Klik hier voor beelden van de clinic.
Klik hier voor de Round Robin van de 1e klasse heren.
Klik hier voor de stepladder finales van de 1e klassen.

<< Terug naar nieuwsberichten